afbeelding van Veerle
Veerle Ondernemer

Have a Green Christmas Fair

Alle ingrediënten van een gezellige kerstmarkt, maar dan 100% plantaardig en duurzaam! Kom groene voornemens inspiratie opdoen voor 2017!

De Green Christmas Fair is dé groene kerstmarkt van Nederland. Kuier langs meer dan 30 duurzame winkeltjes, proef de lekkerste creaties van onze foodtrucks of laat je inspireren bij een kookdemo of lezing. De perfecte dag uit voor elke milieubewuste foodie! Het hele festival is gratis én 100% plantaardig! Daarnaast doen we ons best om dit evenement zo CO2-neutraal mogelijk te organiseren, zodat ook onze eigen impact op het milieu minimaal is.

Bij de Green Christmas Fair kun je terecht voor verantwoorde kerstinkopen, duurzame oplossingen voor huis/tuin/keuken en eerlijke cadeaus. Verder kan je er kennismaken met inspirerende initiatieven die in 2017 jouw steun nodig hebben om de wereld groener te maken. Bij een bonte stoet hippe plantaardige foodtrucks laat je je verwennen met plant-based lekkernijen. Dampende glühwein, wafels en oliebollen, warme worst, chocolademelk en kerstkransjes: het zijn de onmisbare ingrediënten van een gezellige kerstmarkt. Op de Green Christmas Fair van Viva Las Vega´s vind je ze allemaal, en ook nog eens helemaal plantaardig. Geniet!

Minder dierlijke producten gebruiken, is één van de makkelijkste en efficiëntste manieren om het milieu een handje te helpen. Bovendien is het lekker en gezond! Door vaker plantaardig te eten creëer je en win-win situatie voor meerdere maatschappelijke problemen tegelijk. Je voorkomt dierenleed, doet iets goed voor je gezondheid, vermindert je milieu-impact en bevordert eerlijke productie en consumptie. Toch blijft de eerste stap om meer plantaardig te gaan eten vaak moeilijk; want plantaardig eten/koken/leven, hoe doe je dat in de praktijk?

Tijdens de Green Christmas Fair willen we consumenten handvatten bieden voor een duurzamere en eerlijkere levensstijl. Wat is daar een periode voor dan vlak voor oud en nieuw, het moment voor goede voornemens? En natuurlijk is het ook gewoon een feestelijk weekend in het teken van lekker eten.

 

- Duurzaamheid/Milieu

=================

Als alle Nederlanders één dag per week geen vlees zouden eten, zijn in één klap alle Nederlandse klimaatdoelstellingen voor huishoudens gehaald! De veehouderij draagt bij aan vele milieuproblemen. De enorme uitstoot van CO2 is een belangrijke, maar ook bodem- en waterverontreiniging zijn ernstige gevolgen die de veehouderij met zich mee brengt. Tevens vragen dierlijke producten zeer veel grondstoffen als water en voedsel. Voor een kilo rundvlees is minstens 16.000 liter water nodig. Bovendien verdringen de soja-plantages in de Amazone het regenwoud, met name voor diervoeding. Vaker kiezen voor plantaardige voeding is de meest efficiënte manier om als consument zelf een duurzaam verschil te maken in de wereld.

 

- Dierenwelzijn

============

In Nederland worden zo’n 450 miljoen landbouwhuisdieren (varkens, runderen en kippen) per jaar gehouden. Ruim 95% leeft in de bio-industrie. En laten we wel wezen: daar hebben ze niet zo’n best leven. Kippen die geen daglicht zin, varkens die zo op elkaar gepropt zitten dat ze aan elkaar beginnen te knagen, kalfjes die direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald worden. Ook bij de melk- en eierproductie bestaan nog een hoop misstanden. Koeien zijn constant zwanger of net zwanger geweest zodat ze melk blijven geven, en scharrelkippen hebben met z’n negenen 1 vierkante meter per beschikking. Door vlees, melk en eieren te laten staan red je al een hoop dierenlevens.

- Gezondheid

===========

Een gevarieerde plantaardige voeding biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Door (meer) plantaardig te eten verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten. Plantaardige voeding bevat bovendien geen slechte cholesterol en minder verzadigde vetten. Ook onder topsporters worden plantaardige diëten steeds populairder. Zeker onder jongeren die steeds vaker kampen met overgewicht, is het prikkelen van bewustzijn rond gezonde plantaardige voeding een must. Op de Green Christmas Fair kunnen jongeren op een speelse en laagdrempelige manier kennismaken met plantaardige alternatieven, proeven van heerlijke maaltijden zonder schuldgevoel en meedoen aan een workshop waar ze zelf leren waar hun voedsel vandaan komt en hoe losse groenten omtovert tot een lekkere, voedzame maaltijd.

