afbeelding van Rinke
Rinke Ondernemer

Habits of Mind

Je leert de 16 Habits of Mind te gebruiken bij (complexe)problemen waarvan de oplossing niet direct duidelijk is. Innerlijk kompas for life!

WAT 

Wereldwijd is onderwijs in hoofdzaak het instituut om kinderen te laten ontwikkelen, te laten leren. Maar hoe leren we eigenlijk? En ligt de focus van het leren wel op de juiste dingen? Deze simpele vragen blijken hele moeilijke te zijn. 

Het uitgangspunt van Habits of Mind Nederland: leren is een consequentie van denken. Kinderen beter leren denken (denken doen ze uiteraard al!) is daarom een logische stap. Met de Habits of Mind creëer je een denkcultuur binnen je organisatie/school. 

Habits of Mind is een gedachtengoed die zowel praktische handvatten als een theoretische achtergrond omvat. Zo bieden de 16 verschillende habits of Mind een kader waarin je met je denken problemen kunt oplossen. Het raamwerk voor al het denken in verschillende leersituaties.

WAAROM

Inzicht in ons brein levert ons nieuwe overtuigingen op dat intelligentie getraind kan worden en dus veranderlijk is. Vaardigheid in denken hoeven we daarom zeker niet als fixed te aanvaarden, iedereen kan hier in groeien. Wij willen leerlingen leren hoe te denken en niet wat te denken. 

Deze op het oog kleine verandering in zienswijze, heeft echter grote gevolgen voor het handelen op de werkvloer. In de huidige onderwijscultuur zenden we al snel tegenstrijdige berichten richting onze leerlingen. Veel leerkrachten zullen bijvoorbeeld het inzicht hebben dat fouten maken een essentieel onderdeel van het leerproces is en dit ook proberen over te brengen op hun leerlingen. Deze boodschap wordt geen kracht bijgezet wanneer leerlingen die snel klaar zijn en weinig foutjes maken hiervoor worden beloond (iets leuks doen, meer vrije tijd, computeren) en de maker van de fouten wordt “bestraft” (extra uitleg, meer oefenwerk, etc). We moeten dus zelf gewend raken aan deze zienswijze, hier bewust van worden en denkroutines en denktechnieken kunnen gebruiken in de praktijk. 

afbeelding van Rinke
Rinke Ondernemer

Rinke Huisman (1986) heeft de PABO gedaan en daarna 5 jaar voor de klas gestaan op een algemeen bijzondere basisschool. Nu is zij educatief auteur, afstandsdocent en professional developer Habits of Mind.

Update

Er is sinds januari 2018 een Habits of Mind Academie gelanceerd met drie verschillende trajecten voor docent en schoolleider. Eenieder kan hier in zijn eigen tijd en tempo de Habits of Mind eigen maken. #levenlangleren De Academie vind je hier: https://www.habitsofmind-academie.nl/

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 310 projecten