afbeelding van Coen
Coen Ondernemer

Mi Ta Bai

Thallo wil betaalbare huisvesting met zorg realiseren voor oudere Antillianen die terug verlangen naar hun (ei)land van herkomst.

Veel Antilliaanse ouderen in Nederland verlangen naar hun land van herkomst, maar vinden het lastig om te verhuizen. Onze missie is om deze ouderen te koppelen aan laagdrempelige, levensloopbestendige woningen op Curaçao. Zo kunnen ze in een vertrouwde omgeving hun oude dag slijten. In Nederland willen we de ouderen ont-zorgen en een begeleidingstraject aanbieden, waarin we praktische zaken zoals verblijfsdocumenten en verzekeringen regelen. In Curaçao bieden we de ouderen een betaalbare, veilige huurwoning aan. Dicht in de buurt van winkels en voorzien van goede zorg. Om die zorg & bouw van huurwoningen te realiseren, willen we samenwerken met kansarme jongeren. Zij krijgen de kans om werkervaring op te doen, en via begeleiding kunnen ze doorstromen naar regulier werk. Een professionele aannemer is verantwoordelijk voor de begeleiding van de jongeren en voortgang, veiligheid en kwaliteit van de bouw.

Uit ervaring en onderzoek blijkt dat veel oudere Antillianen die in Nederland wonen graag na hun werkzame leven terug willen keren naar de (voormalige) Nederlandse Antillen. Helaas hebben veel van deze ouderen de middelen en connecties niet voor deze stap. Het gaat in de hoofdzaak om drie groepen: 

  1. Vitale ouderen/senioren 65+ die nog zelfstandig willen blijven wonen. 
  2. 80-plussers die enigszins zelfstandig zijn, maar wel afhankelijk zijn van de thuiszorg o.a. uit en aantrekken van de steunkousen, medicatie en persoonlijke verzorging. 
  3. 55-plussers die niet in aanmerking komen voor een betaalbare woning.

Er zijn momenteel al zeker 50 ouderen geïnteresseerd in de woningen. Doordat de woonvoorziening bedoeld is voor mensen met weinig geld zal de maand huur rond de € 250 per persoon per maand liggen. Dit is exclusief de servicekosten en kosten voor de zorg. Om de huurwoningen te realiseren, wordt samenwerking gezocht met verschillende andere organisaties zoals o.a. het Nederlands Migratie Instituut, Het Antillenhuis en Zorginstellingen op Curaçao.

De bouw en exploitatie van de woonvoorzieningen brengt kosten met zich mee. Natuurlijk hebben we dus een heleboel geld nodig, maar ook bekendheid en sponsoren. De bouwkosten hopen we deels uit sponsorgelden en deels middels een lening te financieren. Mi ta Bai moet via een campagne dan bekendheid krijgen. Wie kunnen daar aan bijdragen? Media, bedrijven en gemeenten. Misschien help jij ons ook aan bekendheid!

Eind 2016 willen we het pand voor 20 levensloopbestendige woningen voor ouderen gevonden hebben. Ondertussen hebben we dan samen met Zorgcocon en andere organisaties een wachtlijst met minstens 50 serieus geïnteresseerden die een huurovereenkomst willen tekenen. Daarnaast hebben we dan de lokale aannemer geselecteerd die de werkzaamheden gaat uitvoeren en op de bouw de jongeren die ge re-integreert worden begeleidt. De woningen willen we medio 2017 verhuren. We gaan een bestaand gebouw transformeren. Op dit moment zijn we verschillende opties aan het analyseren. In het gebouw komen minimaal 20 verhuur zelfstandige eenheden. Bij het ontwerp wordt zorgvuldig rekening gehouden met lokale cultuur, bouwpraktijk en weersomstandigheden. Zo is er veel buitenruimte en moet de ventilatie zo zijn dat de wind er vrij doorheen kan. Dat zorgt voor de nodige verkoeling. Er komt een gemeenschappelijke woonkamer met open keuken. Er is ruimte voor een ontmoetingsplek, vergaderruimte en bibliotheek. Daarnaast komt er een logeerkamer. Dat gebeurt in samenwerking met Zorgcocon, Sosio Na Trabou, verschillende Gemeenten en de regering van Curaçao. Bij succes krijgt Mi ta Bai navolging op Bonaire, Aruba en in Suriname.

afbeelding van Coen
Coen Ondernemer

Coen Temminck oprichter van stichting Thallo met als doelstelling werkloze jongeren werkervaring en meer perspectief op werk te verschaffen. Dit doen wij door maatschappelijk relevante internationale projecten in de bouwsector te organiseren.

Update

Een positief gesprek gehad met delegatie van Ministerie Sociale ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Curaçao. Zij gaan kijken hoe ze het project kunnen steunen.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten