afbeelding van Ivette
Ivette Ondernemer

Herinneringsmuseum

Een persoonlijk mini-museum voor mensen met dementie. De objecten in het museum zorgen voor gespreksstof, voor korte geluksmomenten.

Als Creativette bedenk en ontwikkel ik ideeën die er aan bijdragen dat de wereld nóg een stukje leuker wordt. Met mijn idee voor het Herinneringsmuseum wil ik er voor zorgen dat het leven van een iemand met dementie weer wat mooier wordt. Op z'n minst voor een kort moment.

Het Herinneringsmuseum komt op de kamer van de persoon met dementie te hangen. De objecten erin (voorwerpen, foto's en andere persoonlijke objecten) zorgen voor gespreksstof voor familie, verzorgers en vrijwilligers. Ook al is er maar 5 minuten tijd, dan kan er nog een fijn gesprek ontstaan over iets uit het Herinneringsmuseum. De objecten kunnen ook makkelijk gewisseld worden. Zo is het Herinneringsmuseum een 'levende vorm'. Met het Herinneringsmuseum hoop ik iets te creëren waarmee naasten en verzorgers op een positieve manier met elkaar iets tot stand brengen. Om zo het contact tussen hen te bevorderen. En dat daardoor meer kennis wordt uitgewisseld over degene met dementie waar zij allemaal het beste voor willen. Ik kwam op het idee om iets met herinneringen en mensen met dementie te doen omdat ik voor een televisieprogramma een filmpje maakte over een muziektherapeute die in haar verzorgingshuis iPods introduceerde. Dit idee komt uit Amerika, er is een mooie documentaire over gemaakt: Alive Inside. Mensen met dementie krijgen een iPod met muziek die belangrijk voor ze is. Ze komen hierdoor soms echt 'tot leven'. Dit heb ik voor de camera ook zien gebeuren. Ontroerend mooi... Als film- en televisiemaker dacht ik meteen: 'Daar zou ook beeld bij moeten'. Zo ontstond het idee om een herinneringsdocument te maken. Tijdens gesprekken die ik heb gevoerd (o.a in de zorg) over mijn idee voor het herinneringsdocument, hoorde ik vaak dezelfde dingen voorbij komen. Namelijk dat verzorgers van mensen met dementie vaak weinig weten over de persoon die ze verzorgen. Wie was deze persoon? Wat voor beroep had hij? Welke hobby's? Met het mijn idee hoop ik de mensen met dementie weer een gezicht te geven. Maar er ook voor te zorgen dat degenen om deze persoon heen meer weten over wat belangrijk was in het leven van deze persoon. Andersom weten familieleden/naasten vaak niet hoe de verzorgers hun vader/moeder/broer/zus kennen. Hoe is deze persoon nu? Iemand met dementie kan soms hele andere voorkeuren/karaktertrekken hebben dan hoe de mensen dichtbij dat altijd hebben ervaren. Dit zorgt soms bijna voor strijd onderling. Want wie kent deze persoon nou eigenlijk het beste? Het herinneringsdocument leek me na deze gesprekken niet de juiste vorm om die 'strijd' en het gebrek aan kennis over iemand aan te pakken. Het Herinneringsmuseum kan dat wel. Bovendien kan het steeds aangepast worden aan wat op dat moment belangrijk is voor iemand.

1.) mankracht, of eigenlijk tijd om dit project goed op te zetten en over te brengen naar in eerste instantie instellingen/verzorgers/familieleden. 2.) een ontwerp voor een 'dementieproof' museum en middelen om deze museums te maken. 3.) connecties in de zorgwereld om meer instellingen enthousiast te maken hier aan mee te werken met hun bewoners en hun families.

Mijn idee wil ik eerst testen bij een kleinschalig verzorgingshuis voor mensen met dementie. Dit huis is in mijn eigen buurt en ik heb er al contact mee. Hiervoor moet ik mijn idee goed neerzetten en over kunnen brengen naar de bewoners, het personeel en de naasten van de bewoners. Verder moet er een Herinneringsmuseum komen voor deze bewoners. Dit moet worden ontworpen, gemaakt en ingericht. Als het binnen dit verzorgingshuis een succes wordt, hoop ik meer instellingen en families enthousiast te maken.

afbeelding van Ivette
Ivette Ondernemer

Als Creativette bedenk en ontwikkel ik ideeën die er aan bijdragen dat de wereld nóg een stukje leuker wordt.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten