afbeelding van Harm Jan
Harm Jan Ondernemer

Grauwe Kiekendieven in Spanje

In de Spaanse Extremadura gaat een groep van Nederlandse en Duitse vrijwilligers de nesten van grauwe kiekendieven markeren en beschermen.

In de Spaanse Extremadura gaat ook dit jaar een groep van Nederlandse en Duitse vrijwilligers aan de slag om de nesten van grauwe kiekendieven op te sporen en te beschermen. Dit is hard nodig vanwege de intensiever wordende landbouw. Grauwe kiekendieven broeden in de Extremadura, net als in Nederland, graag in landbouwgewassen. Om er voor te zorgen dat deze sierlijke roofvogels hun jongen groot kunnen brengen, is het van belang dat de nesten gelokaliseerd worden. Daarna worden ze gemarkeerd en eventueel met kooien beschermd. Hierdoor wordt het gevaar dat de nesten vroegtijdig worden uitgemaaid veel kleiner. Doordat ook in de Extremadura de landbouw intensiever wordt, is het heel belangrijk dat de grauwe kiekendieven een steuntje in de rug krijgen.

Grauwe Kiekendieven zijn prachtige en sierlijke roofvogels. Heel anders dan bijvoorbeeld Buizerden, lijken het in de vlucht soms wel grote zwaluwen. Ze kunnen heel snel vliegen en fantastische capriolen maken. Ze staan bovenaan in de voedselketen en ondervinden meteen de gevolgen als er in het begin van de keten iets fout gaat. Daardoor hebben ze het door de intensivering van de landbouw lastig, want ze broeden graag in landbouwgewassen zoals tarwe, luzerne en koolzaad. Maar er is hoop, want door de nesten op te sporen en eventueel te markeren of met nestbeschermers te omgeven, kunnen veel nesten gered worden. En hierdoor overleven er veel jongen. Dit gebeurt zowel in Nederland als ook in Spanje. Help ons om deze soort te behouden!

Reeds een aantal jaren gaat vanaf begin mei tot ongeveer half juni een groep vrijwilligers naar de Extremadura in Spanje. Daar broeden nog vrij veel grauwe kiekendieven maar deze hebben wel steun nodig om hun broedsels groot te krijgen. Er zijn tot nu toe steeds voldoende vrijwilligers om het project te bemensen. Aangezien het een vrijwilligersproject is, betalen de deelnemers de meeste kosten zelf. Alleen het verblijf is gratis. De kosten voor de vliegtickets, de autohuur en voor eten en drinken worden uit eigen zak betaald. Tsja, wat hebben we dan nodig? Alle (geldelijke) bijdragen om de kosten voor het vervoer en het verblijf ter plekke te drukken zijn van harte welkom!

Het project om de Grauwe Kiekendieven in de Extemadura te beschermen, loopt al enkele jaren. Ook voor dit jaar is alles al georganiseerd om de mooie vogels een goed broedseizoen te kunnen garanderen. Maar het eigenlijke werk (het opsporen van de nesten en het beschermen van die nesten) moet natuurlijk wel gebeuren. Het project gaat hoe dan ook door maar op deze manier proberen we de kosten die de vrijwilligers maken om ter plekke te komen en daar te verblijven, zoveel als maar enigszins mogelijk is te drukken. De vrijwilligers ontvangen geen vergoeding voor hun belangrijke werk maar moeten wel hun vliegreis en de autohuur betalen.

afbeelding van Harm Jan
Harm Jan Ondernemer

Mijn vogelmaat Jan Ploeger en ondergetekende (Harm Jan Kiewiet) gaan begin mei naar de Extremadura (Spanje) om daar mee te helpen met een vrijwilligersproject voor de bescherming van Grauwe Kiekendieven. We zijn beiden fervente vogelaars. Niet elke zeldzaamheid hoeft gezien te worden, we genieten vooral van hetgeen er langs komt. Zo zien we in onze geboortestreek regelmatig Grauwe Kiekendieven. Oost-Groningen is één van de weinige plekken in Nederland waar deze vogel nog broedt. En dat maakt dat we deze soort graag willen helpen.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 422 projecten