afbeelding van Anke
Anke Ondernemer

One Roof

We gaan het plastic probleem aanpakken met een Mobiele fabriek die dakpannen maakt. Hiermee banen creeëren en een schoner milieu! Win Win

Elk jaar wordt ongeveer 100 miljoen ton plastic geproduceerd, aldus Greenpeace. De Verenigde Naties schatten dat slechts 10 procent van het afval in Afrika op de vuilnisbelt terechtkomt, de rest rot weg op straat of wordt verbrand in vuren. In landen als Kenia en Nigeria slaan organisaties en de overheid alarm over de door plastic verstopte rioleringen en het gevaar voor koeien en geiten die plastic eten. Gericht beleid om de problemen aan te pakken zijn er niet of nauwelijks. Een belangrijk en voor de hand liggend punt is dat plastic afval op verantwoorde wijze moet worden weggegooid. De bevolking in veel Afrikaanse landen moet daar van op de hoogte worden gesteld. Publieksvoorlichting komt ook maar mondjesmaat voor. De grote hoeveelheden plastic afval in de natuur is het probleem waar onze organisatie aan werkt. Het plastic ligt overal en veroorzaakt (met name) in arme landen voor problemen voor zowel mensen als dieren. Door het rondzwervend plastic kunnen ziektes ontstaan, bijvoorbeeld Malaria in Afrika of het Zika virus in de Dominicaanse Republiek. Doordat plastic geen waarde meer heeft na gebruik, blijft het overal liggen, waait of spoelt het weg, dieren (waaronder vee van boeren) eten het plastic op het komt het uiteindelijk via ons eten en drinken in onze voedselketen terecht. Hier gaat Stichting Holanda Green Solutions verandering in brengen en dat is nodig!

We gaan zorgen dat het rondzwervend en ander plastic uit de natuur opgeruimd wordt en weer waarde krijgt en dat mensen het plastic kunnen inleveren in ruil voor geld of eten (belonen). Van dit plastic maken we een mooi bruikbaar product(dakpannen) en ontstaat er werkgelegenheid. Zo wordt de natuur schoner, worden er banen gecreëerd, ontstaat er een bruikbaar product en komt er meer bewustwording.

Dit doen we door vanuit Nederland meehelpen met het opzetten van een plastic recycle fabriek in Namibië (en daarna in andere landen) die van het afval (gemixt met zand) dakpannen maakt. Dit doen we met behulp van lokale ondernemers en overheden. Die ook de fabriek gaan runnen. Deze dakpan kan lokaal en regionaal verkocht worden zodat de fabriek rendabel kan zijn en het plastic uit de regio recycled.

afbeelding van Anke
Anke Ondernemer

Een beter milieu begint bij jezelf, dacht ik, toen ik voor de zoveelste keer verdrietig en boos werd door de hoeveelheden plastic in de natuur! Wat kan ik gaan doen? Met die vraag ben ik gaan kijken of we een bruikbaar product van dit afval konden maken. Het afval opruimen, product maken en met de opbrengst weer mensen belonen voor het opruimen. Schoon milieu, banen en veel positieve impact. Zelf ben ik wel een doorzetter, heb ik een positieve mindset en een wereldverbeteraar..

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 328 projecten