afbeelding van Emile
Emile

Ontwikkeling van zeer efficiënte computeronderdelen

Het ontwerp en de bouw van een superzuinige computervoeding van commerciële kwaliteit.

Statistieken en Contactmogelijkheden

afbeelding van Emile
Ontwikkeling van zeer efficiënte computeronderdelen Emile

Wat is onze missie?

Reeds enkele jaren houd ik mij bezig met het efficiënter maken van computers. Wat ik doe is gebruik maken van mijn achtergrond in elektrotechniek om snelle computers heel erg zuinig en dus efficiënt te maken. Ik heb meerdere van dat soort projecten gedaan: o.a. Fikki3 (8.3W computer in 2011) en Fluffy2 (5.9W). Om een idee te geven van de significantie van deze computers: een normale computer verbruikt ongeveer 50W - dat is een besparing van bijna 90% of 45kg CO2 per jaar.

Veruit het grootste aandeel van onnodig verlies in een moderne computer is de computervoeding. De techniek die ik gebruik in mijn superzuinige computerprojecten is het vervangen of modificeren van voedingen om ze veel zuiniger te maken. Om dit soort technieken beschikbaar te maken voor mensen die niet zelf kunnen of willen solderen ben ik bezig met een Open Source project genaamd MADPSU (Measurable and ADjustable Power SUpply) waarbij ik een geheel eigen ontwerp computervoeding met het oog op zuinigheid heb ontworpen. Ook heeft deze voeding ingebouwde stroommeting zodat de gebruiker zijn huidige verbruik in groot detail kan bekijken. Onderzoek heeft uitgewezen dat bewustzijn van energiegebruik het meest krachtige middel is om mensen ertoe aan te zetten hun verbruik te reduceren.

Het lijkt misschien klein - enkele tientallen watts besparen op een computer en mensen wijzen op hun energiegebruik. Maar vergeet niet dat in elk huis tegenwoordig minstens één computer staat. En niet alleen in huizen: misschien nog wel belangrijker is de potentiële besparing die mijn technieken in datacenters kunnen bewerkstelligen. 

Slechts 2 dagen geleden heb ik mij aangemeld voor deze competitie, maar door mijn naamsbekendheid op de grootste techneutenwebsite van Nederland - Tweakers.net - heb ik nu al meer stemmen weten te vergaren dan alle andere projecten die meedingen naar de ASN Bank Wereldprijs. Dit zijn de mensen waar het om gaat - dit zijn de mensen die uw computer en de servers in datacenters bouwen! En deze mensen weten er nu van en steunen mij.

Daarnaast is dit project Open Source, dat betekent dat alles wat ik ontwerp, al die informatie om computers veel zuiniger te maken, vrij verkrijgbaar zal zijn. Andere zelfstandige ontwikkelaars, maar ook fabrikanten, zullen zo mijn bevindingen kunnen gebruiken om hun apparatuur zuiniger te maken en meer bewustzijn bij mensen te creëeren. Zowel direct als indirect zou deze prijs dus voor veel goeds kunnen zorgen!

Doel: Het ontwerp en de bouw van een superzuinige computervoeding van commerciële kwaliteit.

Nieuws

 • EfficientElectronics

  @Inventables hey, do you have somewhere where I can check current delivery times? Is it still 3ish weeks? Excited to receive my X-carve!

  13 Aug
 • twitpic
  EfficientElectronics

  @Knipex_Tools I did not expect this to happen to my trusty knipexes when cutting off a brass battery tab... http://t.co/AdGzgExZuC

  19 May
 • EfficientElectronics

  @Eneco bugreport: uw e-mailcontactformulier werkt niet - zowel in Chrome als Firefox verstuurt hij geen informatie ondanks correcte invoer

  30 Apr
 • EfficientElectronics

  @M_Steinbuch Geboren uit een frustratie over het gebrek aan in-depth artikelen over het onderwerp :)

  28 Feb
 • EfficientElectronics

  @M_Steinbuch bedankt voor de tweet, leuk dat u m'n blogs leest :)

  28 Feb
 • EfficientElectronics

  @kathelijnhendri @festipi Vooralsnog hebben we nog geen contact gehad

  30 Oct
 • EfficientElectronics

  @festipi Mail me maar, ik kan vanavond reageren. Contactgegevens in PM

  14 Oct
 • EfficientElectronics

  @VDWVM @MMoestuin Ik hoop dat ook de besproken projecten iets van waarde uit mijn analyse kunnen halen :)

  13 Oct

Waarom is dit een slim idee?

Een combinatie van mijn interesse in efficiëntie, computers en mijn achtergrond als Bachelor Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en mijn master L&R en elektrotechniek aan de TU Delft.

Sinds mijn studie ben ik ZZP elektronisch ontwerpingenieur geworden. Ik heb alle kennis en vaardigheden zelf beschikbaar, alleen niet het geld. Lees vooral verder over mijn verschillende projecten in de links rechts van de gelinkte blogpagina. De meest relevante links staan ook in de eerste reactie onderaan deze pagina.

Leesvoer