afbeelding van Joris
Joris Ondernemer

Hemelswater

De stad kan de steeds heftiger wordende regenbuien niet meer aan. Hemelswater vangt regenwater af en maakt er bier van.

Onze missie is om zoveel mogelijk water op te vangen bij horeca en van dit water lokaal opgevangen bier te maken die het verhaal van (regen) wateroverlast vertellen aan de klanten van de horeca. Op deze manier maken we mensen bewust van klimaatverandering middels een lekker biertje. Elk biertje is een deeloplossing van het probleem en een conversatiestarter. We sporen op deze manier mensen aan om zelf regenwater absorberende en vergroenende maatregelen te nemen in de stad. Dit alles proberen we zo circulair en lokaal mogelijk te produceren. Dat betekent dat we onderzoeken hoe we hop en graan in de stad kunnen verbouwen en bijvoorbeeld brood maken van de overblijfselen van het brouwproces.

Door klimaat verandering krijgen we steeds vaker te maken met wolkbreuken. De stad kan deze grote hoeveelheden water niet aan waardoor er wateroverlast en schade ontstaat. We kunnen met elkaar de stad ‘rainproof’ maken door water op te vangen en vertraagd het rioolsysteem in te laten stromen. Hemelswater werd op het mediaLAB Amsterdam/Knowledge Mile geboren uit een samenwerking tussen Amsterdam Rainproof, MediaLAB Amsterdam en circulair ondernemer Joris Hoebe. "Ik werkte in het MediaLAB samen met Amsterdam Rainproof om mensen bewuster te maken van het 'rainproof' probleem. Thuis brouwde ik bier en kwam erachter dat ik heel veel water aan het verspillen was, toen het buiten ging regen werd het simpele idee geboren, Eureka!" Onze eerste product is een heerlijke bitterblond genaamd CODE BLOND die in samenwerking met de sociale onderneming Brouwerij de Prael is gebrouwen. De afgelopen weken hebben we een lading aan (inter)nationale belangstelling over ons heen gekregen, van the Guardian tot de Columbiaanse radio. www.hemelswater.com, #geenregengeenbier

We proberen ons project kosten efficient te maken en zo circulair mogelijk. Een uitdaging die we op dit moment proberen te tackelen is de logistiek, het is natuurlijk een stuk bewerkelijker om regenwater te gebruiken in plaats van kraanwater. We willen met elektrische wagens of schepen rond gaan bij de horeca om het regenwater op te halen en het bier af te leveren. Daarnaast proberen we onze opvang installatie te vervolmaken. Dit betekent dat het een goed ge-designed product moet worden waar slimme sensoren ons vertellen als een ton vol zit en wat de kwaliteit van het water is. Daarnaast gaan we met brouwerij 'De Prael' opschalen naar een nieuwe lokatie die geinspireerd door het idee in zijn geheel met gefilterd regenwater gaat brouwen. De installatie die we hier willen bouwen moet nog gefinancierd worden. We zoeken kennis, netwerk en financiele steun.

We brouwen nu elke twee weken een brouwsel van 1000 liter(3000 flesjes) Hemelswater: CODE BLOND. Om nog meer voorraad aan te leggen willen we meer gaan brouwen. De nieuwe brouw locatie geeft ons de mogelijkheid om meer bier te produceren. Om de horeca meer te betrekken gaan we in de komende weken regentonnen plaatsen bij een aantal cafes en restaurants. Het water dat hier valt halen we op en wordt verwerkt tot een eigen lokaal opgevangen biertje. We willen eind van het jaar een crowdfunding campagne starten om een nieuwe wateropvang installatie te bouwen voor minimaal 15000 liter water. We werken met HvA studenten samen aan een slimme regenton, en nieuwe producten gemaakt van regenwater. Daarnaast zijn er gesprekken in andere steden waar we hetzelfde concept met lokale brouwers willen uitrollen.

afbeelding van Joris
Joris Ondernemer

Winnaar ASN Bank Wereldprijs

van het jaar 2016

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

Reacties (4)

Meepraten? Login

afbeelding van Tim
Waanzinnig! Al nagedacht over andere (regenwater) producten?
afbeelding van Felipe
Succes
afbeelding van Bas
top idee!
afbeelding van Martelle
Een adres erbij waar je het kunt drinken?!
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 598 projecten