afbeelding van Kweekcafé
Kweekcafé Ondernemer

Kweekcafe

Een ontmoetingsplaats & podium in een kas waar al je zintuigen geprikkeld worden voor een duurzaam en circulair leven.

Kweekcafe, samen maken we écht verschil 

Het Kweekcafe wil een actieve bijdrage leveren aan een wereld waar mens, economie en milieu beter in evenwicht zijn met elkaar. Het Kweekcafe gaat ondernemen in een kas, midden in één van de twee stadsparken van Haarlem. Een groen gebied wat in transformatie is naar duurzaam stadspark.De Kweektuin heeft een katalysator nodig. Dat zijn wij!  

We bieden een plek om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Wij noemen dat het kweken van bewustwording. Pas als je kennis hebt gemaakt, je bewust bent van iets, dan pas kun je ook dingen veranderen. Wij willen anderen inspireren over een duurzamer en circulair leven. Eerlijk en bewust gaat samen met plezier en genieten. Het Kweekcafé is méér dan koffie. Wij zien horeca als de lijm om mensen te trekken, te binden, om ontmoetingen te creeren. Méér dan koffie staat voor podium en activiteiten. 

We bieden een podium aan andere ondernemers omdat wij geloven in samenwerken. Bij ons worden al je zintuigen geprikkeld. In de verbouwing van de kas zie je circulaire toepassingen zoals warmte en koude opslag en het optimaal gebruik van water. In de aankleding van de vergaderruimtes werken we samen met andere duurzame ondernemers zodat elke ruimte ook een show case op zich is. Bezoekers kunnen zo materialen voelen, zien er ervaren. In het Kweecafé verkopen we afwisselend fairtrade en duurzame producten. De ondernemers die de producten leveren kunnen kiezen voor het betalen van etalageruimte of werken mee in het Kweekcafé. Zo maken we gebruik van de kansen binnen de deel- en circulaire economie, groeit de betrokkenheid en ontstaan ambassadeurs. We maken voor de inrichting gebruik van gebruikte, upcycle en duurzame materialen. Door zichtbaar te maken waar materialen vandaan komen, geven we elk onderdeel een verhaal en benadrukken we de waarde van dingen. 

In het café werken we met het no waste principe en hebben we een basis menu kaart. Daarnaast willen we koks, cateraars, bakkers en andere foodies uitnodigen om bij ons te koken. De chefkok van een gerenomeerd restaurant maar net zo goed de buurvrouw die zelf taarten bakt met de vruchten uit de stadslandbouwtuin op het terrein. Zo creëren we variatie in aanbod, bieden we nieuwe en bestaande talenten een podium en leren we ook op dit vlak van elkaar. In de wereld van gezond, lekker en lokaal eten verandert zoveel. Door zo'n wisselend aanbod wordt het duurzame park ook op dit vlak een proeftuin. 

Samen kunnen we écht een verschil maken en onze impact vergroten. Wij zijn het Kweekcafé, Wie ben jij?

 

 

 

 

De 100 jaar oude Haarlemmer Kweektuin is een groen stadspark van ruim 4 hectare, op 10 min lopen van station Haarlem. Na een participatieproces van de gemeente met de omliggende wijken is er in 2012 een plan ontwikkeld om van het groene park een duurzaam gebied te maken. Waar recreatie, educatie en groen bij elkaar komen. In dat participatie proces hebben wij zelf ook gestemd op ideeen voor het gebied. De gemeente  heeft ervoor gekozen om het terrein over te dragen aan de buurt (een stichting) die de plannen voor een duurzaam gebied vorm moeten geven. Denk aan verduurzaming van 5000m2 kassen, het aantrekken van duurzame ondernemers, aanleg van natuur en waterspeeltuin en een watergang die de kwaliteit van het water in de wijken verbeterd. Het is een gebied met een rijke historie, op het terrein staat een oude ruine en een monumentaal pand. 

Voor het aantrekken van ondernemers is begin 2014 een selectie opgestart. De ondernemers moeten o.a. voldoen aan duurzame criteria, iets toevoegen aan het gebied, de omliggende wijken betrekken en willen samenwerken met andere ondernemers op het terrein. Wij zijn uit ruim 40 ondernemers geselecteerd om onze intrek te nemen in een kas.  

In het Kweekcafe komen onze talenten en wensen tot uiting. We zijn sterk in het verbinden van mensen, kennis delen, hebben ervaring met vernieuwende gebiedsontwikkelingen, horeca en samenwerken. We geloven in een duurzame wereld waar alles meer in balans is met elkaar. Waar je elkaar écht versterkt en zo meer impact realiseert. Wij willen onze kennis en ervaring combineren met ons ideaal van een duurzame, circulaire wereld. We inspireren, delen, kennis verspreiden, onderzoeken en meer. We zien toekomst in de combinatie van functies en het betrekken van de buurt.

De wereld verandert snel, er is zoveel meer mogelijk dan de tradionele manier van ondernemen en er zijn zulke gave innovaties op het gebied van duurzamer leven. Daar willen we aan meedoen. Die combinatie, die heeft gemaakt dat we ons hebben ingeschreven voor de selectieprocedure. De locatie Kweektuin is perfect, een gebied met potentie. Groen, groot genoeg om als proeftuin te fungeren, broedplaats voor nieuwe duurzame ontwikkelingen, betrokkenheid van de buurt en uniek in Haarlem. Er is nog zoveel mogelijk met nu al ruim 50.000 bezoekers per jaar kan er nog veel meer. Het park kan een show case op zich worden, en wij willen daar de katalysator in zijn. 

Hoewel er meer dan 40 ondernemers hebben meegedaan aan de selectieprocedure (waar ook grote en bestaande ondernemers tussen zaten), zijn wij geselecteerd. We zijn vernieuwend, betrekken de omgeving en combineren functies wat in Haarlem nog niet gebeurd. 

Die selectie was in dec 2014 rond. Verwachting was dat we in het voorjaar konden starten. Dat loopt anders. De gemeente en de stichting werken de overdrachtsovereenkomst voor het hele gebied nog uit. Planning is dat het eind 2015 rond is. Daarna kunnen wij een contract aangaan en verbouwen. 

In de tussentijd zitten wij niet stil! Wat dan?

* coördinatie voor de Geluksroute en NL Doet Klusdag op de Kweektuin 

* catering op het duurzame Voorjaarsevenement vd Kweektuin (ong 10.000 bezoekers)

* samenwerking Technasia leerlingen voor verduurzamen vd kas

* co-organisator bij Circus Circulair (circulair festival van gemeente Haarlem), Dag vd Architectuur en Permanent Beta Haarlem (wetenschap, techniek en kunst) www.circuscirculair.nl 

* organiseerde we op Burendag op 26 sep jl voor omliggende wijken vd Kweektuin.

 

 

1. Een team van innovatieve en vaardige mensen die thuis zijn in de ontwikkelingen om de kas innovatief te verduurzamen. (ondersteuning van plan naar realisatie). We hebben al contacten met Metabolics en Cafe de Ceuvel en er zijn vast nog meer innovatieve toepassingen. We willen daarin ook graag samenwerken met een kennisinstelling of universiteit.

2.. Een verdere verdieping van ons exploitatiemodel. Hoewel we al een aantal nieuwe verdienmodellen toepassen, denken wij dat het nog sterker kan zodat er minder druk op de horeca ligt en we de andere poten sterker kunnen maken. Misschien wel met investeerders in de duurzame installaties/toepassingen van de kas.

3. Voorbeelden van nieuwe samenwerkings (rechts)vormen waarin meerdere ondernemers samenwerken. Denk bijv aan de combinatie of juist splitsing van horeca / zaalverhuur en lezingen, activiteiten voor het gebied en het verder verduurzamen van onze bedrijfsvoering of gezamenlijke investeringen met anderen op het terrein. 

4. Positieve publiciteit rondom ons concept van partners met naam (bijv ASN). We zijn door een onafhankelijke adviseur geselecteerd die net als de Stichting onder de indruk was van onze manier van denken, de uitwerkingen in het ondernemersplan en het expoitatiemodel. In de buurt hebben we inmiddels aardig wat bekendheid door een aantal evenementen. De gemeente, die nog steeds een rol speelt bij het opstellen van huurcontracten, is tradioneler ingesteld en het proces duurt lang.  Ons proces kan mogelijk versnellen als een krachtige partner ons concept steunt.

 

 

 

Dit is echt op hoofdlijnen:

1.Komen tot contract datum. 

2. Uitwerken visie en uitvoering verbouwing van de kas. 

3. Verdieping exploitatiemodel.

4. Betrekken partners bij realisatie van Kweekcafe en aantrekken  financiering  (deels eigen geld, crowdfunding en externe financierders)

5. Komen tot een contract met heldere voorwaarden over verbouwing van de kas (deels door stichting, deels door ons)

6. Verbouwing, inrichting

7. Publiciteit, opening met feest!

8. Optimaliseren Kweekcafé 

 

Risico's :

1. Dat de stichting en de gemeente nog heel veel tijd nodig hebben om samen tot een overdrachtsovereenkomst te komen of dat de onderhandelingen afbreken en de gemeente de bestemming vd kweektuin heroverweegt. Dat zou betekenen dat we naar een andere locatie moeten kijken. 

2.Dat we onvoldoende externe middelen ophalen om de start te kunnen financieren. 

afbeelding van Kweekcafé
Kweekcafé Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten