afbeelding van Evianne
Evianne Ondernemer

NINA - connecting changemakers

Nina is een online platform dat een match maakt tussen lokale ondernemers en menselijke hulpbronnen om duurzame verandering te bevorderen

Nina is in het leven geroepen omdat er nog te veel problemen zijn in de wereld. Problemen waar we samen een oplossing voor kunnen vinden. Veel ondernemers zijn daar al mee bezig in hun eigen regio. Bij Nina geloven we dat deze lokale ondernemers veel potentie hebben om effect te hebben in de regio. Maar juist in de regio’s die met de grootste problemen kampen, missen ondernemers vaak de resources om tot hun volle potentie te komen. Het mooie is dat er op de wereld ook heel veel mensen en organisaties zijn die wél over die resources beschikken en die graag hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Door deze partijen aan elkaar te verbinden ontstaan er krachtige samenwerkingen die leiden tot duurzame verandering. Where changemakers come together, real change is created. 

Het doel van Nina is de internationale samenwerking te bevorderen om samen aan duurzame oplossingen die een direct effect in de regio hebben te werken.  

Wat is Nina?

Nina is een online platform dat social entrepreneurs en investeerders verbindt. Social entrepreneurs zijn de ondernemers die in probleemgebieden werken aan duurzame oplossingen. Zij hebben veel potentie om effect te hebben in de regio, maar missen bepaalde resources om tot hun volle potentie te komen. Nina biedt deze ondernemers een platform waar zij hun onderneming zichtbaar kunnen maken en in contact kunnen komen met de mensen die hen kunnen voorzien van de resources die ze nodig hebben. Dit zijn de investeerders: particulieren of bedrijven die geld, tijd of kennis in een onderneming kunnen en willen investeren. Op basis van persoonlijke wensen wordt een match gemaakt tussen een ondernemer en een investeerder, waarna zij via persoonlijk contact de samenwerking kunnen bespreken en plannen kunnen gaan uitrollen. De matches worden zoveel mogelijk automatisch gemaakt, maar daarnaast is Nina ook echt bemiddelaar. Als een social entrepreneur een speciale behoefte heeft waar niet direct een match voor gevonden wordt, wordt er naar een organisatie of persoon gezocht die deze ondernemer kan helpen en wordt persoonlijk de verbinding voor deze partijen gelegd.

Het platform wordt opgedeeld in vijf themagebieden:

  • Fair economy
  • Food
  • Human rights
  • Education
  • Sustainability

Naast de hulp- en matchmaking functie, heeft het platform ook een informatievoorzienende functie. Per themagebied komt er een objectieve beschrijving van de huidige situatie met daaraan gekoppeld een database waar actuele artikelen en blogs verzameld worden.

Ook is er de mogelijkheid om ‘communities of practice’ te vormen. In elk deelgebied kan er een community gevormd worden van mensen die betrokken zijn om hun kennis en ideeën te delen en op deze manier gezamenlijk te leren en ontwikkelen. Alles bij elkaar moet het platform echt een hub voor changemakers worden.

Het unieke aan dit platform is dat het een match maakt tussen lokale ondernemers en investeerders wereldwijd op basis van persoonlijke wensen. Dit, en het feit dat er persoonlijk contact mogelijk is, zorgt voor grote betrokkenheid. Door lokale projecten een gezicht te geven en resultaten tastbaar te maken, zal het commitment van investeerders hoog zijn. Daarnaast heeft de bottum up manier van werken veel potentie om effect te hebben in een probleemregio. Lokale ondernemers zijn beter in staat om duurzame oplossingen te bieden op de lange termijn.

Nina staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment ben ik volop bezig de aannames te testen en het concept te valideren. Een deel van dit onderzoek zal plaatsvinden in Colombia. Ik wil niet zomaar een mooi plan neerzetten waar uiteindelijk geen behoefte aan blijkt te zijn, maar een oplossing bieden waar alle doelgroepen iets aan hebben. In deze conceptfase denk ik ook na over het beste verdienmodel. Het is mijn doel om Nina zo op te zetten dat het uiteindelijk onafhankelijk van fondsen en donaties kan voortbestaan. Dit kan door een commissie over iedere match te vragen. Een andere optie is Nina onderdeel te maken van een commerciële onderneming. Een handelsorganisatie tussen Nederlandse en lokale bedrijven, wat heel mooi aansluit op het concept van Nina, is een mogelijke overkoepelende onderneming.

afbeelding van Evianne
Evianne Ondernemer

Ik ben een studente International Business & Languages met een passie voor Social Entrepreneurship

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten