afbeelding van Thijs
Thijs Ondernemer

Litterati

Litterati gebruikt data om zwerfafval tegen te gaan. Fotograferen, oprapen, taggen en uploaden met de app zorgt voor waardevolle inzichten.

Zwerfafval oprapen én data verzamelen, dat doe je met de app van Litterati. We willen meer bekendheid geven aan die app zodat meer mensen meedoen. Met de data leveren we waardevolle inzichten aan (lokale) overheden en bedrijven. We kunnen hotspots aangeven. Of welke artikelen anders verpakt moeten worden. Of incentives (retour-prikkels) verzinnen. We kunnen gericht pleiten voor het behoud van statiegeld en zelfs voor uitbreiding. Zo willen we zwerfafval zowel bottom-up (burgers rapen het op) als top-down (via overheden en bedrijven) aanpakken. Litterati is citizen science zoals ook vlinder- en vogeltellingen door burgers worden gedaan. Ook zeer geschikt voor toepassing in het onderwijs.

Litterati is een Amerikaans initiatief van Jeff Kirschner. In Nederland zijn inmiddels enkele mensen zeer actief om de Nederlandse database te vullen. Dirk Groot, René Rövekamp, Leo Peeters en Thijs Wetemans hebben hun krachten gebundeld en hebben regelmatig overleg met Jeff. Zo is er een Nederlandstalige handleiding voor de app geschreven en hebben we gezorgd voor uniformiteit in de hashtags (taxonomie), die men moet invullen in de app. Zo krijgen we eenduidige data die betrouwbaar is en makkelijk te analyseren is. We willen ons enthousiasme en onze kennis graag delen met andere actieve zwerfafvalrapers die met het gebruik van de app nog iets extra's willen toevoegen aan hun opruimwoede, namelijk waardevolle data.

Enthousiaste zwerfafvalrapers die ook de app willen gebruiken! Verder is het rapen van zwerfafval en het gebruiken van de app gratis ;-).

We willen vooral meer mensen bereiken via sociale media, een website, rtv en de krant. Ook gastlessen/lezingen en workshops komen in aanmerking. Hiervoor vragen we echter een vergoeding. Met het winnen van de Wereldprijs kunnen we reclameruimte kopen en gratis ons verhaal vertellen.

afbeelding van Thijs
Thijs Ondernemer

Zoals een astronaut zijn ruimteschip in een goede conditie moet houden, zo zijn wij allemaal astronaut op ruimteschip Aarde. Althans zo zouden we ons moeten voelen en ernaar handelen. Ik richt mij op het vergroten van de bewustwording omtrent de gevaren van plastic soep en zwerfafval dmv projecten/gastlessen/lezingen, ik raap #zwerfie en verzamel data met Litterati. Voor Litterati ben ik ambassadeur van Nederland.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Peter
wow, mooi project.... niet alleen bestuderen, maar ook gelijk iets doen!
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 595 projecten