afbeelding van Pablo
Pablo Ondernemer

Met Zonder Ei

Wij vinden slimme manieren om minder dieren te gebruiken. Te beginnen met een patatje #metzonderei. Goed voor jezelf, de aarde en de kippen!

Wist je dat sinds dit jaar bij alle filialen van snackbarketens Manneken Pis en Smuller 100% plantaardige, vegan mayonaise beschikbaar is? En dat de nieuwste appeltaart van Erlenbacher geen ei meer zit en in de cheesecake bij de Amsterdamse fililalen van Coffee Company geen koemelk? Dat waren nog maar de eerste successen van de Met Zonder Ei campagne van stichting Viva Las Vega's. Met ons platform Eiwitinnovatie inspireren, begeleiden en geven we marktadvies aan producenten en aan de horeca om onzichtbare dierlijke ingredienten uit hun producten te halen en vervangen door plantaardige, diervriendelijkere en gezondere alternatieven.

De achtergrond van Met Zonder Ei

Voor een duurzame voeding is het belangrijk dat we minder dieren gaan gebruiken en meer planten. Ook voor gezondheid vormen dierlijke producten steeds meer een bedreiging. Denk maar aan de fipronilcrisis afgelopen zomer. Viva Las Vega´s zoekt naar simpele en snelle manieren om dat te bereiken, te beginnen met eieren! De eieren die in ons eten verwerkt zitten - in sauzen, koekjes, en gebakjes - zijn vaak overbodig. Ze zijn heel gemakkelijk te vervangen door duurzame alternatieven, zelfs zonder dat je het proeft.  Met ons team van eivrij-willigers gaan we de voedselindustrie kraken om onnodige eieren uit producten te halen. Als fabrikanten een paar simpele aanpassingen doen aan hun receptuur, maken ze ongemerkt de wereld een heel stuk mooier. Want eivrij is niet alleen goed voor dieren en het milieu, maar ook voor mensen met teveel cholesterol of een kippenei-allergie.

Waarom eieren? • Meer dan 20% van onze eieren eten we in verwerkte producten zoals sauzen, koekjes en deegwaren. Deze eieren zijn meestal heel gemakkelijk te vervangen, zonder dat je verschil proeft! • Verwerkte eieren komen vaak uit de meest dieronvriendelijke stallen, waar kippen in kleine kooitjes worden gehouden en hun snavelpunten worden afgeknapt. Maar minder eieren = minder leed! • Kippenei is één van de meest voorkomende voedselallergieën in Nederland, vooral bij kinderen. Door onnodige eieren uit ons eten te halen, maken we het leven voor deze mensen een stuk makkelijker. • In kippenstallen wordt veel mest en ammoniak geproduceerd die slecht is voor het milieu. Ook is er veel land nodig om de kippen eten te geven. Minder eieren is dus ook beter voor het milieu!

• We hebben mensen nodig: - enthousiaste ei-vrijwilligers om restaurants, snackbars en café´s in hun buurt te overtuigen - ambassadeurs en fans die online en offline uit volle borst kakelen over de campagne - om achter de schermen de campagne te helpen draaien • We hebben budget nodig: - om informatiefoldertjes te drukken en versturen - om de campagne te promoten op social media - voor het bouwen en onderhouden van de website - voor coördinatiekosten • We hebben partners nodig: - bedrijven die weten dat hun producten zonder ei veel duurzamer en net zo lekker zijn - bedrijven die ons helpen aan de allerbeste ei-alternatieven te komen

Samen brengen we een Met Zonder Ei revolutie op gang. We sturen eivrij-willigers op pad die in hun eigen buurt alle restaurants, snackbars en café´s vragen om over te stappen op eivrije mayo, eivrij gebak en andere producten waarin eieren verwerkt worden. Ieder bedrijf dat meedoet, krijgt een eervolle vermelding op onze site - en natuurlijk gaan we er met z´n allen heen om een Patatje Met Zonder Ei te eten! Daarnaast gaan we het gesprek aan met fabrikanten van o.a. koekjes, sauzen en gebak om ze te laten zien hoe makkelijk en voordelig het is om ei uit hun producten weg te laten.

afbeelding van Pablo
Pablo Ondernemer

Ik ben bioloog en milieuwetenschapper. Met Viva Las Vega´s wil ik vega eten leuker, lekker en makkelijker te maken voor iedereen. Zo kunnen we de vleesconsumptie omlaagbrengen en dat is beter voor onszelf, de dieren en de aarde.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 391 projecten