afbeelding van Natascha
Natascha Ondernemer

Mindful Maternity Care Online

Wanneer een langdurige ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap noodzakelijk is, kan een online mindfulnessprogramma stress reduceren.

De betere wereld van morgen begint met de verwachting van elk nieuw leven, tijdens elke zwangerschap en bij elke bevalling. Een goede en veilige geboortezorg is hiervoor essentieel. De verloskundige zorg biedt steeds meer diagnostische en therapeutische mogelijkheden. Maar deze steeds voortschrijdende zorg heeft ook tot gevolg dat het soms noodzakelijk is een langere tijd intensief onderzocht en behandeld te worden in het ziekenhuis dan wel thuis. Als verloskundig professionals met bijna 40 jaar opgetelde ervaring weten wij als geen ander hoe een dergelijke periode voor mensen gepaard kan gaan met grote onzekerheid, angsten en stress. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het niet altijd in de personele mogelijkheden ligt aankomende ouders voldoende emotionele ondersteuning en copingstrategieen te bieden in deze spannende tijden.

Daarom hebben we gezocht naar een haalbare oplossing ter verbetering. Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen methode om angst en stress te reduceren. Door onze verloskundige en mindfulness kennis en ervaring te bundelen, hebben we nu een online mindfulnessprogramma ontwikkeld hetgeen een goede ondersteuning zou kunnen bieden aan zwangere patienten in een ziekenhuissetting. Eigen ervaringen op een verloskundige afdeling in Duitsland waar on site-training wordt verzorgd laat zien dat zwangere vrouwen deze manier van ondersteuning zeer waarderen. Door middel van ons onlinepakket zijn echter veel meer zwangere vrouwen te bereiken. Het doel van dit project is de reeds bestaande 4- of 8-weekse training "mindful zwanger en bevallen" via een onlineplatform toegankelijk te maken voor alle zwangeren tijdens een langdurige ziekenhuisopname of thuismonitoringperiode.

Een dergelijk online programma biedt eveneens de mogelijkheid voor- en nametingen te doen bij de deelnemers. Een verandering in welzijn, angst en stress kan zo op een objectieve wijze worden gemeten waardoor er op vrij eenvoudige wijze een enorme bijdrage kan worden geleverd aan wetenschappelijk onderzoek over de effectiviteit van mindfulness tijdens de zwangerschap. Enkele ziekenhuizen hebben nu al hun interesse uitgesproken deel te nemen aan een pilotproject. Eveneens spreken buitenlandse collega's uit Duitsland en Zweden hun interesse uit dit concept te vertalen en pilotprojecten te begeleiden in hun setting. Hoe geweldig zou het zijn als de Nederlandse verloskunde haar vooraanstaande en voorbeeldfunctie in de wereld nu door de implementatie van een online project op het gebied van psychoeducatie en stressreductie kan bestendigen.

 

afbeelding van Natascha
Natascha Ondernemer

Natascha Deguelle is gynaecologe in Duitsland, mindfulnesstrainer MBCT (lid Vereniging voor Mindfulness) en blogger bij Medisch Contact. Voor haar specialisatie tot gynaecoloog was ze arts arbeid en gezondheid. Ze heeft een ruime ervaring in onderwijskundige functies. Naast cursussen via MediModus, verzorgt ze cursussen mindfulness voor verloskundigen via SeeTrue en workshops mindfulness voor zorgprofessionals in Duitsland. Lilian Wirken is verloskundige in Oosterhout NB, coach/counsellor en mindfulnesstrainer Mindfulness Based Childbirth & Parenting en Mindfulness Based Cognitive Therapy (lid Vereniging voor Mindfulness). Ze heeft het boek ‘Als bevallen spannend is’ geschreven, waar veel zwangeren enthousiast over zijn, en diverse artikelen in het tijdschrift ‘baby op komst’. Sinds 2014 geeft ze mindfulnesstrainingen aan aanstaande ouders en trainingen rondom mindfulness, veerkracht, compassie en bevlogenheid aan zorgverleners. Yvonne Tuinte was jarenlang verloskundige in Flevoland, en heeft zich nu volledig gericht op het geven van diverse mindfulnesstrainingen in het Centrum voor Mindfulness Flevoland. Ze is VMBN-gecertificeerd (categorie 1) en gekwalificeerd voor MBSR en MBCP. Yvonne is co-auteur van het boek Mindful Zwanger. Naast haar bezigheden rondom mindfulness is ze singer-songwriter.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten