afbeelding van Marieke
Marieke Ondernemer

Klaar en dan? Hoe pak jij je leven op na borstkanker?

Beter na Borstkanker ontwikkelt een (online) nazorgtraject om jonge vrouwen te helpen het leven na borstkanker weer op te pakken.

Beter na Borstkanker helpt je verder na de behandeling voor borstkanker. Klaar en dan? Je bent nog geen 45 jaar en hebt al gedeald met borstkanker. Hoe pak jij je leven weer op? BnB geeft inzicht en helderheid en helpt daar waar je het het hardste nodig hebt, op een moment dat bij jou past. Offline en Online. Onze persoonlijke waarden zijn: liefdevol verbinden waarbij iedereen zichzelf kan zijn.

Steeds meer jonge vrouwen krijgen borstkanker. Gelukkig is de kans op genezing groot, maar dat betekent ook dat steeds meer jonge vrouwen hun leven na borstkanker weer moeten vormgeven en oppakken. Dat is een pittige klus waar nu nog geen directe en aansprekende aanbod voor bestaat. De nieuwe generatie verlangt empahtische, human centered nazorg die aansluit bij een jonge doelgroep.

Toen ik klaar was met de zware behandeling voor borstkanker, stond er geen fanfare voor me klaar. Sterker nog, het was helemaal stil. Niemand wist waar ik door heen ging en waar ik doorheen was gegaan. Dus niemand kon het juiste zeggen of doen om mij gerust te stellen en verder te helpen. Mijn leven stond op zijn kop. Ik was lichamelijk en geestelijk gesloopt, moest herstellen en een groot, angstig trauma verwerken. wederom fysiek en lichamelijk. Mijn werk had ik deels moeten laten liggen en mijn relatie stond op scherp. Mijn vertrouwen stond op 0 en mijn angst op 100+. Hoe kon ik mijn leven weer oppakken en zo vorm geven dat ik verder kon? Ik heb veel gesprekken gehad, maar ook in de hulpverlening kon niemand begrijpen waar ik doorheen ging. Dat maakt het zorg- en hersteltraject alleen maar langer en mijn onrust alleen maar groter. Bestaande nazorgprogramma's waren voor mij te ouderwets. De tone-of-voice was niet aantrekkelijk en het aanbod was en gericht op een oudere doelgroep en sloot niet aan bij mijn levensfase en beleveningswereld. Er zijn twee vrouwen geweest die mij een helder inzicht hebben gegeven en mij geholpen hebben weer vertrouwen te krijgen en mijn leven op te pakken. De een liet mij de bekende rouwcurve zien. Dat was duidelijk. Ik zat in de put. De curve liet zien dat ik er nog niet hoefde te zijn. Ik mocht best even in de put zitten. De andere vrouw liet zien hoe je het opstarten van een bedrijf kan vormgeven. Niet product centred maar van human centred. Wat heb jij nodig en wie gaat jou daar bij helpen? Die twee inzichten heb ik gecombineerd en ik heb de juiste mensen gezocht om samen een effectief nazorgtraject te ontwerpen. Nu werken we met een vast team: een startup professional gespecialiseerd in service-design, een lifecoach gespecialiseerd in stress en burn-out en een ervaringsdeskundige die de juiste taal spreekt. We zijn een sterk en deskundig trio dat al een leven lang met elkaar optrekt. En toevallig zijn we drie nichtjes. Wij werken niet alleen, steeds meer vrouwen sluiten zich aan bij Beter Na Borstkanker en delen hun inzicht, kennis en ervaring om de zorg na borstkanker beter en effectiever te maken.

Kennis en kunde om ons programma verder te ontwikkelen in een aantrekkelijke en vooral bruikbare (online) omgeving. We hebben middelen nodig om te kunnen opschalen en om meer vrouwen te kunnen bereiken om gezamenlijk te kunnen gaan ontwerpen. Uit vooronderzoek blijkt dat er behoefte is aan: - nieuwe en betrouwbare interactiemiddelen online en offline - een goed design - partners - een mooie en functionele website; - prototypen met 200 jonge vrouwen; - een online-coachingsomgeving; - een train-de-trainersprogramma; - ontwerp van een vernieuwend businessmodel.

1. We ontwerpen het nazorgtraject in co-creatie met ervaringsdeskundigen volgens de service-designthinking. We gaan een tweede pilot ontwerpen om door heel Nederland 200 vrouwen te bereiken en hun behoeftes in kaart te brengen. Dit doen we via verwijzingen van onze ambassadeurs en zorgverleners. Dit is een opschaling van onze eerste pilot: 50 vrouwen bereiken. 2. omvormen naar een onderneming met bijbehorende businessmodellen; 3. - Het ontwikkelen en prototypen een online omgeving dat zich richt op business to consumer (b2c) en women to women (w2w); - Functie van platform waar onze doelgroep elkaar kan vinden en waar we verschillende partijen verbinden (zorgaanbieders, producten&kleding en voedingsdeskundigen etc. Denk aan Uber en AirB&B); - ons eigen aanbod voor online training en coaching. 3. Het opschalen van het gezamenlijk ontworpen re-integratie traject om vrouwen te helpen terug te keren op de werkvloer. Dit doen we zelf en in samenwerking met re-intgratiebureau Mec Spirit in Baarn. 4. we ontwikkelen b2b activiteiten, zoals het opzetten van een Beter na Borstkanker certificering voor zorgverleners en coaches. verzamelen van data ten behoeve van medische instellingen voor het verbeteren van hun dienstverleners.

afbeelding van Marieke
Marieke Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

Reacties (2)

Meepraten? Login

afbeelding van Simone
Geweldig dat dit bestaat. Er gaat zoveel aandacht uit naar de medische kant van borstkanker, maar er is weinig aandacht voor als je daarmee klaar bent. Dan begint het echte gevecht!!! Heel fijn dit
afbeelding van Jose
Kennen jullie het project Getekend door... al? De Stichting Getekend door… heeft een prachtig boek uitgegeven met daarin de emotionele verhalen van 28 vrouwen, met 28 verschillende bodypaints (en vastgelegd door 28 verschillende fotografen). En dit zowel in beeld als in tekst. Door de bodypaint krijgen de vrouwen weer zelfvertrouwen, voelen zich zelfs weer mooi en helpt hen een plekje te geven aan deze impactvolle ziekte. Het boek geeft andere vrouwen – met welke vorm van borstkanker dan ook – een hart onder de riem. (zie ook de website en FB pagina van getekend door...). We willen heel graag in 2016 2.000 boeken verkopen omdat we dan een mooi bedrag van > € 60.000,- kunnen doneren aan het Anthony van Leeuwenziekenhuis. Zij hebben onderzoekers in dienst die wij heel graag nader research willen laten uitvoeren. Want er zijn teveel vrouwen (moeders – dochters) met borstkanker! Kortom: Het boek Getekend door… geeft een overzicht van vrouwen met of na borstkanker, die gebodypaint en geportretteerd zijn, vol kracht en positiviteit. De opbrengst van het boek wordt gebrenduikt voor onderzoek naar BRCA 1 en 2 genen (ook wel het Angelina Jolie gen genoemd). Dit onderzoek wordt onder auspiciën van het KWF uitgevoerd. Zinvol om de handen ineen te slaan?
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 595 projecten