afbeelding van Wilbert
Wilbert Ondernemer

Omapost

Omapost verbindt online jongeren met offline ouderen door middel van een écht kaartje, om zo eenzaamheid een halt toe te roepen.

Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen ouderen eenzaam, waarvan er ook nog eens 200.000 extreem eenzaam zijn: zij hebben minder dan één keer per maand contact. Daar willen wij - Omapost - iets tegen doen. Dat doen we door middel van een écht kaartje, dat mensen vanaf hun telefoon naar een oudere kunnen versturen. Voor mensen die geen opa of oma meer hebben, is adopteer-een-oma in het leven geroepen. Daarmee kan je via de app een onbekende oudere die op onze lijst staat een kaartje sturen. Met je eigen gegevens, zodat diegene contact met je op kan nemen.

Het verhaal achter Omapost

Terwijl er aan de ene kant een grote groep eenzame ouderen is, is er een groeiende groep mensen die hun telefoon dagelijks gebruikt. Voor veel van deze mensen is een kaartje sturen niet meer vanzelfsprekend: waar haal je een leuk kaartje, hoeveel postzegels heb je ook alweer nodig, en waar is de brievenbus in de buurt? Techniek wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar wij zien het als een kans! Door middel van techniek - onze app - kan iedereen nu in een oogwenk een kaartje sturen naar zijn of haar opa of oma (of een ander lief iemand). Uiteraard blijft het daar niet bij. Wij hebben ervaren dat het kaartje een begin is van een gesprek: je hebt iets om over te praten, waardoor je toffere gesprekken hebt, en elkaar uiteindelijk op gaat zoeken. Zeg je: "ik app altijd met mijn oma, dat heeft ze helemaal niet nodig"? Probeer het dan maar eens, en je zult merken dat een kaartje iets anders is dan een appje: je kunt het bewaren, meenemen naar verjaardagen, en het is een mooie herinnering die je samen aan maakt. En dat moet niet te duur zijn. Daarom bieden we het aan voor €2,50 per kaartje.

Door middel van een crowdfunding hebben we onze app kunnen bouwen. Er zijn nu in 5 weken al meer dan 1000 kaartjes verstuurd, maar we willen meer! Met onze adopteer-een-oma-functie brengen we eenzame ouderen en jongeren die het leuk vinden vaker kaartjes te sturen bij elkaar. De jongere stuurt een kaartje, met zijn of haar adres erop, en wellicht is dat het startsein voor een nieuwe vriendschap. Want er is veel te leren van ouderen: ze hebben meer levenservaring, en hebben andere dingen meegemaakt dan de jongere generaties. Er zijn veel organisaties die lijsten met eenzame of kwetsbare ouderen hebben. Wij willen het ook graag mogelijk maken om naar die mensen een kaartje te sturen, maar het kost geld om dat aan elkaar te "knopen". Daarnaast is het nu nog niet mogelijk om een kaartje naar je oma te sturen als ze in het buitenland woont. Dat willen we veranderen. We weten nog niet hoe we Omapost daar willen noemen, maar daar komen we vast wel uit. Lijkt het jou ook niet tof om een adoptie-oma in Spanje of Zuid-Afrika te hebben?

We moeten contact leggen met organisaties die de adressen van eenzame ouderen hebben, en ervoor zorgen dat mensen die de app gebruiken ook naar hen kaartjes kunnen sturen. Uiteraard willen we dat alle mensen regelmatig een kaartje krijgen, dus we hebben ook een hoop mensen nodig die een kaartje willen versturen. Daarom moeten we reclame maken en zorgen dat Omapost bij mensen bekend staat als dé app om een kaartje te versturen vanaf je telefoon. Waarmee je ook nog eens een goede daad doet! Daarnaast moeten we Omapost ook lanceren in het buitenland. Daar hoort een goede campagne bij, en partners die ons willen helpen het verhaal te vertellen. En uiteraard hebben we ook jou nodig, om al je vrienden in het buitenland te overtuigen dat ze óók eenzaamheid kunnen tegengaan door een simpel gebaar, zoals het versturen van een kaartje.

afbeelding van Wilbert
Wilbert Ondernemer

CEOmapost van Omapost Presentator YFM Talkshow 'Als Warme Broodjes'

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten