afbeelding van Guido
Guido Ondernemer

Moyee FairChain Coffee – Revolutie in een cup!

Radicaal goede koffie - met een radicale impact.

In 2013 begonnen we als jong, onbevangen en idealistisch koffiemerk met een volledig nieuwe – en radicaal eerlijke – propositie: FairChain. Zie FairChain als Fairtrade 2.0. Moyee FairChain Coffee gaat een grote stap verder dan Fairtrade. In plaats van simpelweg meer betalen aan de boeren (wij betalen hen 20% boven de marktprijs), stellen we hele koffiegemeenschappen in staat om meer te profiteren door lokaal te branden en verpakken. In de koffiewereld is dat waar de echte waarde wordt toegevoegd – in de branderij verdriedubbelt de koffiewaarde!

50/50 filosophie

We startten in Ethiopië omdat het de geboortegrond van de Arabica boon is en er nog altijd koffie van wereldklasse wordt verbouwd. En: Ethiopië heeft een FairChain revolutie nodig. Want nu ontvangen ze bodemprijzen voor hun bonen. Hoe weinig? Slechts 2% van de toegevoegde waarde in jouw kop koffie blijft achter in Ethiopië. De andere 98% wordt toegevoegd in het Westen waar de koffie wordt gebrand. Ons business model is gebaseerd op een 50/50 filosofie: alle waarde die we creëren in de koffieketen zou eerlijk gedeeld moeten worden met de landen die de koffie verbouwen. In het geval van FairChain betekent dat: Ethiopische koffie branden en verpakken in Ethiopië in plaats van in het Westen, waarmee zij drastisch hun verdiencapaciteit verhogen en hun behoefte aan ontwikkelingshulp verminderen – en hopelijk uiteindelijk wegnemen.

De wereld veranderen! Waarom koffie?

“Een merkwaardige tegenstelling is dat het koffieproducerende landen onmogelijk wordt gemaakt zelf - voldoende - geld uit koffie te verdienen, terwijl 90% ontwikkelingshulp ontvangt,” zegt Moyee founder Guido van Staveren van Dijk. “Voor Ethiopië is dat zelfs zo’n 4 miljard dollar per jaar, 5 keer meer dan de koffie-opbrengst. Wij geloven heilig in trade over aid. Door een land in staat te stellen zelf geld te verdienen aan haar #1 exportproduct, kunnen we ontwikkelingshulp aanzienlijk beperken.”

Welke impact hebben we al gemaakt?

In 2015 hebben we onze belofte ingelost en een industriële koffiebranderij naar Westerse kwaliteitsnormen geopend in Addis Ababa, Ethiopië. Sindsdien heeft onze Probat brander met een capaciteit van 500kg/uur (aka Mr. Probat) vele duizenden kilo’s koffie geproduceerd, zowel voor de Ethiopische als voor de exportmarkt. Oftewel, we beginnen niet vanaf nul. Dit zijn enkele van de belangrijkste mijlpalen van de laatste 3 jaar:

Economisch Impact

 • Sinds 2013 hebben we meer dan 16 miljoen kopjes koffie verkocht
 • We verdrievoudigden onze omzet drie jaar op rij en bereiken dit jaar een omzet van 1,9 miljoen;
 • We hebben 29 hoogwaardige banen gecreëerd in Ethiopië en onderhouden grofweg 600 banen in de koffieketen;
 • We betalen 20% premie aan onze koffieboeren – dat is zo’n 80 euro bovenop de 400 euro die een boer gemiddeld verdient per jaar (voor 150kg koffie);
 • In 2016 is 50% van de bonen de we verkochten in Ethiopië gebrand en 55% van de verkoopwaarde in -Nederland bleef in Ethiopië (Big Coffee haalt 15%!!);
 • We leveren koffie in Nederland, Ierland, Duitsland, Polen, Denemarken en Ethiopië;
 • We tekenden een fors contract met Maas International om FairChain koffie naar grote bedrijven, ziekenhuis en universiteiten te brengen.

Dit zijn onze prestaties – en onze ‘moonshot’ voor 2020, het jaar waarin jouw lening is afbetaald.

Sociaal Impact

 • 48% van ons team in de branderij is vrouw, dat is behoorlijk baanbrekend in een door mannen gedomineerde industrie;
 • Jose Mollura, onze meester-brander, traint Ethiopische brander Ababech Abegaz om de eerste vrouwelijke meester-brander van Afrika te worden;
 • We hebben de eerste ISO 9001 gecertificeerde branderij in Ethiopië;
 • Het ‘Call the Farmer’ programma verbindt jou met onze 100 Ethiopische koffieboeren in Kaffa;
 • We wonnen de prijs van de KvK voor Meest Innovatieve Bedrijf in de Food-sector in 2015 en werden uitgeroepen tot ‘Radicale Vernieuwer’ door Vrij Nederland.

Milieu Impact

 • Eerste bedrijf in Amsterdam dat samenwerkt met Bubble Post eco-delivery;
 • Runner-up Duurzaamste Amsterdamse MKB’er 2016;
 • We introduceerden een sustainable farming roadmap voor onze FairChain boeren (zoals DIY composting).

Moyee FairChain groeit hard

De laatste drie jaar heeft Moyee zijn FairChain model actief naar nieuwe markten en kanalen gebracht. In 2015 had het bedrijf een omzet van bijna € 1 miljoen, voornamelijk op basis van verkoop in Ethiopië en Nederland. Tot op heden heeft Moyee bonen gebrand voor ruim 16 miljoen kopjes koffie.

In 2017 zal de omzet meer dan verdubbelen tot circa € 2 miljoen, doordat steeds meer multinationals, non-profits, creative agencies en open-minded koffiedrinkers aangetrokken worden tot Moyee’s sterke sociale en duurzame missie. En we verwachten onze omzet opnieuw te verdubbelen – tot € 4 miljoen – in de komende drie jaar.

“Wij zijn een inclusief bedrijf”, zegt hij. “We hebben mensen nodig die intrinsiek gemotiveerd zijn om samen met ons op een radicale manier de productie, distributie en financiering van koffie te veranderen.”

Ben jij dat? Ga naar moyeecoffee.com. Join the revolution en make every sip count!

 

afbeelding van Guido
Guido Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten