afbeelding van Fedde
Fedde Ondernemer

Het Kringlooptoilet

Festival poep en plas wordt energie en compost

Samen met anderen bouwen we aan een samenleving waarbij mens, natuur en techniek optimaal met elkaar samenwerken. LocalWise innoveert met 'low-impact' en 'low-budget' decentrale oplossingen voor water, sanitatie en energie. We werken aan regionale kringlopen in een bio-based economie, dat maakt ons betrokken en verantwoordelijk voor onze directe sociale en natuurlijke omgeven. We geven adviezen, cursussen, ontwikkelen & vermarkten producten en begeleiden projecten.

Na mijn MSc studies land & watermanagement in Wageningen, heb ik 7 jaar projecten gedaan in het buitenland, met name Centraal Azië. In veel landen zag ik hoe mensen zich verhouden tot hun ecologische en sociale omgeving en besefte me dat juist die verbinding met de directe omgeving in Nederland soms zoek is. Terug in Nederland heb ik LocalWise opgericht in 2013. In een schuur begon ik toiletten te bouwen voor moestuinen. Iemand vroeg mij op een cursus te geven, en dat zelfde jaar nog werd ik gevraagd om eco-toiletten op een festival te plaatsen. Zo is het balletje gaan rollen…. Inmiddels heb ik door het land al heel wat projecten gerealiseerd en cursussen gegeven. Op het suikerunie terrein in Groningen heeft LocalWise een biomeiler geplaatst. Deze composteringsunit verwerkt menselijke mest van de festivals in 2015. De compostkwaliteit is doorgemeten en veel belovend. Echter, de wetgeving staat het nog niet toe om de compost terug naar het land te brengen. Daarom hebben we in 2016 maar een beperkt aantal festivals kunnen bedienen. Er lijken nu wel mogelijkheden te ontstaan die we aan het onderzoeken zijn zoals: samenwerken met een kennisinstituut, biogas bedrijf, de particuliere markt op (dat is wel toegestaan volgens de wet) en er loopt een aanvraag voor een zogenaamde greendeal bij het ministerie. Helaas, hebben we voor dit haalbaarheidsonderzoek geen budget.

De vraag naar ecologische toiletten op festival zonder aansluitingen is groot. Eigenlijk kunnen we de vraag niet aan en moet er gezocht worden naar opschalingsmogelijkheden. Anders gezegd de pilot/ experimenteerfase is voorbij. Om de haalbaarheid van ecologische toiletten op festivals te onderzoeken moeten we een professionaliseringsslag maken. Hiervoor willen we een adviesbureau inschakelen die met ons mee denkt. Er liggen nog vraagstukken op het gebied: - logistiek: opslag, transport en verwerking van menselijke mest - innovatie: een schaalbaar toiletsysteem die voldoet aan alle eisen - wetgeving: juridische mogelijkheden om menselijke mest terug in de kringloop te brengen, (experiment-status) - investeerders: voor een aantal toiletwagens, heftruck en verwerkingsunit.

Aangezien het festivalseizoen bijna is afgelopen, voeren we de komende maanden gesprekken met allerlei partijen die bij dit concept mogelijk een rol kunnen gaan spelen. De grootste uitdaging is om een partij te vinden die bereid is de menselijke mest te gebruiken. De gemeente heeft een eerste toezegging gedaan om dit in een experiment toe te staan. Zo proberen we de businesscase rond te krijgen en gaan we volgend voorjaar van start met het bedienen van festivals met ecologische toiletten.

afbeelding van Fedde
Fedde Ondernemer

Na mijn MSc studies land & watermanagement in Wageningen, heb ik 7 jaar projecten gedaan in het buitenland, met name Centraal Azie. Terug in Nederland heb ik LocalWise opgericht. Wat ik leuk vind is het ontwerpen en begeleiden van projecten met mensen die net zo enthousiast zijn over de biobased-economie als ik. Zelf geef ik daar invulling aan door het toegankelijk maken van eenvoudige en betaalbare technieken die de samenwerking tussen mens en natuur bevorderen. In mijn aanpak kijk ik per situatie wat er nodig is. Dat kan zijn het toesturen van een document, begeleiding in de zelfbouw of een volledige installatie. Ik maak het liefst zoveel mogelijk gebruik van lokale- en/of hergebruikte materialen. Zelf ben ik een echte allrounder. Ik ben thuis in zowel de technische als management kant van duurzame projecten. Ik ben zowel handig met mijn handen als met de computer. En ik kan makkelijk schakelen. Specialistisch werk doe ik in samenwerking met betrouwbare partners. Door mijn brede netwerk weet ik de juiste mensen bij een project te betrekken. Ik doe dit project samen met Jos Brinkman: Ik heb sinds 2014 het bedrijf Noest & Roest. Naast een grote passie voor hout en metaal, ben ik een duurzame doener. Nieuwe wegen bewandel ik graag en ga uitdagingen aan. Voorbeelden hiervan zijn o.a. Kratjewat.nl, een product van rest hout gemaakt door mensen van de dagbesteding en realisatie van een kringlooptoilet systeem in 2015.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 595 projecten