afbeelding van Kim & Koen
Kim & Koen Ondernemer

Kim en Koen werkt met zwerfmateriaal

En dan vooral met hout, want hout krijgt niet vaak een tweede leven. Terwijl het bijzondere producten geeft, ieder met hun eigen verhaal.

Zwerfmateriaal en een materialenhaven vol hout.

Wij zijn makers. En als ontwerpers lossen we graag problemen op. Deze passies, het maken van mooie producten en het oplossen van problemen, combineren we sinds de oprichting van Kim & Koen. Vanaf het moment dat we in september 2016 ons bedrijf gestart zijn, verzamelen we materiaal. Zwerfmateriaal. Materiaal met potentie, maar zonder functie. Het oude bankstel van je oma, waar niemand op zit te wachten als ze verhuisd naar een kleine aanleunwoning, hele inboedels die bij herstructureringswijken aan straat komen te staan wanneer iedereen bijna tegelijkertijd naar een andere plek verhuisd. Maar ook plaatmateriaal wat we opkopen van een failliet bedrijf. 

Zoals je merkt werken we veel met hout. We hebben onze werkplaats daarop ingericht toen we merkten dat hout vaak geen tweede leven meer krijgt, maar naar de stort wordt gebracht. En al dat hout, dat we krijgen of vinden, slaan we op in onze materialenhaven. Tot we er een nieuwe functie voor hebben.

Het verhaal dat hout verteld

Hout is een bijzonder materiaal. Het is een levende boom is geweest, en het draagt makkelijk littekens bij zich. Die littekens, of tekens van leven, kunnen komen van toen het hout nog een boom was, maar omdat wij met zwerfmateriaal werken, kunnen het ook tekens zijn van de vorige functie, zoals schroefgaten of verbindingen. We proberen deze tekens in te zetten in onze ontwerpen. Te laten bijdragen aan het unieke verhaal van ieder stuk hout dat we voor het product gebruiken.

Organisch ontwerpen

Door onze manier van werken, verloopt het ontwerp- en maakproces anders dan anders. Het spreekt ons erg aan en maakt ons nog enthousiaster over deze manier van werken. Ieder ontwerp is namelijk een puzzel. Omdat we werken met het materiaal dat we hebben, staat het ontwerp dat we op papier maken niet vast. Als we een stuk hout hebben wat we kunnen gebruiken, maar de afmeting is net anders dan we getekend hebben, gebruiken we het toch, en passen we aan waar nodig. Het ontwerpen gaat daardoor heel organisch en gebeurt vooral in de werkplaats, waar we meteen naar onze haven kunnen om te kijken of we al over het juiste materiaal beschikken.

En als we dat materiaal nog niet hebben? Dan gaan we ernaar op zoek, tot we weer zwerfmateriaal gevonden hebben wat we een nieuwe functie kunnen geven.

afbeelding van Kim & Koen
Kim & Koen Ondernemer

Kim & Koen is een ontwerpstudio met een werkplaats in Breda. We maken betekenisvolle ontwerpen waarbij het gebruik van zwerfmateriaal een belangrijke rol speelt. Onze ontwerpen zijn tot op heden allemaal van zwerfmateriaal gemaakt. De producten zijn speels en licht en hebben, mede door het materiaal, altijd een bijzonder verhaal.

Update

Stel, een deel van de oude eiken meubels van je (groot)ouders is overbodig geworden. Je zou wel graag een aandenken van hem of haar in huis willen, maar die meubels zijn totaal niet je smaak. Wij maken met liefde iets voor je op maat! Het materiaal komen we uiteraard ophalen, en we gaan graag met je op zoek naar een mooie nieuwe functie voor het hout dat jij anders misschien weg zou doen. Wil je geen nieuw product, maar wel van het hout af? Dan houden we ons ook aanbevolen!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 310 projecten