 

- Wereldvoedselverdeling en eerlijke handel:

=================================

In totaal wordt momenteel meer dan 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor veeteelt. Kleine boeren moeten plaatsmaken voor grote veeteeltgiganten of voor de productie van veevoer. Door het waterverbruik in de veeteelt daalt de grondwaterspiegel, waardoor kleine boeren niet genoeg water hebben om hun land te irrigeren. Vaker plantaardig eten levert een belangrijke bijdrage aan het creëren van betere levensomstandigheden voor zowel mensen als dieren wereldwijd. Dit project valt daarom niet binnen 1 categorie te passen omdat het zowel een bijdrage levert op het gebied van milieu als eerlijke voeding. Met de Green Christmas Fair pak je dus tegelijk meerdere problemen aan in 1 event :)

Voor het organiseren van een grootschalig kerstevent hebben we jouw hulp nodig!

- Een festivallocatie:

===============

De eerste editie van de Green Christmas Fair (toen nog Viva Las Vega's Food Festival Christmas Edition) vond plaats bij Gare Du Nord in Rotterdam. Dit jaar willen we graag verhuizen naar Amsterdam. We zijn op dit moment (september 2016) nog op zoek naar een geschikte betaalbare locatie met zowel een indoor- als outdoorgedeelte op een makkelijk bereikbare plaats in Amsterdam. We staan zeker ook open voor samenwerkingen met duurzame locaties in Amsterdam. Heb jij een gouden tip? Stuur een mailtje naar amsterdam@viva-las-vegas.nl

- Vrijwilligers:

===========

de organisatie van de Green Christmas Fair staat of valt met de energie van een team gedreven vrijwilligers achter de schermen. We zoeken zowel in de voorbereidende fase (oktober-december) vrijwilligers voor het organiserend kernteam (communicatie, marketing, logistiek, sales) als dagvrijwilligers die willen helpen met opbouwen, opruimen, hostesses, hulp bij de Viva Las Vega's stand. Stuur een mailtje naar vrijwilligers@viva-las-vegas.nl of bekijk onze vacatures op http://www.viva-las-vegas.nl/vacatures/ -

Samenwerkingspartners/free publicity/marketing:

=====================================

We zoeken (media)partners die enthousiast worden van de Green Christmas Fair en als partner willen aansluiten bij dit event. Zo vergroten we samen ons bereik en leren we van elkaar om tot een geweldige Christmas Fair te komen. Stuur een mailtje naar partners@viva-las-vegas.nl als je hierbij iets kan betekenen!

 

Standhouders:

===========

Heb jij een duurzaam bedrijf dat je graag in de schijnwerpers wil zetten tijdens de Green Christmas Fair? Reserveer een stand door te mailen naar amsterdam@viva-las-vegas.nl

 

- Financiële steun:

===============

We vragen het niet graag, maar bij de organisatie van een event komen veel kosten kijken. We proberen zoveel mogelijk via ruildeals te werken, maar helaas blijven er dan toch nog veel kosten over, zoals de locatiehuur, drukkosten, beveiliging, vergunning, etc. Om uit de kosten te komen en het event gratis te houden hebben we ongeveer 5000 euro nodig. Het zou geweldig zijn als dit kerstfestival mede door jullie mogelijk gemaakt kan worden! Doe meteen een donatie via http://www.viva-las-vegas.nl/donatie

September 2016:

- We zoeken een geschikte locatie voor de Green Christmas Fair in Amsterdam en stellen een projectcoordinator + festivalteam aan.

- Aanvraag evenementenvergunning Oktober 2016: - Werving van standhouders Green Christmas Fair

- Samenstelling programma Green Christmas Fair

 

November 2016:

- Start bezoekerscampagne en marketing Green Christmas Fair

- Werving dagvrijwilligers

December 2016 (derde weekend):

- Het is zover: tijd voor de Green Christmas Fair in Amsterdam!

afbeelding van Veerle
Veerle Ondernemer

Veerle Vrindts (1987) is idealist, oprichter en drijvende kracht achter stichting Viva Las Vega's. Daarnaast is ze moeder van een vrolijke peuter. Viva Las Vega’s maakt vega eten leuk, lekker en makkelijk voor iedereen. We inspireren zoveel mogelijk mensen om vaker te kiezen voor vaker plantaardig, want dat is beter voor de gezondheid, de dieren en het milieu. En we helpen bedrijven om het vega aanbod te vergroten. Of het nu om recepten, restaurants, food festivals of internationale beurzen gaat. Viva Las Vega's maakt het vega!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 595 projecten