afbeelding van Dorine
Dorine Ondernemer

hotspot hutspot

een ‘hotspot’ voor tieners en ‘hutspot’ voor de gasten. hotspot hutspot benut leegstand in de wijk voor stadslandbouw en wijkrestaurants.

Goed eten voor iedereen! Dat is het motto van hotspot hutspot. Via onze hotspots versterken we de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen. We zetten voedsel in om mensen te activeren en verbinden. Van teelt in buurtmoestuinen, en het samen met kinderen bereiden van goede maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs in onze wijkrestaurants.

hotspot hutspot creëert in de wijken levendige hotspots waar tieners graag naartoe komen en zinvol bezig kunnen zijn. De hotspots zijn tijdelijke locaties, gevestigd op plekken waar sprake is van leegstand en braakliggende grond. Ze bestaan uit een moestuin en een binnenruimte met keuken. In de moestuin verbouwen tieners, buurtbewoners en andere vrijwilligers samen groenten, fruit en kruiden. Meerdere avonden per week vervult de hotspot de functie van wijkrestaurant. Onder professionele begeleiding koken de tieners en vrijwilligers een betaalbaar en gezond drie-gangen menu dat ze voor 9 euro serveren aan de gasten in het restaurant. Elke week is er een nieuw weekmenu, voor een groot deel gemaakt van reststromen versproducten, aangevuld met producten uit de eigen tuin en zoveel mogelijk duurzaam geteelde, seizoensgebonden producten uit de regio. Wie meer geld te besteden heeft, kan een uitgesteld diner doneren zodat een ander die dat nodig heeft gratis kan eten. Zo vormen de hotspot levendige, gastvrije plekken waar mensen van alle leeftijden, inkomensniveaus en achtergronden zich welkom voelen.

Alles bij elkaar:

 • Ontstaat er een plek waar buurtbewoners, jongeren en tieners elkaar ontmoeten en leren kennen; en wordt de betrokkenheid en actieve deelname van mensen in de wijk vergroot.
 • Leren de tieners er dat eten verbouwen en koken leuk, lekker en niet moeilijk is;
 • Brengt hotspot hutspot gezonde voeding binnen het bereik van de mensen in de wijk, en biedt een laagdrempelige en sociale eetgelegenheid voor mensen die niet gemakkelijk zelf kunnen koken. Dit bevordert de gezondheid van de wijkbewoners, en helpt mensen met een beperking om langer zelfstandig te blijven wonen;
 • Kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt er nuttige werkervaring opdoen en ontdekken waar ze goed in zijn, wat ze o.a. helpt om door te stromen naar een betaalde baan.
 • Ondersteunt hotspot hutspot haar vrijwillige en betaalde teamleden door educatieve personeelsactiviteiten, het regelen van werkervaringsplaatsen bij sociale partners in de stad en (waar kansen zich voordoen) het regelen van financiering voor passende cursussen en opleidingen;
 • Biedt hotspot hutspot een leerzame en sociaal verrijkende plek aan stagiaires, met name uit praktijk- en entreeonderwijs. Deze jongeren komen normaal met stageplek en hun werk niet verder dan de afwas, maar kunnen binnen hotspot hutspot een serieuzere taak krijgen. Zo vergroten ze hun kans op een (uitdagende en bevredigende) baan;
 • Spreekt het restaurant-concept ook anderen in en om de wijk aan waardoor mensen van diverse achtergronden en opleidings- en inkomensniveaus elkaar tegenkomen;
 • Wordt verloedering tegen gegaan en leegstand in de wijk juist benut om een laagdrempelige voorziening aan te bieden;
 • Vormt hotspot hutspot een toegankelijke voorbeeldfunctie voor duurzaam ondernemen (zowel ecologisch, sociaal als economisch) en produceren in wijken waarin dit niet vanzelfsprekend is.
 • Biedt de aanwezigheid van hotspot hutspot ook andere spelers in de wijk kansen voor de ontwikkeling van activiteiten voor en door wijkbewoners, waardoor de zelf- en samenredzaamheid van de mensen in de wijk wordt vergroot.

:: waar staan we nu?

We hebben op dit moment 3 restaurants in Rotterdam, en starten zomer 2018 met een locatie in Zutphen, waar we ook het beheer van een bestaand wijkcentrum over gaan nemen. We werken aan meer nieuwe locaties in de stad en de rest van het land. We dromen van een rijschool, waar een eigen rij-instructeur vrijwilligers rijles geeft terwijl zij reststromen voedsel ophalen en verspreiden onder sociale voedselinitiatieven. Ook werken we aan een hotspot hutspot bakkerij (de eerste oven staat al klaar) en op een dag een hotspot hutspot hotel!

:: met jouw hulp komen we verder!

We hebben een verlanglijstje met allerlei zaken, van klein naar groot, van spullen tot expertise. Neem contact met ons op als je ons ergens mee / aan wilt helpen? Super bedankt!

 • bestek, servies, vanalles wat je in een restaurant nodig hebt of op tafel zet. Er sneuvelt wel eens wat...
 • bedrijfskleding voor al onze kokkies. Deze laten we ook graag maken door de toffe dames van Talentfabriek010, dus een donatie via hen mag ook!
 • een nieuw digitaal reserveringssysteem met flexibele prijzen. De eerste schets ligt klaar. Wie helpt om het te realiseren?
 • sponsoring van drukwerk voor een publicatie (PR materiaal). We hebben al prachtig fotomateriaal en schrijvers / redacteurs die hun hulp hebben toegezegd! Fijn he?
 • afzuiging op de locaties.
 • filmers en fotografen die ons verhaal kunnen overbrengen
 • een droom: elektrisch vervoer, bijvoorbeeld een Nissan full electric bestelbus met dubbele cabine. Als iemand ons DAAR nou toch eens aan zou kunnen helpen... We vervoeren als hotspot hutspot allerlei mensen en spullen tussen onze drie restaurants. Nu nog in de stad. Straks ook daarbuiten.
 • iemand die met/voor ons benefiet diners wil organiseren
 • iemand die onze recepten uit wil werken voor het kookboek waarmee we bezig zijn
 • ...
afbeelding van Dorine
Dorine Ondernemer

zakelijk leider bij hotspot hutspot

Update

Anas was in Syrië chauffeur maar zijn rijbewijs was in Nederland niet geldig. Bij hotspot hutspot spijkerde hij zijn taal bij in de bediening, draaide daarna mee in de logistiek en volgde door ons gesponsord rijles. In januari haalde hij zijn rijbewijs. Enkele weken later kreeg hij betaald werk als koerier. Met jouw steun kunnen wij nog meer mensen helpen! Doe je mee?

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten