afbeelding van Floris
Floris Ondernemer

hospital diversion

Een huis gerund door ervaringsdeskundigen waar je voor korte tijd kunt verblijven om crisis of opname in de psychiatrie te voorkomen.

Stichting Perceval zet zich in voor mensen met bijzondere ervaringen, gedachten en gedrag en om hun marginalisering tegen te gaan. Bij alles wat we doen en ondersteunen staat ervaringskennis centraal. Wij geloven in de kracht van het uitwisselen van bijzondere ervaringen. Deze ervaringskennis wordt nog veel te weinig gebruikt en is één van de belangrijkste bouwstenen van onze stichting. We zetten ons in voor iedereen die op zoek is naar alternatieven voor en aanvulling op de reguliere GGz danwel initiatieven die (nog) niet door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Een opname in de reguliere psychiatrie wordt vaak als traumatisch en soms zelfs als mensonterend ervaren. De nadruk ligt meestal op ziekte, symptomen en medicatie en crisis wordt gezien als persoonlijk falen. Het aantal gedwongen opnames is in Nederland verdubbeld, terwijl het VN verdag voor de rechten van personen met een handicap aangeeft dat dwang in de psychiatrische zorg een schending van mensenrechten is. Ik heb drie maanden stage gelopen bij een aantal " short term crises respites" in Amerika: respijthuizen volledig gerund door ervaringsdeskundigen, waar je in een huiselijke, veilige omgeving anders leert kijken naar crisis, namelijk als een mogelijkheid om te groeien. De nadruk ligt hier niet op je ziekte, maar op je herstel, welzijn en gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de respijthuizen hoger scoren op ervaren kwaliteit van zorg en tevredenheid dan bij de traditionele psychiatrie. Daarnaast zijn de kosten veel lager. In Nederland bestaan nog geen respijthuizen die volledig door (goed opgeleide) ervaringsdeskundigen worden gerund. Naast thuisblijven of een (gedwongen) opname bestaat helaas nog geen goed alternatief. Als mijn projectvoorstel goed uitgevoerd kan worden en daarmee mijn droom werkelijkheid wordt wel! Een respijthuis zoals ik dat voor ogen heb kan als voorbeeld dienen en is waarschijnlijk aanleiding om meer van dit soort huizen te openen in Nederland, net zoals wij ook geïnspireerd zijn geraakt door de voorbeelden uit Amerika.

Ik ben op zoek naar meer mensen die zich ook willen inzetten om crisiszorg in Nederland te verbeteren. Allereerst dus meer enthousiaste mensen die mee willen helpen en denken. Daarnaast geld, onder andere voor een huis en mogelijkheden om ervaringsdeskundigen te trainen en te betalen. Ik ben op zoek naar kennis over financiering: welk businessmodel past bij de visie en idealen van onze stichting. Kunnen we crisiszorg op basis van ervaringsdeskundigheid realiseren binnen de financieringsstructuren van het Nederlandse zorgstelsel, zonder onze waarden te verloochenen? En welke financieringsmogelijkheden zijn er naast de ziektekostenverzekering?

het eerste deel zit er al op: ik heb drie maanden meegelopen bij PEOPLe, Inc. in Poughkeepsie, New York. Zo'n 30 mensen hebben mij financieel en in natura gesteund om deze reis te kunnen maken. In Amerika heb ik trainingen gevolgd en meegedraaid in diverse respijthuizen. Ik heb dus al een hoop theorie, kennis en ervaring. Nu dit omzetten naar een soortgelijk Nederlands model. Ik heb al veel mensen gesproken die geïnteresseerd zijn, maar voor het plan van aanpak hoop ik op coaching en ondersteuning via dit project te kunnen ontvangen. Door mijn uitgebreide netwerk als ervaringswerker binnen de reguliere psychiatrie weet ik dat er enorme behoefte is naar alternatieven op het reguliere ggz-aanbod en dit is een prachtig model, bewezen effectief. Help mij deze droom waarheid te doen worden.

afbeelding van Floris
Floris Ondernemer

Ik ben Floris Broekhuizen, ervaringswerker in de psychiatrie in Amsterdam Zuidooost en voorzitter van de jonge stichting Perceval. Net terug na drie maanden stage te hebben gelopen in Amerika bij een ervaringsdeskundig bedrijf. De opgedane kennis, ervaring en inspiratie zou ik graag omzetten in het opzetten van een zgn respijthuis, naar het Rosehouse model van PEOPLe, Inc. zie www.stichtingperceval.nl en www.projectstoempower.org

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten