afbeelding van Merel
Merel Ondernemer

LegBank

Met LegBank brengen wij betaalbare comfortable prothesekokers naar kwetsbare mensen die een onderbeen missen in een laag-inkomensland.

Onze missie

Onze missie is dat elk persoon dat een been mist eenvoudige toegang tot hoge kwalitatieve en betaalbare protheses heeft, zonder pijn loopt en volwaardig onderdeel kan uitmaken van de samenleving.

Hoe gaan we dat waarmaken?

Onze oplossing heet LegBank. "LegBank" bestaat uit een product, de Majicast, en een opschaalbare dienst. Met behulp van de Majicast kan iemand met een middelbare schoolopleiding een prothesekoker maken zonder hiervoor zijn handen te gebruiken. De koker is het belangrijkste onderdeel van een prothese. Het verbindt de prothese met de stomp en een goede pasvorm is essentieel om geen pijn te ervaren. Hiervoor is naast veel geld en tijd veel ervaring nodig omdat het nu wereldwijd nog met de hand gemaakt wordt. Met de Majicast wordt het zo'n 75% goedkoper om de koker te maken (omdat je i.p.v. 20uur maar 5uur nodig hebt) en daarnaast dus veel goedkoper om het product te amken.  Voor de patient neemt het comfort, de stabiliteit en zodoende de kwaliteit van leven toe. 

Hoe werkt het product precies?

Eerst wordt er gips rond de stomp van de patient gedaan. Daarna integreert de patient zijn stomp in een cilindervormig apparaat, een soort van 'tank'. Hierin zit water en een membraam dat ervoor zorgt dat de stomp met gips droog blijft. Normaliter wordt een prothese zittend aangemeten. Bij de Majicast daarentegen verplaatst de patient zijn volle gewicht op het apparaat en simuleert de patient alsof hij op zijn uiteindelijke prothese staat; hierdoor en door de druk van het water vormt zich de perfecte pasvorm. Het voordeel is dat er geen testkoker gemaakt hoeft te worden, een proces waar patient en protehesemaker nu veel tijd aan verliezen. Na een paar minuten -gips droogt vrij snel- haalt de patient zijn stomp uit de Majicast. Deze moet dan nog even uitharden. Deze mal van gips wordt gevuld met gips en zo ontstaat de replica van de stomp. Hieroverheen wordt een speciaal soort plastic gedaan, en zo ontstaat de koker.

Het basis van het product is bedacht in Strathclyde University en is in het afgelopen jaar doorontwikkeld tot een marktklaar productie door ontwerpbureau reggs. Het uiteindelijke doel is om geen gips meer te hoeven gebruiken en met een zacht plastig in 1 keer de koker te kunnen maken. Dit wordt 'direct casting' genoemd.

De dienst omvat:

  1. Een trainingsprogramma voor bestaande prothesemakers om hen uit te leggen hoe het product werkt.
  2. Daarnaast, omdat bestaande prothesemakers vaak in grote steden werken en we de prothese naar de patient willen brengen, willen we jonge afgestudeerde prothesemakers een lening aanbieden waarmee ze de Majicast kunnen afbetalen en hun eigen praktijk in een ruraal gebied kunnen opzetten. Zo dragen we bij aan het decentraliseren van prothetische zorg.

Wat is precies het probleem?

Colombia is een van de landen met het grootste aantal landmijnslachtoffers ter wereld. Veel van de 'amputees' wonen in rurale gebieden waar geen prothesezorg beschikbaar is. Mensen moeten daarom heel veel keren op en neer én dus uren reizen naar prothesecentra in steden. In die tijd kunnen ze niet voor hun gezin zorgen noch werken. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en hun medisch proces kan dit van 4 maanden tot 2 jaar duren. Sommigen krijgen nooit een prothese. Vaak zit de prothese niet prettig en is ermee lopen pijnlijk, waardoor patienten ze niet kunnen gebruiken.  

Niet alleen in Colombia, maar ook wereldwijd zijn er veel mensen die geen toegang hebben tot een (kwalitatieve) prothese. De World Health Organisation schat dat er 30 miljoen mensen in ontwikkelingslanden wonen die een amputatie hebben ondergaan, en dus slechte toegang tot prothesezorg hebben. Er is een wereldwijd tekort aan 40.000 technische orthopedisten. 

Op dit moment worden prothesekokers wereldwijd met de hand gemaakt. Dit vereist een eenhoop tijd, geld en vaardigheid.

