afbeelding van Hiltje
Hiltje Ondernemer

Horeca biologisch, logisch!

Biologische netwerklunch voor Horeacaondernemers om hen te enthousiasmeren tot duurzame inkoop: zoals gifvrij geteeld en volgens Viswijzer

Duurzame Horeca Leiden en omstreken (https://duurzaamuiteten.nl) is een burgerinitiatief ondergebracht in een stichting. De stichting stelt zich tot doel de regionale horeca te stimuleren tot een meerduurzame bedrijfsvoering. Dit plan betreft het in samenwerking met de GEMIVA SVG groep (www.gemiva-svg.nl) organiseren van een informatieve en inspirerende netwerklunch voor de Leidse horeca in het middensegment, om nader kennis te maken met biologische (streek)producten. Hierbij wordt invulling geven aan de thema's: - stimulering van het gebruik van eerlijke voeding in de Horeca waardoor de vraag naar producten en diensten die biologisch geproduceerd zijn wordt vergroot; - het bevorderen van sociale cohesie in Nederland door de inzet van kwetsbare mensen bij activiteiten die in ons aller belang zijn. Tijdens de lunch worden veel verschillende biologische ingrediënten gebruikt. Een aantal leveranciers is ook aanwezig om hun producten te laten zien en proeven. De meergangen lunch wordt samengesteld uit producten afkomstig van de deelnemende bedrijven, met tussendoor veel informatie over bio-landbouw.

 

Doelgroep Horecazaken in Leiden in het middensegment die voor het thema interesse tonen. Dus ook een lunchroom die misschien al fairtrade koffie/thee voert, of een zaak die op andere wijze voor een groene uitstraling kiest (sloophouten meubels, groen logo etc). Soms is dat alleen greenwashing; (marketing, nepgroen), maar juist deze zaken kennen dus al de aantrekkingskracht van groen en zijn beslist kandidaat om de volgende stap te zetten. Aanleiding voor het evenement Welke kansen biedt de trend van duurzame biologische voeding voorde horeca? Hoe kan de horeca bijdragen aan de verbetering van het milieu, verlaging van de CO2-uitstoot, maatschappelijk verantwoord ondernemen en dierenwelzijn? Hoe kan de horeca meer expliciet worden geïnteresseerd voor duurzaamheid in de technische zin van het woord (uitstootreductie door lokale productie en meer plantaardiger alternatieven).

Professionals: chef kok, dutymanager en presentator. GEMIVA voorziet in keukenmedewerkers, mensen in de bediening, technische ondersteuning, opbouw, inrichting en eindschoonmaak. Investering in hulpmiddelen (tuingereedschap en bakken) voor arbeidsgehandicapten om in de kas groentes te kunnen kweken Maaltijd ingrediënten, meubilair en aankleding, werving en promotie materiaal.

Locatiekeuze Dit wordt een van de vestigingen van GEMIVA in Leiden: De Kwekerij, Hoeve Cronesteijn of Hof van Sijthoff Standhouders Een aantal leveranciers is aanwezig om hun producten te laten zien en proeven. Standhouderschap is voor de deelnemende restaurants het interessantst; ze kunnen proeven en praten, met tussendoor veel informatie over bio-landbouw Lunchsamenstelling De meergangen lunch wordt samengesteld uit producten afkomstig van de deelnemende bedrijven ( longlist beschikbaar). Lunchmenu Door een chef-kok wordt het menu en de receptuur bepaald. Zo nodig medewerking van Stichting EKO-keurmerk en Bionext voor de bemiddeling met leveranciers. Verhaallijn Uitleg over hoe te bereiken dat ingrediënten zo maximaal mogelijk van gecontroleerde biologische herkomst zijn. Hoe krijg je je vaste leveranciers mee? Waar loop je tegen aan bij de selectie van nieuwe leveranciers, bij de recepturen, bij de prijsstelling? Waarom is certificering een makkelijke en aantrekkelijke stap als je toch al flink wat biologische ingrediënten inkoopt. Voorbeelden en tips hoe je de keuze voor biologisch gebruikt in marketing en klantenbinding.

afbeelding van Hiltje
Hiltje Ondernemer

Projectmedewerker Stichting Duurzame Horeca Leiden, woonachtig te Voorschoten.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten