afbeelding van Kevin
Kevin Ondernemer

Green Wall Warriors

Door het toepassen van technieken waarmee regenwater zeer efficiënt geoogst kan worden, kunnen we uitgeputte gebieden in Afrika groen maken.

Het probleem: verwoestijning door klimaatverandering

Noord-Afrika verdroogt (of verwoestijnt eigenlijk) in een razendsnel tempo. De Sahel, het gebied dat ligt tussen de Sahara en het groene hart van Afrika, biedt een thuis aan een geschatte 920 miljoen mensen. Deze mensen hebben steeds meer moeite om bijvoorbeeld groente te verbouwen en dieren te houden. 

Het gevolg

Het klimaat verandert snel en het is voorspeld dat als er niets tegen het ‘verwoestijnen’ van dit gebied (van meer dan drie miljoen km2) wordt ondernomen, een derde van Afrika binnen twintig jaar uitgestorven zal zijn en veranderd zal zijn in woestijn. De miljoenen mensen die in de Sahel wonen zullen massaal emigreren. De sociale problemen zullen niet te overzien zijn en zaken als extremisme zullen aanzienlijk toenemen bij het afnemen van een gezonde leefomgeving. Binnen nu en zeven jaar verwacht de VN al vijftig miljoen klimaatvluchtelingen.

De oplossing

De African Union is met een plan gekomen wat de Great Green Wall genoemd wordt. Dit is een door mensen aangelegd bos, dat zo breed is als het gehele Afrikaanse continent; 8000 km. Deze corridor moet een verdere opmars van de Sahara stoppen. Miljarden bomen zullen een bijdragen leveren aan het koelen van de aarde. Door verdamping van de bomen zal er meer regenwater ontstaan in het gebied. Het bos filtert het regenwater en zorgt ervoor dat het grondwater op peil gehouden wordt en er dus drinkwater aanwezig is. De Great Green Wall moet ervoor zorgen dat de miljoenen mensen die in de Sahel wonen weer een gezonde omgeving krijgen om in te leven.

Green Wall Warriors Project

Het klinkt allemaal te mooi voor woorden: we bouwen even een gigantisch en dan hebben we dat ook weer opgelost. Maar zo eenvoudig is het niet, de grootste uitdaging is: hoe bouwen we een bos in een gebied waar het elke dag bloedheet en krukdroog is? Daarvoor hebben wij een oplossing gevonden naar aanleiding van het werk van de Nederlandse Peter Westerveld.

Wat we gaan doen

Ons concept omvat heel kort samengevat: het introduceren van Contour Trenching. Dit is een techniek waarbij er geulen gegraven worden in gigantische stukken land. Deze geulen liggen om een afstand van vier meter van elkaar en zorgen ervoor dat het water tijdens het regenseizoen zo efficiënt mogelijk door de bodem wordt opgenomen. Vervolgens worden de geulen ingezaaid en voorzien van kleine gekweekte bomen. Direct na de eerste regnbuien zal het gebied aanzienlijk veranderen naar een groene vlakte. Binnen een maand zal de hele bodem bedekt zijn met vegetatie. Deze vegetatie zorgt er weer voor dat het vocht in de grond zo min mogelijk verdampt en de grond in trekt. Het eerste project zal in een pilotgebied worden uitgevoerd.

De effecten

Op deze manier is het mogelijk om het aantal oogsten in droge gebieden te vergroten (van één oogst per jaar) naar vier oogsten per jaar. Bedenk je eens wat een impact dit kan hebben op het leven van de lokale bevolking; bijna allemaal boeren. Kinderen kunnen weer naar school, de lokale economie zal er sterker van worden en de voedselproblemen in Afrika kunnen lokaal veel beter bestreden worden. Een ander zeer groot voordeel is dat met elke vierkante kilometer land die we met deze techniek groen weten te krijgen een enorme hoeveelheid C02 kunnen opslaan. Dit zijn nog maar enkele voordelen van het project.

afbeelding van Kevin
Kevin Ondernemer

De oprichter van dit project is Kevin. Hij reisde in 2008 voor het eerst af naar Gambia waar hij verliefd werd op het land en de mensen. In ditzelfde jaar leerde hij vriend Jerreh kennen. Samen reisden zij in 2012 de Gambia rivier af naar de Atlantische Oceaan. Kevin: 'Gedurende onze expeditie hebben we veel van Gambia gezien. Het was schokkend om te zien hoeveel land er al verdroogd is. Sindsdien is Kevin onderzoek gaan verrichten naar hoe de 'verwoestijning' problematiek op te lossen is. Om een heel lang verhaal kort te maken is daaruit dit project voortgekomen.

Update

Binnenkort Skype gesprekken met de Afrikaanse Unie over onze plannen en hoe we elkaar kunnen helpen. Spannend!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 596 projecten