afbeelding van Maureen
Maureen Ondernemer

Kunst van de Kringloop

Circulaire oplossingen zichtbaar maken in de buitenkeuken van de Metaal Kathedraal. Afvalstromen worden herbestemd op vernieuwende wijze.

Een keuken is in vele huishoudens de meest energie consumerende, vuilnis producerende plek in het huis. Koelkast en vriezer, oven en magnetron, gasfornuis en kookplaat gebruiken allemaal veel energie. Verpakkingsmateriaal en voedselresten vullen de vuilnisbak en wat we eten heeft veel impact op het milieu en onze gezondheid. Dit maakt dat de keuken de uitgelezen plek is om circulaire oplossingen een plek in ons leven te geven. Het begrip circulair krijgt steeds meer aandacht, prachtige ideeen en oplossingen voor allerlei problemen, maar hoe gaan we van concept naar de praktijk? De Circulaire Buiten Keuken van de ecologisch culturele broedplaats Metaal Kathedraal is een plek voor vernieuwende praktijkprojecten en circulaire economie concreet toe te passen. Een plek voor klimaatinnovatie.

Doe iets, doe het nu

Onder het motto DOE IETS, DOE HET NU is de circulaire buiten keuken ontstaan. Een productieve werkplaats, podium, en showcase die constant “under construction” is. Een praktijk voorbeeld voor circulaire oplossingen op de meest productieve plek van een huishouden. We bouwen een biovergister van afvalmaterialen, welke afval omzet in metaan, waar men op kan koken. We bouwen: kooksystemen met hoge verbranding om fijnstof te minimaliseren, een biomeiler om warmwater en CO2 te reduceren, een helofytenfilter etc. Tijdens het koken komen gesprekken opgang en zien we wat we op circulair niveau in de praktijk kunnen ontwikkelen om een werkbare en efficiente buitenkeuken te realiseren.

Nog onopgeloste vragen

Wij zijn op zoek naar samenwerkingen om werkwijzes, technieken, en vernieuwende toepassingen te realiseren zodat er geen afval is en alle afvalstromen een nieuwe bruikbare bestemming krijgen. We vragen ons onder andere af: hoe koel je voedsel zonder koelkast en wat is hiervoor nodig? Hoe vang je alle warmte op die geproduceerd wordt voor hergebruik om bijvoorbeeld borden warm te maken/iets te stomen? Hoe zuiver je het water direct? Hoe verwerk je afval direct tot een herbruikbaar product? Hoe composteer je direct? Welke bronnen gebruik je om te koken, zonder waste en CO2? Dit is project is onderdeel van de De Kunst van De Kringloop.

Methaal Kathedraal: culturele, circulaire broedplaats

In hartje Nederland bevint zich een uniek initiatief: de Metaal Kathedraal. Een ecologische culturele broedplaats die middels kunstprojecten handreikingen geeft voor het toepassen van de circulaire economie in het dagelijks leven. De praktijkplek voor klimaatinnovatie in de praktijk. Veel lowtech ondersteund door high tech. De programmering van Metaal Kathedraal is gestoeld op kunst, ecologie en samenleving om de wereld een betere plek te maken. Dagelijks gebruiken ruim 200 mensen deze broedplaats. Dit geeft veel uitdagingen op het gebied van afval en hergebruik. Middels de projecten Kunst van de Kringloop en het voedselpodium wordt er een nieuw bewustzijn gerealiseerd en worden er oplossingen gerealiseerd. De circulaire buitenkeuken is onderdeel van de Kunst van de Kringloop.

Wat hebben we nog nodig?

Wij zoeken enthousiaste mensen, kunstenaars, wetenschappers, doeners met inhoudelijke kennis om samen circulaire oplossingen en toepassingen te plaatsen en te ontwikkelen op de plek van de Circulaire Buitenkeuken. Het gaat om ontwikkelen, tonen, gebruiken en testen. We zoeken nieuwe samenwerkingen. We profileren ook graag andere projecten passend in de ciruclaire buitenkeuken.

afbeelding van Maureen
Maureen Ondernemer

Maureen Baas is theatermaakster en hemelbewaarder van de Metaal Kathedraal.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten