afbeelding van Marco
Marco Ondernemer

Koers

Het gehele jaar intensieve vijfdaagse zeiltochten maken op wind- en spierkracht, met jongeren die (bijna) in de problemen zitten.

Jongeren die in de problemen zitten of dreigen te komen, helpen om richting en doorzettingsvermogen in hun leven te krijgen. Tijdens zeiltochten op een Friese zeilpraam. Wij geloven in weten en voelen wat je wilt, in de juiste hulp om je heen zoeken en doorzetten. Ieder mens heeft een vaardigheid te ontwikkelen om in te kunnen groeien en daarmee een rol in de maatschappij te krijgen. Een vaardigheid die jezelf en anderen plezier geeft. Iedereen kan dat ontwikkelen, ook al valt het in de huidige maatschappij niet mee. Maar het kan. En de basisbeginselen hoe je dat voor elkaar krijgt leer je tijdens deze vijfdaagse zeiltochten. Tijdens en na het jagen, roeien, bomen en zeilen. Net als vroeger; vechten voor je doel, maar ook tijd voor plezier. Welkom aan boord. Marco & Wil

De jeugdzorg is aan het veranderen, net als de maatschappij. Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, bezuinigen, participeren, zelfredzaamheid, noem maar op. Dat is bekend en binnen deze context is dit plan geschreven. En vanuit een filosofie vanzelfsprekend. Vier jaar geleden is de Lange Wapper, de Friese zeilpraam op de foto, gekocht met het begeleiden van mensen als doel. Toen al bestond het idee te zeilen met jongeren. En nu is het zover. Het resultaat ligt voor u. Samen met Wil Slootjes gaat Marco van der Weide intensieve zeiltochten maken met jongeren die in de problemen zitten of dreigen te komen. Zeiltochten waarin mensen leren koers uit te zetten, koers te houden en waar nodig koers te wijzigen. Letterlijk, maar zeker figuurlijk. Tijdens deze zeiltochten worden ze met counselingsgesprekken begeleid, waarbij de dagelijkse zeilervaringen als metafoor gebruikt worden om erachter te komen welke koers men in hun leven trekt. En er zijn terugkomdagen; op koers blijven leer je niet in een paar dagen. Waarom? De snelheid van de tocht en de beleving ervan worden door de natuur en de medebemanningsleden bepaalt. Hierdoor lopen ze tegen allerlei grenzen op. Het fysieke uithoudingsvermogen, de mogelijkheden en onmogelijkheden van het weer, de inventiviteit, de manier van denken, de manier van overleggen en confrontaties aangaan, de manier van samenwerken en de morele grenzen. Hierdoor komen de bemanningsleden tot inzichten hoe ze in het leven staan. Wat hun vaardigheden zijn, wat ze waardevol vinden in het leven, en wat niet. Ze bereiken doelen met elkaar die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Door de reis, de gesprekken met de maat en de schipper en door de gezamenlijke oefeningen komen ze tot nieuwe inzichten die de hen rest van hun leven bij zullen blijven. De gezamenlijke oefeningen zorgen vaak voor een boel plezier met een lach en een traan.

Het plan heeft geld en publiciteit nodig. Het schip Lange Wapper heeft onderhoud en aanpassingen nodig. De dienst 'Koers' heeft veel publiciteit nodig. En het kan zijn dat de vaste bemanning aanvullende opleidingen nodig heeft.

Ook al bestaat mijn bedrijf Hefboom al langer dan vijf jaar, er is toch hulp nodig. En het gaat om het opzetten van een nieuwe stichting, stichting Koers. Deze stichting vult aan waar afnemers geld tekort komen. En ze voorziet in het onderhoud van Lange Wapper, zodat er altijd met een goed en veilig schip gevaren wordt. Tot slot richt zij zich OOK op jongeren tussen 18 en 23. Deze groep valt tussen wal en schip. Na jeugdzorg zijn er voor hun weinig voorzieningen en begeleiding.

We zijn momenteel druk bezig om samen met stichting Horizon dit plan handen en voeten te geven, zodat het gebaseerd is op jarenlange ervaring in de jeugdzorg. Stichting Horizon wordt waarschijnlijk de eerste afnemer en tijdens de eerste zeiltochten worden alle andere stichtingen binnen de jeugdhulpverlening en gemeentes aangeschreven. Hiervoor worden folders en een internetsite ontwikkeld, en wordt natuurlijk social media vormgegeven.

Het schip vaart heel Nederland door. De hoofdsponsor(s) krijgt zo veel publiciteit via lokale kranten en de social media en valt goed op op het enorme grootzeil.

afbeelding van Marco
Marco Ondernemer

Een stukje uit mijn plan..... Marco is een avonturier bij uitstek en een mensenmens. Altijd bevlogen en enthousiast, met een groot doorzettingsvermogen. Ook weet hij hoe het is om deze levenslust lange tijd niet meer te hebben en daar toch weer boven op te klauteren. Hoe het is om te moeten knokken in de maatschappij en hoe belangrijk het is jezelf daarbij niet uit het oog te verliezen. Hij is fgestudeerd counselor en bedrijfskundige. Deze eigenschappen en praktische levenservaring worden door zijn klanten tijdens counselinggesprekken erg gewaardeerd. Behalve dit is hij platbodem schipper en dol op zeilen. Deze combinatie van eigenschappen maakt dat ik met jongeren die in de problemen zitten of dreigen te komen intensieve vijfdaagse zeiltochten zonder motor wil maken. Bij voorkeur om een vracht te vervoeren. Het schip gaat heel Nederland door om aandacht te genereren voor jeugdzorg en het milieu; de boot wordt volledig met wind- en spierkracht door Nederland gevaren.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Marcel
Ik heb al meerdere meerdaagse tochten gemaakt met Marco en de Lange Wapper. Met name in de Turfrace komt de doelstelling van Koers, het varen zonder motor, perfect tot uiting. Zeilen is leuk maar jagen en bomen tegen de wind in vraagt echt doorzettingsvermogen en karakter. De samenwerking tussen schipper en bemanning en bemanning onderling is van levensbelang als je alleen bent aangewezen op wind- en menskracht. Als die samenwerking goed is heb je een schitterende zeiltocht en een hele nieuwe levenservaring. Ik wens Macro veel succes.
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten