afbeelding van Álice
Álice Ondernemer

Mooizooi, Creatief Magazijn

Een creatief magazijn waar schoon en veilig restafval en -materiaal van bedrijven wordt verzameld en aangeboden voor creatieve doeleinden

Mooizooi is een creatief magazijn waar schoon en veilig restafval- en restmateriaal van bedrijven wordt verzameld en aangeboden voor creatieve doeleinden.

Beschrijving:

De schappen van onze duurzame 'supermarkt' liggen vol met gek en anders-dan-anders materiaal waar o.a. scholen, kinderopvangcentra, verzorgingshuizen, verenigingen, kunstenaars en particulieren creatief mee aan de slag kunnen.

Mooizooi probeert deze groepen een stukje bewustwording mee te geven over de bruikbaarheid van 'afval' .  Veel bedrijven zijn zich er ook niet van bewust dat hun afval nog heel bruikbaar en vooral ook leuk is voor kinderen en volwassenen. Een voorbeeld van ons materiaal zijn de koffiezakken van Brandmeesters waar wij wekelijks een grote hoeveelheid van krijgen.  Onlangs hebben wij samen met onze vrijwilligers honderden vissen van deze zakken gemaakt voor de aankleding van een kinderfestival.

Mooizooi is ook regelmatig te vinden op festivals om duurzame, creatieve workshops te geven waarbij de creativiteit van kinderen gestimuleerd wordt. Dit doen wij door de kinderen zelf te laten beslissen wat zij van onze producten maken.  Dit levert de mooiste kunstwerken op.  Tijdens deze workshops vragen wij regelmatig of zij weten wat het product oorspronkelijk is geweest of waar het vandaan komt.

Mooizooi is ook een werkgelegensheidsproject voor mensen met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels werken er zo'n 15 vrijwiligers met veel plezier. Wij geloven dat je je bij Mooizooi jezelf kan en mag zijn en dat het waarderen van mensen heel erg belangrijk is.  Onze vrijwilligers krijgen de kans om talenten te ontdekken en te ontwikkelen. 

 

De van oorsprong Engelse Alice Taylor heeft een prachtig concept meegebracht vanuit haar geboorteland. De zgn 'scrapstores' zijn daar al jaren populair dus hoogste tijd om dit milieuvriendelijke recycle-project naar Nederland te halen vond zij. Dat betekende een vaste baan bij Gemeente Haarlem opgeven om haar droom waar te maken. Samen met enkele vrienden en vaste medewerkers heeft deze unieke formule na allerlei omzwervingen uiteindelijk een vast plekje gevonden in een oud schoolgebouw in Haarlem waar inmiddels meerdere bedrijven in gevestigd zijn. Het pand zou het pand niet zijn zonder de inspanningen en vasthoudendheid van deze 'grondlegger' en al haar geweldige vrijwilligers! Mooizooi is het knutsel- en materiaalwalhalla voor alle juffen/meesters, ouders, kunstenaars en creatievelingen. Hét creatieve magazijn waar het (schone) bedrijfs-restafval van meer dan 160 bedrijven in Haarlem en omstreken wordt verzameld dat anders op de vuilnishoop zou belanden.

Mooizooi biedt ook werkgelegenheid en dagbesteding aan zo'n 15 vrijwilligers met een (tijdelijke)afstand tot de arbeidsmarkt.  Ook stagiaires van verschillende opleidingen vinden bij Mooizooi een plek.

Wij willen graag dat Mooizooi op meer plekken in Nederland verschijnt zodat wij met z'n allen de avfalberg een klein beetje kunnen verminderen.  Daarbij willen wij kinderen en volwassenen bewust maken van wat er zoal wordt weggegooid én wat je er mee kan maken!

 

afbeelding van Álice
Álice Ondernemer

Update

Mooizooi heeft een kleurrijk terras geopend waar je de hele dag heerlijk in het zonnetje kan zitten! Onder het genot van een op biologische koffie of verse muntthee geplukt uit de tuin maak je een praatje met buurtbewoners en gebruikers van onze bloeiplaats. Krijg je een creatieve ingeving? Loop dan binnen in onze 'supermarkt', de schappen liggen vol met gek knutselmateriaal!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 390 projecten