afbeelding van Anne
Anne Ondernemer

Innovatie in anticonceptie

Innovatieve anticonceptiemethode die vrouwen in ontwikkelingslanden met een compleet gezin controle over hun vruchtbaarheid en leven biedt

143 miljoen vrouwen wereldwijd hebben een onvervulde behoefte aan anticonceptie. Meer dan de helft van hen, zou het liefst nooit meer zwanger worden - maar kan weinig doen om dat te voorkomen. Voornamelijk in ontwikkelingslanden leidt gebrek aan anticonceptie op grote schaal tot o.a. moeder- en kindersterfte, lage scholing en armoede. Bovendien plaatst overbevolking een enorme druk op het klimaat en de leefomgeving.

Om de toegankelijkheid en acceptatie van anticonceptie te vergroten is het belangrijk dat er zoveel mogelijk verschillende methodes beschikbaar zijn, opdat elke vrouw de methode kan kiezen die het best bij haar past. Een hoop factoren beïnvloeden deze ideale match: medische, economische, sociale en culturele aspecten – maar ook de levensfase en kinderwens van de vrouw.

Voor vrouwen met een compleet gezin is sterilisatie een logische optie. Sterilisatie is effectief, maakt geen gebruik van hormonen - dus geen bijwerkingen - en één behandeling voldoet tot aan de menopauze. Het is dus ook niet raar dat dit wereldwijd de meest gebruikte vorm van anticonceptie is. Er kleven echter ook nadelen aan: behandeling in het ziekenhuis is vereist. In landen met beperkte toegang tot gezondheidszorg zorgt dit voor een verhoogde drempel; des te meer voor vrouwen die cruciale inkomsten mislopen als zij werkdagen missen. Bovendien leiden chirurgische ingrepen in ontwikkelingslanden relatief vaak tot gevaarlijke infecties.

Wanneer een vrouw bevalt door middel van een keizersnede, kan dit zeer gemakkelijk worden gecombineerd met een sterilisatie. Zo wordt een extra operatie met alle bijkomende risico’s vermeden en wordt optimaal gebruik gemaakt van het zeldzame moment dat de vrouw al in het ziekenhuis aanwezig is. Daarentegen, is een bevalling geen geschikt moment om een vrouw te vragen een permanente beslissing te maken over haar vruchtbaarheid.

Hiervoor ontwikkelen wij een oplossing: een klein medisch implantaat wat tijdens de keizersnede in passieve staat kan worden ingebracht. Totdat de vrouw besluit het te activeren – waarvoor geen extra operatie nodig is! – wordt haar vruchtbaarheid niet beïnvloed. Zo bieden wij de vrouw alle tijd die ze nodig heeft om te overwegen of zij echt geen kinderen meer wil, waarna zij kan beslissen om het implantaat te activeren – of niet. Deze tijd kan ze ook gebruiken om te overleggen met haar man en familie en om de gezondheid van haar nieuwgeboren kindje zeker te stellen. Het overlijden van een jong kind na een sterilisatie leidt vaak tot spijt, ook als het kind ongewenst/ongepland was. Dit risico wordt met behulp van ons implantaat weggenomen.

Kortom; deze innovatie maakt sterilisatie veiliger, toegankelijker en acceptabel voor vrouwen die tijd nodig hebben om na te denken over deze beslissing. Opt Medical geeft vrouwen en hun families een extra mogelijkheid voor anticonceptie en biedt hen daarmee een weg naar een beter leven.

Ontwikkelingsstatus: wij hebben twee ontwerpen voor het implantaat klaarliggen. Wij willen in samenwerking met de TU Delft prototypes ontwikkelen, testen en vergelijken om tot een definitieve ontwerpkeuze en bijbehorend businessmodel te komen. We hebben een initiële marktvalidatie gedaan binnen het LaunchLab programma van YES!Delft, de volgende stap is het analyseren van de klinische praktijk op locatie (India) en het opzetten van samenwerkingsverbanden.

afbeelding van Anne
Anne Ondernemer

Samen met Julie Fleischer heb ik Opt Medical opgericht om onze liefde voor ontwerpen en techniek toe te passen op een probleem dat ons aan het hart gaat. Na mijn opleiding Industrieel Ontwerpen en Werktuigbouwkunde met een medische focus aan de TU Delft kan ik niet wachten om theorie in praktijk te brengen. Ik vind het fantastisch om als co-founder van onze startup bij alle facetten van innovatie betrokken te zijn; we denken niet alleen na over het technisch ontwerp, maar ook over sociaal-culturele, medische, financiële en commerciële aspecten. Zo is elke dag anders!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten