afbeelding van Rik
Rik Ondernemer

Landscaped Furniture

Circulaire kasten verworven uit landbouw afval, het ontwikkelde materiaal dient aan het einde van het leven als voeding voor de grond.

De verdieping

Weinig mensen ervaren in de hedendaagse maatschappij de afhankelijkheid tot het omliggende landschap. Bijvoorbeeld wat het landschap ons geeft en hoe we er mee omgaan. Tegenwoordig komen veel materialen die we gebruiken uit industrieën van landschappen van buiten af.

Het materiaal dat ontwikkeld is voor de Landscaped Furniture is afkomstig is van ons eigen Nederlandse landschap. Aan het eind van de levensduur kan het materiaal terug gegeven worden aan het landschap waar het zijn oorsprong vind. Op deze manier wordt het landschap niet uitgeput voor productie, maar zorgen we voor ons landschap.

In ons onderzoek zijn we op zoek gegaan naar materialen die gebruikt kunnen worden van het Nederlandse landschap. Er was verbazing over de grote hoeveelheid rest afval die samen gaat met onze agricultuur. Grote hoeveelheden materiaal waar boeren geen inkomsten of bestemming voor hebben.Omdat ons land zo veel produceert, met grote opbrengsten per hectare. Komt er ook veel afval of rest afval bij kijken.

Gebruik makende van het afval materiaal vanuit agricultuur is het belangrijk dat het materiaal de voedingstoffen/energie blijf bezitten tijdens het bewerken. Zo blijft het materiaal een voedzaam product voor de grond. Op deze manier kunnen we produceren, consumeren en deponeren binnen de biologische voedselketen.

Parralel aan het onderzoek ontstond de verwondering over de grote hoeveelheden plaatmateriaal die jaarlijks geconsumeerd en afgedankt word. Dit is de perfecte toepassing voor dit materiaal wetende vanuit het onderzoek dat er groten hoeveelheden afval beschikbaar is. Hiermee kan een mooi biologisch composteerbaar alternatief geboden worden aan de industrie.

Echter het mooie van dit materiaal is dat er een seizoens-limiet aan de productie zit. Dit geeft de consument een bewust wording van de limitaties van het landschap, waar het materiaal zijn oorsprong vindt.Met de seizoenen komen verschillende rest stromen beschikbaar waardoor een variëteit van kleur en materiaal ontstaat. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het uitbouwen van de mogelijkheden in kleur, materialiteit en afval stromen.Het toonbaar houden van de origine van het materiaal is een belangrijk visueel element. Elke afval stroom heeft zijn eigen kenmerken en toepassing. De afval stromen die dit keer gebruikt zijn, zijn hennep, stro en bloembladeren

Dit materiaal kan worden behandeld en bewerkt als houten plaatmaterialen en heeft de potentie om in veelvoud geproduceerd te worden.Om aan te tonen wat de praktische mogelijkheden zijn van het materiaal is de “Landscaped Furniture” reeks ontworpen. De 3 ontwikkelde kasten visualiseren het mogelijk gebruik.

afbeelding van Rik
Rik Ondernemer

Rik Maarsen altijd geïnteresseerd in de wereld om hem heen. Zijn begaanbaarheid met zijn omgeving toont zijn betrokkenheid. Of het nu de vluchtelingen in Athene zijn, de metaal bewerkers in Malawi of het landschap om hem heen. Rik’s doel is om zijn projecten en idealen realistisch in te schatten en uit te werken. Hij werkt graag met zijn handen en is opzoek naar verdieping voor hij een antwoord geeft.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 289 projecten