De Majicast is een geweldig alternatief omdat het een geautomatiseerd en 'hands-off' proces is. Je hebt, in andere woorden, dus geen ervaren handen nodig om kokers te kunnen maken. De vorm sluit bovendien perfect aan op de stomp. Daarmee kunnen we de toegang tot een betaalbare prothese sterk vergroten, zelfs in landen met lage inkomens!

Hoezo is dit top product nog niet op de markt?

Het product is 10 jaar geleden bedacht door een onderzoeker van de Strathclyde University; dr. Arjan Buis. Er zijn veel testen mee gedaan, artikelen over geschreven, er is mee geexperimenteerd en er zijn zelfs 300 kokers mee gemaakt voor patienten in Irak. Echter is het altijd een wetenschappelijk instrument gebleven en nooit in een markt geintroduceerd. Wij willen hier verandering in aanbrengen en dit op de Colombiaanse markt integreren. Voordeel is dat wij na 2 jaar onderzoek doen in Colombia een groot netwerk hebben opgebouwd bestaande uit prothesemakers, ziekenhuizen, universiteiten, zorgverzekeraars, het ministerie van volksgzondheid en sociale zaken enzovoorts.

We hebben inmiddels drie verschillende soorten Majicasts ontworpen. Deze zijn zowel in Nederland als in Colombia met patienten getest. In Nederland hebben we daarnaast nog een durability test gedaan in samenwerking met de Hoge School van Amsterdam. In een proefopstelling is er 200keer 90 kilo in de Majicast gedrukt; zo weten we dat het product helemaal lekdicht is en dat er minimaal 200 patienten in kunnen staan. Er lopen momenteel 2 Colombianen en 2 Nederlanders op prothese(kokers) die gemaakt zijn door de Majicast. Ook hebben we het product gedemonstreerd aan ruim 20 prothesemakers in Colombia (Bogotá en Medellín) en hen getraind om met de Majicast te werken. Onze volgende stap is om het product in andere landen te introduceren. 

Plan van aanpak

  • In december 2016 zijn de Majicast-productiemallen besteld zodat we de Majicast niet langer met de hand, maar in grotere aantallen tegelijk kunnen produceren. Dit verlaagt tevens de kostprijs.
  • Tussen januari 2017 en juni 2017 blijven we testen doen met de Majicast, zowel in Orthopedisch Centrum de Hoogstraat (utrecht) als op de Strathclyde University (Glasgow).
  • In juni worden er 5 Majicasts naar Colombia verscheept.
  • Dan vindt er tussen juli en september 2017 een pilot plaats met 5 orthopedische centra in Colombia (die we heel nauw begeleiden en waarvan we input krijgen over het product en klantgebruik/ervaring).
  • In 2018 willen wij opschalen naar een ander land waar de behoefte aan betaalbare protheses groot is. (plenty of choice)
afbeelding van Merel
Merel Ondernemer

Dankjewel voor jouw interesse in LegBank! Mijn interesse in orthopedische zorg is gerelateerd aan mijn ervaring in Colombia, waar ik in 2003 en 2006 woonde. Ik werkte daar voor een micro kredietbank en zette een theaterstuk op met straatkinderen en voormalig kindsoldaten. Zo ontdekte ik dat er veel mensen waren die geen toegang tot een kwalitatieve prothese hadden. Vervolgens heb ik in Frankrijk sciences politiques gestudeerd, in Marokko op de Nederlandse ambassade gewerkt, en ben ik uiteindelijk in Nederland gaan werken voor een organisatie die sociale ondernemingen opzet in opkomende economieën; ProPortion. Zo ontstond het idee om door middel van sociaal ondernemerschap een passende oplossing te zoeken voor het feit dat er wereldwijd zoveel mensen (30miljoen) geen toegang hebben tot kwalitatieve orthopedisch zorg. Zo is LegBank ontstaan. ProPortion is actief in Kenia, Bangladesh en Colombia. Bij het ontwikkelen van onze producten/diensten denken we altijd vanuit de gebruiker. Dit komt omdat we onze 'roots' hebben in een ontwerpbureau. Dit helpt ons om 'klantgericht te denken' en altijd te bedenken of een idee financieel en technisch haalbaar is, en of er een markt voor het product is. In mijn vrije tijd zing ik graag fado (www.palpitafado.com) en dans ik veel; van Braziliaanse tot aan Afrikaanse dansen. En lekker en gezond eten, daar houd ik ook van!

Winnaar ASN Bank Wereldprijs

van het jaar 2015

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 444 projecten