afbeelding van Tessa
Tessa Ondernemer

Happy Healthy Design

Innovatieve, creatieve ontwerpen om meer openheid op het gebied van seksualiteit te generen. Zo verbetert de seksuele gezondheid wereldwijd.

Happy Healthy Design (HHD) is een organisatie die creatieve en sociale ontwerpen bedenkt, creëert en uitvoert om meer openheid op het gebied van seksualiteit te genereren. Op deze manier verbetert de seksuele gezondheid voor mensen wereldwijd. De concepten van HHD faciliteren communicatie op een innovatieve, duurzame manier die past binnen de culturele context. Alle ontwerpen streven naar een combinatie van ‘goed doen’ (social impact) en het maken van winst om de organisatie draaiende te houden (social enterprise). Je kunt het ook als volgt verwoorden: HHD ontwerpt concepten die lokaal werk creëren voor mensen met tijd en weinig geld, dat indirect wordt gefinancieerd door mensen met geld en weinig tijd. Het eerste concept is Flowers of Kayamandi, een workshop voor moeders/verzorgers met puberdochters in Kayamandi, Zuid-Afrika. In vier sessies vergroot het zelfvertrouwen en de kennis van de moeders/verzorgers op het gebied van menstruatie en seksualiteit, zodat ze het gesprek met hun dochter aangaan. In de laatste sessie maken ze een persoonlijke zeep met lokale en natuurlijke ingrediënten die verzachtend werkt voor menstruatieklachten. De zeep is een cadeau, dat zowel als gespreksstarter dient, en ook als ritueel om de eerste menstruatie te vieren.

Nog steeds zijn er talloze taboes als het aankomt op seksualiteit. Cijfers laten zien dat seksualiteit voor een groot deel van de bevolking niet vanzelfsprekend een plezierige, positieve en veilige aangelegenheid is. Een negatieve seksuele gezondheid beïnvloedt mensen niet alleen op persoonlijk en menselijk vlak. Ook de maatschappij krijgt te maken met de fysieke, sociale en economische gevolgen. De combinatie van de Happy en Healthy kant van seksualiteit is out- of-the-box en taboedoorbrekend, omdat de focus niet alleen ligt op het biologische en fysieke aspect van seksualiteit, maar juist ook op het emotionele en mentale aspect, en de mens (hoe iemand seksualiteit voelt, ervaart en begrijpt). Op deze manier creëren we sociale impact op micro, meso en macro niveau. Van meer zelfvertrouwen en minder tienerzwangerschappen op persoonlijk niveau tot minder kosten voor de gezondheidszorg op maatschappelijk vlak. Uiteindelijk dragen we zo ook een steentje aan Sustainable Development Goals 3, 4 en 5 van de United Nations.

Tot nu toe is HHD gefinancieerd met spaargeld van de oprichtsters en vrijwillige inzet qua uren en expertise. Voor de implementatie van fase B en C (2017) zijn wij op zoek naar voorfinanciering. Ook zijn wij op zoek naar een investeerder/sponsor met ervaring in sociaal ondernemen die op coachende wijze met ons mee kijkt. Met name op het vlak van kennis op internationaal sociaal ondernemen en bijbehorende financiële kennis zoeken we ondersteuning. Tot slot staan we open voor enthousiaste en positieve mensen of organisaties die in ons project geloven voor kennisdeling, ervaring, netwerk en mogelijke samenwerking.

Het verdienmodel is tweeledig. De zeep wordt in eerste instantie verkocht in Zuid-Afrika en Nederland en daarnaast wordt de workshop als lespakket verkocht aan lokale en internationale NGO’s. De workshop en de zeepverkoop zijn in mei 2016 getest met positief resultaat. De vrouwen in Kayamandi spraken meer open over seksualiteit en menstruatie met elkaar en met hun dochters dan voorheen. Zowel in Zuid-Afrika en in Nederland was er belangstelling voor de zeep en waren de evaluaties lovend. Vanuit deze bevindingen hebben we de volgende plannen voor de toekomst opgesteld: ♡ Online en offline verkoop ‘Personal Period Care’ zeep in Zuid-Afrika en Nederland ♡ Samenwerking met lokale en internationale NGO’s voor het ontwikkelen van het train-the-trainer training voor de workshop (wat is nodig om een facilitor op te leiden) ♡ Ontwikkeling van een digitaal platorm voor Nederlandse moeder en dochter (wat dient als gespreksstarter met een ‘personal period gift’ als uitkomst om de eerste menstruatie te vieren) ♡ Meer ‘Period Hubs’ wereldwijd ♡ Verbreding en verdieping ‘Concept Library’

afbeelding van Tessa
Tessa Ondernemer

Happy Healthy Design is een organisatie die creatieve en sociale ontwerpen bedenkt, creëert en uitvoert om meer openheid op het gebied van seksualiteit te generen. Op deze manier verbetert de seksuele gezondheid voor mensen wereldwijd. De concepten van HHD faciliteren communicatie op een innovatieve, duurzame manier die past binnen de culturele context. Alle ontwerpen streven een combinatie van ‘goed doen’ (social impact) en het maken van winst om de organisatie draaiende te houden (social enterprise).

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van jaap
top idee!
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten