afbeelding van Danique
Danique Ondernemer

MUD Jeans - Circular Denim

Lease of koop een jeans. Is ie uitgedragen? Switch dan naar een nieuw model. De jeans wordt volledig gerecycled. Dit bespaart 50% water.

MUD Jeans droomt van een wereld zonder afval. De productie van kleding is belastend voor het milieu. Grondstoffen worden steeds schaarser. Ieder jaar wordt in Nederland 135 miljoen kilo kleding verbrand. Zonde. Want al die grondstoffen kunnen hergebruikt worden. 

Koop of lease je een spijkerbroek. Draag 'm zo lang je wilt. Maar, als de jeans is uitgedragen stuur je hem terug! De broek blijft eigendom van MUD Jeans. 

Consumenten zijn gebruikers van de jeans. Als fabrikant zitten hier voordelen aan. Wij blijven eigenaar van de grondstof en krijgen de grondstof terug na gebruik. Omdat wij verantwoordelijk zijn voor de katoen bieden we een gratis Repair Service. En dat is juist een voordeel voor jou. 

We werken volgens de principes van de circulaire economie. Alle oude jeans worden gebruikt om nieuwe jeans of truien van te maken. We besparen hiermee water en gebruik van nieuwe grondstoffen. 

Om het recyclen echt op gang te brengen is het van belang volume te gaan draaien. Afgelopen tijd was een proof of concept. Het systeem werkt. Iedere week worden oude MUD Jeans terug gestuurd. We zijn klaar voor de next big circular step!

In 1983, toen CEO, Bert van Son 23 jaar oud was, verhuisde hij naar China voor een baan in de textielindustrie. Hij leerde veel van de Chinese cultuur maar zag ook de consequenties van fast fashion op fabrieksarbeiders. De druk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te produceren leidde tot gezond- en veiligheidsrisico’s.

Hij wist: ooit ga ik het anders aanpakken. In 2013 introduceerde hij met het merk MUD Jeans, Lease A Jeans, een innovatieve manier van guilt-free consumptie. 

Nadat dit circulaire idee heel veel media-aandacht heeft getrokken, zoals artikelen in Wall Street Journal en The Guardian is het nu tijd om op te schalen.

Om een impact te kunnen maken moeten we volume gaan draaien. Hoe meer jeans we verkopen, hoe meer water en grondstoffen we uiteindlijk kunnen besparen. Pas dan kan het recyclen echt op gang komen. 

afbeelding van Danique
Danique Ondernemer

De kledingindustrie is de tweede grootst vervuilende industrie. Het verbranden van kleding zorgt voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot en het produceren van een jeans kost gemiddeld 8.000 liter water. Dat moet anders. En dat kan. Op een simpele manier. Namelijk als producten eigenaar blijven van je grondstoffen. Het concept Lease A Jeans zorgt voor een radicale vermindering van de impact van jeans. MUD jeans heeft gekeken naar hoe katoen zijn waarde kan behouden. Doordat consumenten hun jeans terug kunnen sturen na gebruik kunnen de waardevolle materialen opnieuw gebruikt. Op dit moment is iets minder dan de helft van het materiaal van een MUD Jeans van hergebruikte grondstoffen. Een hoger percentage is technisch nog niet mogelijk maar daar streven we wel naar. Draag ook bij aan de circulaire economie met een MUD Jeans!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Vanessa
Hoi Danique, is het een idee om (een deel van) de oude jeans te doneren aan www.solehope.com. Dit is een groep van Oegandese naaiers die van oude jeans geweldige schoenen voor kinderen kunnen maken. Je zou zelfs via hun een eigen 'homeparty' kunnen regelen en zelf de modellen uit de jeans knippen (er zit zelfs een instructievideo bij). Mocht je hier een bijdrage aan willen doen, dan ben ik bereid om je te helpen met het opzetten van het contact en mee te helpen met de logistiek. Ik woon zelf in Kampala en Jinja (waar zij zitten) is een uurtje rijden bij mij vandaan. Succes met je project!
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten