afbeelding van Anneloes
Anneloes Ondernemer

Groene voetjes

Groene voetjes gaat voor gebruik in plaats van bezit. Lease baby- en kindproducten zoals kinderwagens, wasbare luiers en duurzame kleding.

Dat we met z'n allen op een duurzamere manier omgaan met spullen en toch het stukje gemak houden. Veel baby- en kindgerelateerde spullen liggen vaak lange tijd ongebruikt in huis en dat is zonde! In die tijd zijn er andere gezinnen die aan precies hetzelfde product behoefte hebben, zij kopen dit dan veelal weer elders nieuw.

Constant nieuw kopen

Ook voor hen komt er een moment dat dit weer een tijd ongebruikt blijft liggen. De zogenaamde 'in-between-kids' fase. Het is juist het stukje gemak wat het voor de meeste consumenten lastig maakt om van bezit af te stappen. Veel gezinnen kennen tijdgebrek en dan is het toch vaak makkelijker/sneller om snel iets nieuws te kopen online (of in de winkel) in plaats van gebruik maken van alternatieven zoals kringloopwinkels, marktplaats, online/fysieke weggeef-, leen- en ruilplaatsen.

Gebruik maken van deze alternatieven(tweedehands) gaat met meer tijd gemoeid: denk aan oorzaken zoals communicatie(met de andere partij indien particulier) en divers uitzoekwerk. Bijvoorbeeld uitzoekwerk zoals het uberhaupt vinden van de juiste producten, juiste maat/kleur/prijs, alles omtrent de locatie(vervoer regelen?), openingstijden, afstemming met de aanbieder, etc.

Dit kan anders

Groene voetjes wil met dit initiatief ervoor zorgen dat producten vrijwel doorlopend in gebruik zijn waardoor de ecologische footprint klein gehouden wordt. De omvang van de noodzaak tot productie van nieuw zal door dit concept namelijk gereduceerd worden.

Ook zal het leasen ouders tijd besparen doordat ze het uitzoekwerk uit handen wordt genomen. En toekomstgericht zal dit ze ook tijd besparen; want is het tijd voor een upgrade dan zullen ze hier aan herinnerd worden.

Is er geen noodzaak meer tot gebruik van het product dan stopt de overeenkomst en gaat het product naar een ander. En zodra er een volgend kind op komst is kunnen ze net zo makkelijk weer mee doen. In tussentijd scheelt het ze overigens ook ruimte in huis! Een mooie win-win situatie voor milieu en ouders!

Als jonge ouder viel mij steeds meer op dat de hoeveelheid ongebruikte kindgerelateerde 'troep' in huis steeds meer toeneemt. Bovendien vind ik het persoonlijk erg zonde dat dit er zo ongebruikt bij staat terwijl ik weet dat vele anderen dit soort producten nu wel nodig zouden kunnen hebben.

Ik zou het kunnen verkopen (en bij een volgend kind weer opnieuw kunnen aanschaffen als nieuw of tweedehands). Maar dat kost relatief veel moeite, tijd en geld. De veelgekozen optie is om het dan toch maar (een relatief langere tijd) te bewaren tot een volgend kind.

Het is dan ook nog maar de vraag of je er dan uberhaupt nog wat aan hebt: je vind het printje niet meer zo leuk als voorheen, het is uit de mode of je die bewaarde jongsspullen zijn niet meisjesachtig-genoeg.

Kiezen voor duurzaam

Kiezen voor duurzaam is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. Ook zou ik zelf ook graag bewust altijd de keuze willen laten vallen op duurzamere producten (gerecycled, biologisch, fairtrade etc). Maar daar kleeft een groot nadeel aan: het kost veel meer geld dan bijvoorbeeld kleding bij reguliere winkels zoals de primark.

Neem als voorbeeld kleding: Volwassenen kunnen langere tijd gebruik maken van een kledingstuk dus dan haal je het er al sneller 'uit'. Maar bij kinderen is dat niet het geval. Daarom is de verleiding bij veel ouders erg groot om bij goedkope fast-fashion-ketens hun inkopen te doen. Je wil als ouder wellicht wel anders maar hebt de financiele middelen niet.

  • Bekendheid onder de doelgroep
  • Investeringsbudget om mee te starten
  • Hulp bij het opzetten van een crowdfundingcampagne voor (aanvullend) investeringsbudget en het creeeren van een startend klantenbestand.
  • Samenwerkingsverbanden met andere bedrijven
  • Verder uitwerken van het ondernemingsplan en financieel plan
  • Administratieve en juridische aspect uitwerken
  • Samenwerkingsverbanden met andere bedrijven regelen (was-/afhaal/bezorgservice voor de wasbare luiers, afhaalpunten in heel Nederland voor alle andere producten, leveranciers, webdesign/app)
  • Opstellen van een plan voor crowdfunding - Starten van crowdfunding
afbeelding van Anneloes
Anneloes Ondernemer

Hallo, ik ben Anneloes Kroos. Moeder van Oskar (bijna 1 jaar), afgestudeerd bewegingstechnoloog(sinds 2010) en oprichter van www.younetics.nl. Oskar is de inspiratie voor de start van mijn bedrijf geweest en zo ook dit initiatief.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 556 projecten