afbeelding van annemiek
annemiek Ondernemer

Ontmoeting in de moestuinwerkplaats

Werken aan sociale cohesie in het Friese buitengebied. Oudere moestuinliefhebbers ontvangen basisschoolleerlingen

Kinderen laten genieten in de moestuin, en ze spelenderwijs ook wat te leren. Oude en jonge mensen helpen elkaar. Leerlingen van verschillende scholen ontmoeten elkaar in buurtmoestuinen Dat is een authentieke vorm van sociale cohesie in kleine Friese dorpen. Kinderen ervaren dat eten van eigen bodem een feest is.

Basisscholen moeten in Friesland fuseren door teruglopende leerlingaantallen. Dat knijpt, zeker als het gaat om projectgericht natuuronderwijs. De moestuinliefhebbers van de Bloemerstee in Ballingbuer willen vanaf 2017 basisschoolleerlingen van de samenwerkende basisscholen in Ter Kaple en Ter Herne spelenderwijze ontvangen in hun tuin. Er is een moestuinmodule ontwikkeld waarbij de kinderen spelenderwijs kennismaken met verschillende onderdelen van biologische gewasteelt op eigen bodem. De kinderen komen uit verschillende dorpjes en zitten op scholen die alleen met behulp van samenwerking met andere scholen en lokale vrijwilligers dergelijke werkplaatsen buiten kunnen organiseren. Een mooi voorbeeld van het creëren van educatieversterkende sociale cohesie.

Om de buitenwerkplaats in de moestuin te laten slagen zullen vrijwilligers en scholen tijd investeren. De materialen om de moestuinmodule verantwoord te geven komen neer op een investering van eenmalig €500,00. Daarvan kopen we tuingereedschap voor kinderhanden en maken we spelmaterialen voor uitvoering van de moestuinmodule. Naast deze ontwikkelkosten voor het eerste uitvoeringsjaar uitgaande van 116 leerlingen € 232,- (uitgaande van € 2,00) per leerling nodig voor materiaal- en verblijfskosten. De module zelf is rechtenvrij beschikbaar voor de deelnemende school voor zover het eigen educatief gebruik betreft en geen commerciële doeleinden dient. De betrokken moestuinen maken om niet ruimte om de kinderen op ontdekking te laten gaan.

Met de betrokken scholen in Ter Kaple en Ter Herne wordt voor 2017 een rooster gemaakt. Het is de bedoeling dat wekelijks een m aan de 'werkplaats buiten' deelneemt. De projectleiding is in handen van een van de vrijwilligers van moestuinclub de Bloemerstee, die soortgelijke projectervaring opdeed in Kindermoestuin Haanwijk in Sint-Michielsgestel (provincie Noord-Brabant). Een team van ouders groepsleerkrachten en moestuinvrijwilligers bereidt het bezoek aan de moestuin voor en zorgt voor ontvangst en begeleiding bij de uitvoering. De materialen worden beheerd door de projectleider. Regie voor vervoer van school naar de moestuinlocatie geschiedt onder verantwoordelijkheid van de betrokken scholen. Per moestuinseizoen (van april tot oktober) zullen er 116 leerlingen in de deel (deelnemende) moestuinen worden ontvangen gedurende een dagdeel. Afhankelijk van het enthousiasme van de leerlingen kunnen zij hierna buiten schooltijd mee komen werken, tegelijk met de andere tuinvrijwilligers Met het project wordt een structurele inbedding van praktijkgericht natuuronderwijs beoogt. Het project kan na 2017 verbreed worden naar andere scholen en moestuinen. Zolang als aan de voorwaarde van meedenkende leerkrachten en inzetbare lokale vrijwilligers kan worden voldaan.

afbeelding van annemiek
annemiek Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten