afbeelding van Willemijn
Willemijn Ondernemer

Living Ocean productielijn

Neerzetten en uitbouwen van een Plastic Cooperatie met een 'Living Lab' voor producenten en grootverbruikers van plastic

​Missie

De missie van Searious Business is opkomen voor het belang van een schone en levende oceaan. Om de oceaan zo goed mogelijk te beschermen ziet Searious Business samenwerking met bedrijfsleven als een absolute must. Een van de manieren waarop bedrijven de oceanen weer gezond kunnen maken, is ‘Close the Plastic Tap’. We richten ons daarom op het veranderen van de visie en strategie van producenten en grootverbruikers o.g.v. plastic.

Consequenties van status-quo

Circulaire economie is 'hot'. Toch weten maar weinig bedrijven hoe ze dat concreet aan moeten pakken, het sluiten van hun materiaalkringlopen. Tegelijkertijd is de urgentie hoog: steeds meer materialen hopen zich op in onze natuur, als resultaat van materiaalverspilling en onachtzaam gebruik. Met name plastic is een toenemend probleem. De plastic soep in de oceaan laat zien hoe dringend we moeten werken aan een oplossing. Zonder oceaan kunnen we namelijk niet leven. We zijn ervan afhankelijk, voor onze zuurstof, ons voedsel en de opname van CO2.

​Werk maken van circulaire economie

Searious Business maakt het verschi in de wereld van plastic. We werken samen met uiterst betrokken producenten en zorgen er met innovatietrajecten voor dat ze veel slimmer omgaan met hun materialen. Zo zorgen we ervoor dat de plastic kringloop gesloten wordt, deelnemende bedrijven hogere marges halen en plastic niet meer in ons milieu terecht komt. 

'ReThink' en 'Re-Design' staan hierbij hoog in het vaandel. Daarom beginnen we vaak met de visie en strrategie van het bedrijf op gebied van materialen en dan met name plastic. Vervolgens kunnen we de plastic reststromen van bedrijven gebruiken voor de productie van producten of toepassingen voor diezelfde bedrijven, van gerecycled plastic. Wellicht zijn er zelfs mogelijkheden voor gebruik van opgevist plastic uit de oceaan. Dit zorgt ervoor dat bedrijven zorgvuldiger omgaan met plastic en er minder plastic in onze natuur terechtkomt. 

​Living Lab

In september 2016 opende Searious Business in Culemborg het eerste 'Living Lab' voor producenten die hun visie en strategie o.g.v. plastic willen veranderen. Aan dit initiatief, 'Culemborg Circulair', namen zo'n 20 bedrijven deel, maar ook andere bedrijven buiten Culemborg toonden interesse.

De urgentie en noodzaak om te handelen is groot. Onze natuur staat onder druk en we hebben onze natuur nodig om te overleven. Ook vanuit bedrijfsmatig oogpunt. Vanuit diverse hoeken van de wereld (aantal gemeenten binnen Nederland, Hawaii, Peru, Fiji en Australië) willen bedrijven met een dergelijke aanpak aan de slag. Tegelijkertijd staat dit initiatief nog in de kinderschoenen. Searious Business werkt aan het uitbouwen van expertise en middelen om dit initiatief te kunnen opschalen en kopieerbaar te maken naar andere plaatsen.

​Bundelen van kennis en expertise

Voor het opnieuw ontwerpen van producten en processen in de maakindustrie en logistiek, betrekt Searious Business productontwerpers en designinstellingen als de Dutch Design Foundation in haar werk. Voor materiaalkennis, - eigenschappen en berwerking werkt Searious Business nauw samen met kennisinstellingen als TU Delft en TU/e. Diverse hoogleraren, experts en studenten zijn betrokken bij de uitvoering van innovatietrajecten die we met bedrijven in gang zetten. Daarnaast schakelen we meerdere plasticverwerkende bedrijven in om de beste - vaak gepatenteerde - oplossingen te kunnen samenstellen en vervolgens productiestappen te kunnen zetten.​Door al deze kennis en expertise te bundelen in de vorm van een Plastic Cooperatie, liggen de uiteindelijke ontwikkelingskosten voor deelnemende bedrijven veel lager dan anders het geval zou zijn geweest. Ook kunnen we zo gerust het overtollig plastic opnieuw inzetten in productieprocessen, omdat het nu niet bestempeld wordt als afval. Het plastic blijft tenslotte in gezamenlijk bezit en is daarmee geen 'afval'.De innovatieaanpak van Searious Business is uniek in de wereld. Door de samenwerking met zoveel experts en vakmensen zijn de kosten voor innovatietrajecten voor bedrijven vaak veel lager dan wanneer zij zelf de benodigde kennis en expertise bij elkaar zouden moeten halen. Je krijgt dus echt waarde voor je geld.​

Game changer

Searious Business is een heuse game changer. Door de onbevangen blik, lef en groot netwerk van betrokken mensen kan Searious Business vaak met verfrissende en venieuwende oplossingen komen. En die vervolgens ook mee implementeren. Zoals het 3D-printen van een hele design sofa, voor Gispen, onlangs. Een bank van 100% recycled plastic, zo een die je binnen in je woonkamer zet - dat was tot voor kort echt ongekend. Binnen 3 maanden stond 'ie er toch. Eind 2017 start de productie, waarbij Searious Business per verkocht stuk licentiekosten ontvangt. De eerste 200 zijn al verkocht. 

Verschilmakers voor de wereld van morgen

​Dit soort veranderen kunnen we niet alleen. We hebben mensen nodig, zoals jij, die producenten en grootverbruikers van plastic aan ons koppelen. Die bedrijven laten inzien dat het tijd is om te veranderen, om ook in de wereld van morgen nog mee te mogen doen.​Heb je dus suggesties voor welke bedrijven we hierbij moeten betrekken? Tips voor een nog beter bereik?​Laat het ons weten!

afbeelding van Willemijn
Willemijn Ondernemer

Oprichter en directeur van Searious Business, een social enterprise die zich richt op het voorkomen van plastic vervuiling, samen met bedrijven. Ocean Ambassador van Nederland.

Update

Nu ook beschikbaar voor mensen die mee de boodschap willen uitdragen: bestel je Searious Business t-shirt online!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 390 projecten