afbeelding van Menno
Menno Ondernemer

Moss-it

Mos-panelen die de luchtkwaliteit verbeteren en op gebouwen in de stad kunnen worden bevestigd, waarmee gemeenten de EU normen kunnen halen.

Probleem

Luchtvervuiling in de EU-28 regio leidt tot meer dan 500.000 voortijdige sterfgevallen per jaar (EEA, 2016). De gezondheidsimpact van dit probleem resulteert in een jaarlijkse economische schade van $1100 miljard, of ongeveer 10% van Europa's bbp (WHO et al., 2015). Om deze negatieve impact tegen te gaan, heeft de EU strikte normen voor luchtkwaliteit opgesteld waaraan gemeenten moeten voldoen. 

Oplossing

Moss-it helpt gemeenten om de EU normen te behalen door een modulair mos-paneel systeem. Deze panelen kunnen worden geinstalleerd op ondergebruikte muren in stedelijke gebieden, waarmee een aantrekkelijke groene muur wordt gecreëerd. Mosmuren hebben veel voordelen, zoals het reduceren van luchtvervuiling en de energie behoeften van het gebouw. Verder helpt het om het urban heat island tegen te gaan en leid groen in de stad tot minder stress en burn-outs. 

Het Product

De Moss-it panelen bestaan uit drie lagen en zijn wel vijf keer goedkoper dan alternatieve systemen voor groene muren omdat het geen irrigatiesysteem nodig heeft. Een substraat kan het regenwater vasthouden waardoor het mos ook in zonnige periodes kan groeien en luchtvervuiling kan absorberen. Onze startup zal het mos groeien. De panelen, bestaande uit een muurframe en het substraat, zullen door een partner gemaakt en geleverd worden. Uit literatuuronderzoek is gebleken dat groene muren op vrijwel elk gebouw kan worden geïnstalleerd. Er is echter weinig informatie over mos-specifieke muren, daarom is eigen onderzoek en R&D nodig. 

Moss-it zal worden gepromoot aan gemeenten, aangezien zij aan de strenge EU normen voor luchtkwaliteit moeten voldoen. Echter zijn gemeenten niet eigenaar van veel gebouwen. Onze taak is daarom om via een intermediary-rol gemeenten te verbinden met eigenaren van gebouwen in bijvoorbeeld public-private partnerships. Momenteel wordt er door iemand uit het team, via een master thesis, onderzoek gedaan om meer kennis te vergaren over de innovatieve partnerships die groene muren en daken in stedelijke gebieden mogelijk maken.

Meer details

Dit concept werd bedacht tijdens een Climate-KIC Journey in 2017. Op donderdag 31 augustus werd het idee gepitched in Riga, waarna de award voor Best Business Idea aan ons werd toegekend. Het huidige business plan kan je online lezen.

afbeelding van Menno
Menno Ondernemer

Master Student Sustainable Business and Innovation aan de Universiteit Utrecht. Freelance Consultant. Climate-KIC Alumni. LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mennovginkel/

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 352 projecten