afbeelding van Dorine
Dorine Ondernemer

hotspot hutspot

Een ‘hotspot’ voor tieners en ‘hutspot’ voor de gasten. Hotspot Hutspot benut leegstand in de wijk voor stadslandbouw en wijkrestaurants.

hotspot hutspot activeert en verbindt mensen rond het thema voeding; van teelt in buurtmoestuinen tot het gezamenlijk met kinderen bereiden van goede maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het samen met anderen eten van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs. hotspot hutspot richt zich op de wijken waar de sociale binding en de kwaliteit laag is en waar de gezondheid van de kinderen (en hun ouders) onder druk staat door slechte eetpatronen en te weinig beweging. Zo versterkt hotspot hutspot de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen.

hotspot hutspot creëert in de wijken levendige hotspots waar tieners graag naartoe komen en zinvol bezig kunnen zijn. De hotspots zijn tijdelijke locaties, gevestigd op plekken waar sprake is van leegstand en braakliggende grond. Ze bestaan uit een moestuin en een binnenruimte met keuken. In de moestuin verbouwen tieners en buurtbewoners samen groenten, fruit en kruiden. Meerdere avonden per week vervult de hotspot de functie van wijkrestaurant. Onder professionele begeleiding koken de tieners een betaalbaar en gezond drie-gangen menu dat ze voor €8,00 serveren aan de gasten in het restaurant. Naast de producten uit de eigen tuin gebruikt de keuken zoveel mogelijk duurzaam geteelde, seizoensgebonden producten uit de regio. Alles bij elkaar:

 • Brengt hotspot hutspot gezonde voeding binnen het bereik van de mensen in de wijk;
 • Leren de tieners er dat eten verbouwen en koken leuk, lekker en niet moeilijk is;
 • Ontstaat er een plek waar buurtbewoners, jongeren en tieners elkaar ontmoeten en leren kennen; en wordt de betrokkenheid en actieve deelname van mensen in de wijk vergroot.
 • Kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt er nuttige werkervaring opdoen en ontdekken waar ze goed in zijn, wat ze o.a. helpt om door te stromen naar een betaalde baan;
 • Wordt verloedering tegen gegaan en leegstand in de wijk juist benut om een laagdrempelige voorziening aan te bieden;
 • Spreekt het restaurant-concept ook anderen in en om de wijk aan, waardoor mensen van diverse achtergronden en opleidings- en inkomensniveaus elkaar tegenkomen;
 • Vormt hotspot hutspot een toegankelijke voorbeeldfunctie voor duurzaam ondernemen en produceren in wijken waarin dit niet vanzelfsprekend is.

hotspot hutspot is in veel opzichten een pionier door stadslandbouw letterlijk op de stoep en tussen de flats te plaatsen en er op zo’n grote schaal buurtbewoners en tieners bij te betrekken. Met de wijk als startpunt en voedsel als thema, vormt het concept een kapstok waar een heel scala aan doelstellingen, doelgroepen en activiteiten aan gekoppeld kunnen worden. De integrale aanpak maakt dat elk besteed uur zich op meerdere fronten uitbetaalt in maatschappelijke en economische meerwaarde.

We hebben op dit moment 3 restaurants in Rotterdam, en we werken aan nieuwe locaties in de stad en in de regio. Ook werken we aan een hotspot hutspot hotel! We hebben een verlanglijstje met allerlei zaken, van klein naar groot, van spullen tot expertise. Neem contact met ons op als je ons ergens mee / aan wilt helpen? Super bedankt!

 • Bestek, servies, vanalles wat je in een restaurant nodig hebt of op tafel zet. Er sneuvelt wel eens wat...
 • Bedrijfskleding voor al onze kokkies. Deze laten we ook graag maken door de toffe dames van TalentFabriek010, dus een donatie via hen mag ook!
 • Een nieuw digitaal reserveringssysteem met flexibele prijzen. De eerste schets ligt klaar. Wie helpt om het te realiseren?
 • Sponsoring van drukwerk voor een publicatie (PR materiaal). We hebben al prachtig fotomateriaal en schrijvers / redacteurs die hun hulp hebben toegezegd! Fijn he?
 • Afzuiging op de locaties.
 • Een droom: elektrisch vervoer, bijvoorbeeld een Nissan full electric bestelbus met dubbele cabine. Als iemand ons DAAR nou toch eens aan zou kunnen helpen... We vervoeren als hotspot hutspot allerlei mensen en spullen tussen onze vier restaurants. Nu nog in de stad. Straks ook daarbuiten. Met onze zonnepanelen laden we zo'n elektrische auto zó op en bezuinigen we op onze brandstofkosten! Twee vliegen in een klap.
 • ...
afbeelding van Dorine
Dorine Ondernemer

zakelijk leider bij hotspot hutspot

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten