afbeelding van Mart
Mart Ondernemer

Het Fruitbomenproject

In Sittard-Geleen zijn verschillende hoogstamfruitboomgaarden: met jong en oud willen wij gaan snoeien, oogsten, picknicken, feesten en meer

Ons team Natuurlijk! Duurzaam in Sittard-Geleen wil duurzaamheid handen en voeten geven. We zijn gestart met openbare groentetuinen en dagen burgers en politiek uit om 4 geplande windmolens - die gebouwd worden door Suez / Engie, producent van o.a. kernenergie - in handen van onze gemeenschap te laten komen. Het idee achter het Fruitbomenproject: mensen verbinden en mensen binden aan de directe natuur die ons veel biedt. De fruitboom levert zuurstof, levert schaduw, levert werkgenot en levert fruit. Fruit wordt gebruikt voor consumptie en voor verbinden: er wordt o.a. jam gemaakt die weggegeven of verkocht wordt. Daarnaast willen wij alle mensen die meedoen trakteren op picknicks, op culturele voordrachten in de boomgaard, op een prachtig Oogstfeest op het eind van de oogsttijd. Op een speelse en hopelijk bindende manier jong en oud de weg naar de natuur terug te laten vinden! De Hof van Eden, in de vorm van een fruitboomgaard!

Als kind speelde ik in bomen en mocht ik letterlijk de vruchten, in de vorm van Hedelfinger- en spekkersen, plukken. Deze zoetsappige nostalgie draag ik mee in een transitie die meer en meer gericht is op een mooiere, socialere en vooral groenere wereld! Vandaar dat ik mij in 2015 voegde bij het team van Natuurlijk! Duurzaam in Sittard-Geleen. Met het Fruitbomenproject wil Natuurlijk! burgers verbinden, met spel en plezier de fruitbomen volop laten profiteren van de aanwezigheid van de mens. Niet overal op de wereld staan bomen te springen op mensen, maar dat wil Natuurlijk! natuurlijk wel!!

We hebben energie nodig in de vorm van geld! Geld dat we gebruiken om mensen te werven, om het gevormd Fruitbomenteam van jong en oud te kunnen voorzien van materiaal om te snoeien, om promotie te maken, om het Oogstfeest gestalte te kunnen geven, om in ieder geval in 2017 officieel van start te kunnen gaan! De bedoeling is dat het project zichzelf gaat bedruipen door lokale steun, ook in de vorm van sponsoring, verkoop van producten, door gemeentelijke subsidie.

Via het netwerk van Natuurlijk! Duurzaam in Sittard-Geleen werven we mensen (ook via Facebook, inmiddels meer dan 530 volgers), maken we reclame voor de fruitboomgaarden, gaan we in september 2016 een aantal perenbomen als test inzetten met een perenpluk en een picknick om jong en oud te binden aan fruitbomen. Natuurlijk! is al bezig om IKL, om IVN Limburg en de gemeente afdelingen van IVN, om Vixia, het Pomologisch Genootschap Limburg, Partners in Welzijn en schooljeugd aan ons project Fruitbomen te binden. Hiervoor staat een eerste 'werklunch' in een van de boomgaarden gepland. We willen minimaal een team van 50-100 mensen laten ontstaan die zich over de fruitbomen gaat ontfermen.

afbeelding van Mart
Mart Ondernemer

Mijn naam is Mart Hermkens, en ik ben sinds vorig jaar met het team van Natuurlijk! Duurzaam in Sittard-Geleen bezig om duurzaamheid écht handen en voeten te geven: zo is in juni 2016 in Geleen Zuid een eerste openbare groentetuin gerealiseerd waar jong en oud aan meedoen. Verder willen we 4 windmolens die gepland staan in burgerhanden krijgen en is ons team bezig met een allesomvattend Fruitbomenproject. Voor dit laatste project doen we mee met 'Voor de wereld van morgen' !

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten