afbeelding van Cynthia
Cynthia Ondernemer

Het Luierfonds

Fonds die een sociale lening geeft om wasbaar luieren voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor diegenen waarvoor besparen noodzaak is.

Wasbaar luieren is beter voor het kind, het milieu én de portemonnee. Vanwege de investering aan het begin van de luierperiode is het niet voor iedereen haalbaar om te kiezen voor wasbare luiers. Subsidie op wasbaar luieren is natuurlijk een idee, maar dan is het geld weg en kan het maar één gezin helpen. Dat terwijl er met wasbaar luieren uiteindelijk geld wordt bespaard. Dat is dus niet efficiënt. Het idee is om een fonds te maken om de aanschaf van de wasbare luiers te financieren met een lening. De lening wordt terugbetaald in termijnen ter grootte van de kosten om wegwerpluiers te kopen. Hiervan worden de extra kosten voor wassen vanaf getrokken. Er is geen winstoogmerk, de vergoeding in de vorm van rente is er alleen om het Luierfonds kostendekkend te houden. Hiermee worden veel doelen in één keer bereikt: kinderen krijgen wasbare luiers aan, er wordt veel minder afval geproduceerd en ook gezinnen met een kleine portemonnee krijgen de kans om geld te besparen.

Wij zijn op wasbaar luieren gekomen met de komst van ons zoontje. De belangrijkste redenen voor ons om voor wasbaar te kiezen waren het milieu en dat het beter is voor ons zoontje. In het begin kregen we veel negatieve opmerkingen over het wassen enzovoort, maar het bevalt ons heel goed! Wij hebben gelukkig de middelen om wasbare luiers aan te schaffen. Maar we zien in onze omgeving ook gezinnen waar de aanschaf niet mogelijk is vanwege de investering. En dat is zonde, want dat zijn juist de gezinnen waar de uiteindelijke besparing zo goed gebruikt zou kunnen worden. Er zijn al projecten vanuit gemeentes geweest om met subsidies het wasbaar luieren aantrekkelijker te maken. De hoeveelheid afval die met wegwerpluiers wordt geproduceerd is namelijk een serieus probleem. Een subsidie op luiers die zich zo makkelijk terug laten verdienen voelt echter als geen goede investering van gemeenschapsgeld. Het is het éénmalig weggeven van geld. Door er een fonds van te maken, kan het kostendekkend worden gemaakt. Op die manier kunnen én veel meer gezinnen geholpen worden en uiteindelijk besparen de gezinnen zelf ook nog op de kosten. Veel efficiënter gebruik van geld dus!

Als we dit willen realiseren, zal er een stichting moeten worden gesticht die het fonds gaat beheren. Daarnaast zal er een startkapitaal moeten komen. Ook moeten er voorwaarden gemaakt worden voor de lening. Er zal ook gekeken moeten worden naar de risico's dat er niet terugbetaald wordt. Voor de bekendheid is het goed om kraamzorgbureaus, verloskundigen en vooral ook consultatiebureaus hierbij te betrekken. De overheid heeft een projectgroep om het gebruik van wegwerpluiers te verminderen. Hierbij kan ook aansluiting worden gezocht.

Om dit uit te voeren zal er een professionele partner gezocht moeten worden. Daarnaast zal er een startkapitaal gerealiseerd moeten worden. Een gedetailleerd plan moet nog geschreven worden.

afbeelding van Cynthia
Cynthia Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 595 projecten