afbeelding van Joris
Joris Ondernemer

Rainbeer

De stad kan de steeds heftiger wordende regenbuien niet meer aan. Rainbeer vangt regenwater af en maakt er bier van.

Onze missie is om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en van dit water lokaal opgevangen bier te maken. Op deze manier maken we mensen bewust van klimaatverandering middels een lekker biertje. Elk biertje is een deeloplossing van het probleem en een conversatiestarter.

We sporen op deze manier mensen aan om zelf regenwater absorberende en vergroenende maatregelen te nemen in de stad. Dit alles proberen we zo circulair en lokaal mogelijk te produceren. Dat betekent dat we onderzoeken hoe we hop en graan in de stad kunnen verbouwen en bijvoorbeeld brood maken van de overblijfselen van het brouwproces.

Door klimaat verandering krijgen we steeds vaker te maken met wolkbreuken. De stad kan deze grote hoeveelheden water niet aan waardoor er wateroverlast en schade ontstaat. We kunnen met elkaar de stad ‘rainproof’ maken door water op te vangen en vertraagd het rioolsysteem in te laten stromen. Rainbeer werd op het mediaLAB Amsterdam/Knowledge Mile geboren uit een samenwerking tussen Amsterdam Rainproof, MediaLAB Amsterdam en circulair ondernemer Joris Hoebe.

"Ik werkte in het MediaLAB samen met Amsterdam Rainproof om mensen bewuster te maken van het 'rainproof' probleem. Thuis brouwde ik bier en kwam erachter dat ik heel veel water aan het verspillen was, toen het buiten ging regen werd het simpele idee geboren, Eureka!"

Onze eerste product was een heerlijke bitterblond genaamd CODE BLOND die in samenwerking met de sociale onderneming Brouwerij de Prael is gebrouwen. We brouwen nu een Kouwe Snuffel in Den Helder met stadsbrouwerij Helderse Jongens, een Friese Boezem met Brouwerij Grutte Pier in Leeuwarden en er volgen nog meer bieren. De afgelopen jaren hebben we een lading aan (inter)nationale belangstelling over ons heen gekregen, van the Guardian tot de Columbiaanse radio. www.rainbeer.nl, #geenregengeenbier

We proberen ons project kosten efficient te maken en zo circulair mogelijk. Een uitdaging die we op dit moment proberen te tackelen is de logistiek, het is natuurlijk een stuk bewerkelijker om regenwater te gebruiken in plaats van kraanwater. Daarnaast proberen we onze opvang installatie te vervolmaken. Dit betekent dat het een goed ge-designed product moet worden waar slimme sensoren ons vertellen als een ton vol zit en wat de kwaliteit van het water is. 

afbeelding van Joris
Joris Ondernemer

Winnaar ASN Bank Wereldprijs

van het jaar 2016

Update

Wij hebben onze pagina vernieuwd. We heten nu Rainbeer en brouwen nu hemelwaterbier in Amsterdam, Den Helder, Leeuwarden, Nijmegen en Groningen

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (7)

Meepraten? Login

afbeelding van Tim
Waanzinnig! Al nagedacht over andere (regenwater) producten?
afbeelding van Felipe
Succes
afbeelding van Bas
top idee!
afbeelding van Martelle
Een adres erbij waar je het kunt drinken?!
afbeelding van Arne
Bestaat dit nog? De website werkt niet en ik kan nergens recente info vinden..
afbeelding van Felipe
Ik vind het wel een probleem dat regenwater geen mineralen bevat. Water doet in de bodem mineralen enzo op. Dus het is geen supergezond bier, jammer!
afbeelding van Milou
@Arne, het bedrijf heeft zijn naam veranderd in Rainbeer. De website is: https://www.rainbeer.nl/
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 288 projecten