afbeelding van Cor
Cor Ondernemer

Hamamdoeken van biologisch katoen?

Samen met een bevriende wever in Turkije probeert Happy Towels de traditionele hamamdoek te verbeteren. Hoe duurzaam kan het?

Verbeter de wereld, begin bij je hamamdoek

Happy Towels zijn geweven van 60% bamboegaren, wat behalve zachter ook milieuvriendelijker is dan katoen. Maar die ándere 40% is van gewoon katoen. Gewoon regulier katoen. Inderdaad, dat is niet zo best. Want bij de teelt ervan worden veel pesticiden gebruikt. Dan heb ik het nog niet eens over de enorme hoeveelheid water die op katoenplantages in de grond terecht komt.

Natuurlijk bestaat er ook biologisch katoen. De komende tijd wil ik het reguliere katoen hierdoor vervangen. Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo moeilijk. Je koopt biologisch katoengaren in, en daarmee maak je de hamamdoeken. Klaar!

Tja, was het maar zo simpel

Het probleem is dat iedereen kan zeggen dat iets biologisch is. Ook als het niet zo is. Je moet het bewijzen. En daarvoor moet je het laten certificeren. In dit geval moet de wever van Happy Towels de productie een biologisch certificaat behalen. Nogal een opgave voor een traditionele familieweverij in een klein dorp in het westen van Turkije.

Van traditioneel geweven naar bio hamamdoeken?

C&A laat steeds meer biologische kleding maken. Datzelfde geldt voor H&M. En nog meer grote textielbedrijven. Laten we eerlijk zijn. Als hun directies het willen, kan elk groot textielmerk zó overstappen op biologisch. En de verre fabriek waar de textiel in hun opdracht wordt gemaakt, kan er zo voor zorgen dat het aan de eisen van elk biologisch keurmerk voldoet. Als de directie het wil.

Op termijn zullen die directies wel moeten, want consumenten worden steeds kritischer. En ja, die hebben liever biologisch. Uiteindelijk is het de consument die bepaalt of de grote textielproducenten overstappen op biologisch. Maar hoe zit het met de kleine producenten? Kunnen die de overstap ook maken? Kunnen die de strenge procedure doorlopen om biologisch gecertificeerd te worden? En de (hoge) kosten dragen die certificering met zich meebrengt? Of worden kleine textielproducenten de dupe van onze toenemende vraag naar biologisch?

Ik denk dat als kleine familiebedrijfjes de overstap kunnen maken, alle bedrijven het kunnen. Dat ga ik onderzoeken. Ik ga kijken of het traditionele familiebedrijf dat de hamamdoeken van Happy Towels weeft, een biologisch keurmerk kan behalen.

Of dat het veel te ingewikkeld, te duur of gewoon praktisch onuitvoerbaar is.

Stappenplan

Om alles biologisch gecertificeerd te krijgen, moeten we drie dingen doen:

  • Een certificeringsinstanties vragen hoe de procedures van certificering zijn 
  • Biologisch katoen kopen 
  • Mijn wever meekrijgen voor de overstap naar biologische productie

Ik vermoed dat het laatste het lastigste is. Mijn wever is ten slotte degene die moet overstappen naar biologische productie van de hamamdoeken. En ja, het is natuurlijk best een stap voor een ambachtsman die al generaties lang traditionele hamamdoeken maakt, om volgens richtlijnen van een certificeringsbedrijf te werken. 

Ik heb al contact gehad met een certificeringsbedrijf. Het goede is dat dit bedrijf zowel in Turkije als in Nederland zit. Dat is handig, want ook in Nederland moeten hun inspecteurs vaststellen dat ik in mijn webwinkel niet stiekem hamamdoeken van biologisch katoen verwissel met die van 'vuil' katoen. Laatst belde ik mijn wever (Metin heet hij) en vertelde hem van mijn plannen. Hij reageerde positief. Wat een opluchting!

Vanochtend belde ik hem opnieuw. Ik merk dat Metin steeds enthousiaster wordt van het plan. Hij vertelde dat hij rond heeft gevraagd naar een betrouwbare leverancier van biologisch katoen. En hij heeft er één gevonden in Izmir. Ook vertelde hij me opgetogen dat hij een biologische garenververij heeft ontdekt, niet ver van zijn dorp. Volgens Metin is biologisch katoen ongeveer 40 procent duurder dan gewoon katoen. (Ik hoopte dat het prijsverschil kleiner zou zijn.) De kosten voor het biologisch verven is afhankelijk van de kleur, zo vertelde Metin me. Hoe donkerder de kleur, hoe duurder het verven. De hamamdoeken worden waarschijnlijk iets duurder, wat natuurlijk jammer is. Het goede nieuws is dat Metin over het plan minstens even enthousiast is als ik!

Maar dan die keurmerken...

Om aan te tonen dat iets écht biologisch is, zijn er keurmerken. Die keurmerken zijn best prijzig; denk aan duizenden euro’s. Die kosten zijn niet eenmalig, die komen ieder jaar terug. Dat soort bedragen zijn alléén op te brengen door hele grote textielproducenten. Niet door het kleine familiebedrijf dat Happy Towels maakt.

Project mislukt? 

Gelukkig is er een andere manier om te bewijzen dat het katoen in onze hamamdoeken biologisch is. We zetten gewoon de inkoopfactuur online. Kun je het zelf controleren. Happy Towels vindt dat biologische certificering niet slechts betaalbaar mag zijn voor megabedrijven. Ook kleine weverijen moeten biologisch kunnen worden. Wij doen dat niet met een kostbare certificering. Maar door transparant te zijn. En daar zijn we trots op. Vandaar ons eigen keurmerk: Proudly UNcertified Organic Cotton.

Duurzame badjassen

Dat hamamdoeken handig zijn dat wist je al. Want ze zijn groot, lichtgewicht en vouwen klein op. Binnenkort presenteert Happy Towels een nieuw product: een lichtgewicht badjas! Hopelijk vind je die net zo handig.

Stiekem droom ik er al lang van: een badjas die niet dik en zwaar is, en die in elke tas past en ook nog eens mooi zit. Al een jaar ben ik bezig met een mooie pasvorm en het vinden van een betrouwbare producent. Eindelijk lijkt het allemaal te lukken en kunnen we beginnen. Mijn wever gaat de stof weven en iemand anders naait er badjassen van. En als alles meezit staan ze dit voorjaar op de website. Superspannend! 

afbeelding van Cor
Cor Ondernemer

Ooit ging ik - tot over mijn oren verliefd op een Turkse vrouw - in Istanbul wonen. De liefde voor haar hield geen stand, maar die voor het land wel. Ik heb er de Turkse taal door geleerd. Enkele jaren geleden ontmoette ik een wever van traditionele Turkse badhuis-handdoeken (hamamdoeken). Metin heet hij. Nu probeer ik met Happy Towels zijn mooie hamamdoeken in Nederland aan de man te brengen. Ik moet veel leren, maar eigenlijk gaat het best goed. Naast duurzaam geproduceerde hamamdoeken wil ik een nieuw product lanceren: badjassen, gemaakt van hamamdoek-stof: bamboe en biokatoen. Daardoor zijn ze lichtgewicht en compact opvouwbaar. Maar toch mooie pasvorm - want hobbezakken zijn er al genoeg. Ik begin met één kleur en een kleine oplage, en als het loopt wat meer. De meeste badjassen zijn van badstof, wat ze dik, zwaar en volumineus maakt. De nieuwe badjassen passen in elke tas. Of je nu gaat kamperen, backpacken of naar de sauna gaat. Ik vind het heel spannend of het aanslaat!

Update

Happy Towels presenteert: hamamdoeken van 100 procent biologisch katoen In de nieuwe lijn hamamdoeken van Happy Towels is sinds begin vorig jaar geen enkel vervuild draadje katoen meer te vinden. Goed voor het milieu én de huid. Om dit heugelijke feit te vieren, mochten klanten van Happy Towels via sociale media hun favoriete ontwerp voor de nieuwe biodoeken uitkiezen. Het winnende design is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren. O ja, de nieuwe doeken hebben het keurmerk: Proudly UNcertified Organic Cotton. Wil je op de hoogte worden gehouden? Ga naar: https://www.facebook.com/happy.towels/

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 310 projecten