afbeelding van Janneke
Janneke Ondernemer

Groeilampje

Groeilampje is een uniek lespakket waarin de leerling leert een maiszaadje om te toveren tot zijn of haar eigen Groeilampje.

Welkom bij Groeilampje! Een vakoverstijgend project voor in de klas. Natuur, techniek en wetenschap komen aan bod met de maisplant als het verbindende element.

Groeilampje is niet zomaar een lespakket. Bij Groeilampje werkt iedere leerling naar een eindproduct toe. Zijn of haar unieke Groeilampje. Het begint met een maiszaadje, rond de verzorging van de plant zijn acht biologie lessen ontwikkeld. Als het tijd is om de plant te oogsten komt de maker en ontwerper in de leerling naar boven. Met negen techniek en knutsellessen wordt stap voor stap uitgelegd hoe de leerling het lampje maakt.  

Naast verschillende kerndoelen zijn ook de 21st century skills verwerkt binnen Groeilampje. Zo wordt de leerling gestimuleerd om kritisch te denken. Door de diversiteit van de plant te laten zien wordt nieuwsgierigheid opgewekt. Al deze verrassende invalshoeken zorgen voor nieuwe ideeën en een open houding. Binnen het project wordt ‘denken buiten gebaande paden’ en ‘nieuwe samenhangen kunnen zien’ gestimuleerd. Er wordt tenslotte een lamp van een plant gemaakt.

Groeilampje is een bewerkelijk project. Vandaar dat er een beroep wordt gedaan op het probleemoplossend denken en handelen van de leerling. Ook is er voldoende ruimte voor zelfregulering. Het creatief denkvermogen en verbeeldingskracht van de leerling wordt op verschillende manieren aangemoedigd. Zorgvuldigheid, geduld en met aandacht een taak uitvoeren wordt beloond. De leerling ziet het namelijk terug in het eindproduct, het Groeilampje.

Tijdens de lessen neemt de leerling rol aan van boer, bioloog, tuinman-vrouw, laborant, ontwerper, ambachtsman-vrouw, techneut, elektricien en onderzoeker maar bovenal ook die van ontdekker.

afbeelding van Janneke
Janneke Ondernemer

Hallo, ik ben Janneke Bergholtz. Ontwerper met een focus op onderzoekende, verhalende en conceptuele projecten.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten