afbeelding van Joke
Joke Ondernemer

'n Bries theater in de natuur

locatietheater in de natuur voor kinderen van 8 t/m 11 jr voor scholen en wijken uit achterstandsbuurt. Kinderen beleven en voelen de natuur

om kinderen van scholen en uit wijken uit achterstandsbuurten van steden in contact te brengen met cultuur in de natuur. Locatietheater met natuur als podium waardoor kinderen hun wereld gaan vergroten en verkennen. Er ontstaat ruimte voor verwondering en beleving. Kinderen in steden komen bijna niet meer uit hun versteende omgeving. Kennen de bijzondere natuurplekken in hun omgeving niet. En bewegen te weinig. Wij brengen de kinderen in een totaalbeleving van cultuur en natuur samen. In een bewegend theater komen ze aan aanraking met een wereld wat speelt met de werkelijkheid en het absurde, waarbij het vragen oproept en kinderen laten nadenken, nieuwsgierig maken zoals een spaghettiboom in de natuur waar 'echte' spaghetti in groeit, Een vis die alleen kan spreken met de woorden Steur-steur-steur en met meneer Steur op zoek gaan of een 2 meter grote zilveren bol die naar beneden rolt en danst in de natuur. Na de voorstelling gaan de kinderen uit op verkenning in de natuur. Waarbij ze via opdrachten het zelf leren ontdekken zien wat de natuur is en hoe het voelt. We willen nog meer kinderen gelukkig maken omdat ze vaak roepen na een ochtend: 'dit is de gelukkigste dag uit mijn leven'! We willen kinderen de kans geven hun leefomgeving anders te leren kennen en in een andere wereld te mogen zijn. Hoe groter de wereld om hun heen hoe beter ze later zelf keuzes kunnen maken waarbij we denken aan hun toekomst.

mijn achtergrond is theatermaker, door theater te maken op locatie vind ik het mooi iets te maken in de 'wilde' natuur in de stad. In 2011 heb ik de cultuurprijs IJsselmonde ontvangen. het Brienoordeiland ligt in IJsselmonde in de achterbuurt van Rotterdam. We Bart van Lieshout en ik zijn met 'n Bries een pilot begonnen voor 5 scholen en dit is uitgegroeid in 2012 tot een bereik van 1700 kinderen per seizoen mei t/m juni en het najaar. Gemiddeld doen er per jaar 25 scholen mee en een aantal familiedagen. We bestaan nu ruim 4 jaar en ontwikkelen ons ieder jaar. Ook hebben we andere steden bereikt als Rijswijk, Vlaardingen. We komen aan met een karretje bouwen op in een natuurlijke omgeving en na het seizoen gaan we weer verder. In alle weersoorten en seizoenen spelen we. Ik ben ervan overtuigd dat deze manier van een totaalbeleving een nieuwe formule kan zijn voor het onderwijs. Door de ervaring en beleving in de natuur leren kinderen op een directe en indirecte manier ontwikkelen ze hun waarneming en perceptie wat er om hun heen gebeurt. Ze worden geprikkeld door theater en onthouden van wat ze gezien hebben en zelf hebben ontdekt. Kinderen zijn nieuwsgierig, energiek en ontwikkelen zich. 'n Bries is daar een mooi initiatief voor om nog meer kinderen weten te bereiken. We zien kinderen er sterker uit komen: 'Ik wist niet dat dit echt was, zijn we nog in Rotterdam? Is de natuur gratis? Ik zie n groene stok in de lucht en het heeft vleugels...

We doen acquisitie voor scholen, voor een bereik van 25 scholen per seizoen, per groep kunnen 55 kinderen tot 60 meedoen. Een bus komt de kinderen brengen. Ook organiseren we familiedagen, waarbij de pr belangrijk is en afdrukken van flyers en posters. Verder schrijven we zelf alle particuliere fondsen aan voor subsidie. De kosten bedragen zo gemiddeld € 25 per kind, scholen zitten meestal met een beperkt budget. We hebben bepaalde kosten nodig als buskosten rond de € 6000 of ontwikkelingskosten rond de € 8.000 zodat deze overgenomen worden door andere partijen waardoor we onze organisatie sterker en professioneler kunnen maken. Om 'n Bries een toekomst te geven en verder te ontwikkelen om meer kinderen uit steden te bereiken.

We zijn een Stichting, werken samen met 4 bestuursleden, 3 personen die ons adviseren. We hebben 4 mensen in het Comite van aanbeveling in onze Stichting. We werken nauw samen met scholen, we hebben een bestand van netwerken, we doen aan social media, facebook , werken aan zichtbaarheid en leiden studenten en vrijwilligers op. We hebben vrienden en sponsoren van 'n Bries. Ook werken we samen met andere partijen als het Zuid Hollands Landschap en Ark natuurontwikkeling. Wij organiseren, doen de financien, ontwikkelen en voeren uit, spelen theater en leiden de kinderen rond in de natuur. We willen onze basis sterker hebben staan en zoeken naar een coordinator, manager die 'n Bries een bodem geeft. Dit project is heel bijzonder maar het karretje waarmee we aankomen zou nog meer vooruit getrokken kunnen worden de wereld in.

afbeelding van Joke
Joke Ondernemer

ik ben een gepassioneerd theatermaker en regisseer, schrijf en ontwerp decors voor theater. Al mijn theater heeft te maken met natuur, milieu en duurzaamheid omdat ik een warm hart bijdraag aan deze wereld. Maar bovenal maak ik graag absurd theater omdat we dan anders kunnen kijken naar de wereld.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten