afbeelding van Merel
Merel Ondernemer

MAKUS Glasfornuizen

Induction cooking: let's make it hot!

Induction cooking: let's make it HOT.

MAKUS ontwikkelt top design glasfornuizen.

De overgang naar een duurzame energievoorziening voor de gebouwde omgeving is een gigantische opgave voor Nederland. Het betekent namelijk onder andere dat alle woningen aardgasvrij moeten worden: dat zijn er meer dan 7 miljoen! Dat betekent ook niet meer op gas koken. Het verduurzamen van woningen gaat nu nog veel te langzaam. Een van de redenen: er is een gebrek aan aantrekkelijke duurzame producten voor het renoveren van woningen. Producten die bewoners ook echt willen hebben om een andere reden dan alleen het duurzame aspect.  

Als een Tesla niet zo’n mooi en strak design had gehad, dan hadden een stuk minder mensen een Tesla gekocht. Er zijn andere drijfveren die mensen verleiden producten aan te schaffen, bijvoorbeeld gemak, esthetiek of omdat het goedkoper is dan een vergelijkbaar alternatief. Duurzaamheid is een bijzaak. Als we de verduurzaming van de gebouwde omgeving willen versnellen zullen er producten moeten komen die gewild zijn. 

MAKUS printed induction ontwikkelt de Tesla onder de inductieplaten. En dan ook nog betaalbaar en duurzaam geproduceerd. Waarom is een inductieplaat zwart en lelijk als het bijvoorbeeld ook het design kan hebben van een marmeren steen? De keuken is een belangrijk startpunt voor de verduurzaming van woningen. De keuken is de plek in huis waar emotie zit. Het is ook de plek waar de overgang op aardgas het meest wordt gevoeld: namelijk de overstap van op gas koken naar elektrisch koken. Dit maakt het een uitgelezen kans om deze overgang als startpunt te nemen. 

De inductieplaten worden zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Zo wordt er gekeken naar het materiaalgebruik, bijvoorbeeld het gebruik van duurzame organische inkten, en proberen we zo veel mogelijk (tot nu toe alles) binnen Europa te produceren waardoor transport wordt geminimaliseerd. Daarnaast worden de mogelijkheden van een circulair businessmodel momenteel onderzocht, een lease-model. 

Een belangrijke voorwaarde voordat we een contract met een ander bedrijf sluiten zijn goede arbeidsomstandigheden, dit wordt dan ook vooraf uitgezocht. Een deel van de assemblage van het product zal in Nederland gaan plaatsvinden, hierbij staat een zo positief mogelijke impact op de samenleving centraal. Een mogelijkheid is het betrekken van personen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, mits de werkzaamheden goed aansluiten bij de behoefte. 

afbeelding van Merel
Merel Ondernemer

Ik denk dat de verduurzaming van de samenleving een stuk sneller gaat als we de producten die daaraan bijdragen aantrekkelijker maken. Er worden vaak technische discussies gevoerd over de energietransitie die leiden tot technische oplossingen. Zonde! Met een mooi jasje worden die producten namelijk ook nog gewild ook. Als ondernemer met een duurzaam hart en creatieve geest begeef ik me op dit terrein, startend met inductiekookplaten. MAKUS printed induction transformeert de zwarte glimmende inductieplaat tot topdesign glasfornuizen in unieke designs. Induction cooking: let's make it hot.

Winnaar ASN Bank Wereldprijs

van het jaar 2018

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Reacties (8)

Meepraten? Login

afbeelding van maxcroes_89996
Geniaal.
afbeelding van emilieterwindt_90209
Heel gaaf!
afbeelding van Mijke
Zou ik zo willen! Succes MAKUS!
afbeelding van frederiqueschokking_91261
Super gaaf!!
afbeelding van catrien
Mooi gedaan!
afbeelding van Jan Joost
Gedaan Merel! Keep up the good work!!
afbeelding van amaas_93106
Helaas: Inductiekookplaten geven forse magnetische velden, in de praktijk enige honderden nT op 10 cm afstand. Zelfs de overheid geeft toe dat er een relatie is tussen magnetische velden en bepaalde vormen van kanker. Zie de informatie van de Zwitserse overheid: http://www.bag.admin.ch/themen/strahlung/00053/00673/03156/index.html?lang=en Beter zijn elektrische kookplaten.
afbeelding van Joram
Prachtig project. Behalve duurzaam ook een stukje creatieve verlichting om de eentonigheid te verbreken. Gaat een hoop keukens verfraaien. Als het betaalbaar is.... count me in!
PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 340 projecten