afbeelding van Rob
Rob Ondernemer

Klimaatplein.com

MKB-bedrijven informeren, inspireren en activeren om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Het is onze missie om het MKB op een concrete en praktische wijze een bijdrage te laten leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. In Nederland lukt dat al goed met Klimaatplein.com. Waarom zou dat dan ook niet internationaal kunnen werken? En dan met name in die landen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een veranderend klimaat. Ik wil het MKB in ontwikkelingslanden laten zien dat er veel laagdrempelige en simpel toepasbare oplossingen zijn die bijdragen aan energiebesparing en dus CO2-reductie en kostenbesparing. 

Sinds 6 jaar faciliteer ik nu het online platform Klimaatplein.com waar inmiddels 500.000 keer gebruik van is gemaakt. We laten het MKB in Nederland en Vlaanderen zien hoe ze concreet kunnen bijdragen aan minder klimaatverandering en daar nog geld mee kunnen verdienen ook. Doordat ik me nu al die jaren bezig houdt met oplossingen tegen klimaatverandering, zie ik ook steeds vaker de gevolgen. En die gevolgen vinden (nu nog) met name in ontwikkelingslanden plaats. Denk aan overstromigen, droogtes, orkanen, mislukte oogsten en vluchtelingenstromen. Zou het dan niet goed zijn om een werkend en al gerealiseerd idee als het Klimaatplein aan te bieden aan juist die landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering?

We hebben contacten met internationale (hulp)organisaties, buitenlandse zaken, ambassades en nationale ondernemersverenigingen in ontwikkelingslanden nodig. Er is al een klein netwerkje opgebouwd, maar het ontbreekt simpelweg aan de middelen om hier vol voor te gaan. Hulp om ons wegwijs te maken in deze wereld en financiële middelen om vervolgens de lokale klimaatpleinen te implementeren is dan ook erg welkom.

  1. We zijn bezig met het maken van een internationaal prototype (http://carbonfootprintmanagement.com/). Dat dient als voorbeeld voor landen om dit instrument te gebruiken om het lokale MKB te stimuleren hun CO2-voetafdruk te verkleinen. 
  2. We zijn al bezig met het opzetten van een netwerkje dat ons zou kunnen helpen om van dit idee een internationaal succes te maken. Dat netwerk moet uitgebouwd worden en de Wereldprijs zou daarbij een goede steun in de rug zijn.
  3. Vervolgens moeten we het platform gaan introduceren bij die ontwikkelingslanden die daarvoor interesse hebben. We denken aan het starten van een drietal platforms (in Zuid-Amerika, Afrika en Azië) en vervolgens leren van die introducties om het verder uit te rollen. Doel is impact maken en ondernemers inspireren om duurzamer om te gaan met energieverbruik. Om het platform te introduceren en implementeren zijn betaalde manuren nodig en ook daarmee zou een Wereldprijs ons zeer kunnen helpen. 
afbeelding van Rob
Rob Ondernemer

Ik ben opgeleid en ervaren in het communiceren over duurzaamheid. Daarbij ben ik gespecialiseerd in het communiceren over de talrijke oplossingen die er zijn voor organisaties om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Update

MKB heeft groeiende aandacht voor energiebewust ondernemerschap: https://www.klimaatplein.com/klimaatplein-500-000-keer-bezocht-acties-ondernemend-nederland

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 596 projecten