afbeelding van Rob
Rob Ondernemer

Gratis drinkwater & the Blue Bottle

GRATIS drinkwater bij Blue Bottle waterpunten in het [Nederlands] Caribisch gebied. Samen naar 50% minder plastic [zwerf]afval!

Gratis drinkwater en the Blue Bottle

Onze missie is binnen drie jaar het gebruik van fleswater binnen het [Nederlands] Caribisch gebied/de Nederlandse Antillen met 50% te hebben teruggebracht. Hierdoor neemt ook de plastic afvalstroom naar de stortplaatsen af en zal het zwerfafval sterk zijn verminderd. Het minder gebruiken van fleswater resulteert direct in minder aanvoer per containerschip en zo verlaagt direct de carbon footprint van de locatie.

Waterpunten i.c.m. the Blue Bottle

Daarnaast zal - in samenwerking met lokale ondernemers - een sluitend netwerk van waterpunten tot stand zijn gebracht waardoor elke gebruiker van de - speciaal voor het Caribisch gebied ontwikkelde - blauwe roestvastvrij stalen thermosfles altijd binnen 15 minuten lopen de beschikking heeft over veilig/koel drinkwater.

Steun aan goede doelen

Elk jaar wordt 5% van de omzet besteed aan lokale goede doelen die zich inzetten voor de directe leefomgeving. Per nieuw jaar wordt hiervoor een bepaald doel gekozen. De donatie wordt omgerekend naar liters drinkwater. Op de pilot locatie Bonaire is dat voor het eerste jaar begroot op ruim 3.500.00 liter drinkwater voor organisaties die zich inzetten voor de dieren op het eiland. [Ezels, Lora's, schildpadden, honden, geiten, katten etc.]

Hoe is het ontstaan?

Het project is ontstaan door een eigen ervaring op Bonaire. Ik zag noord, zuid, oost en west en schrok van de grote hoeveelheid plastic flessen en afval in de directe leefomgeving. Ik zag drommen toeristen zeulen met tray’s vol waterflesjes terwijl de waterkwaliteit optimaal is door een productie hiervan uit zeewater. Mijn in Nederland populaire plastic drinkwaterfles werkte absoluut niet in dit klimaat, want ik had binnen een half uur lauw drinkwater dat ook nog eens behoorlijk begon te stinken.

Terug in Nederland heb ik het project ‘Gratis drinkwater’ uitgedacht, berekend en verder uitgewerkt. Om de aankoop van water in plastic flessen terug te dringen moet er een perfect alternatief zijn in de vorm van een moderne variant van de ouderwetse dubbelwandige thermosfles.

Na veel zoekwerk vonden we een producent die een perfect werkende roestvaststalen thermo-drinkwaterfles kan leveren die we kunnen aanbieden tegen de zeer goede verkoopprijs van 15 dollar. Alleen hierdoor kunnen we de massa overhalen deze fles ook echt te kopen en wordt de slagingskans van het project vergroot.

Tijdens de volgende trips naar Bonaire hebben we verschillende proefmodellen en doppen getest en zijn de eerste gesprekken gevoerd met commerciële partijen, contact gelegd met stakeholders en is de start gemaakt met het opzetten van het netwerk van waterpunten en dat bestaat nu al uit 33 locaties. 

Pilotlocatie - Bonaire

Om het project als pilot op Bonaire te kunnen starten moeten er diverse middelen aangeschaft/geproduceerd worden. De totale kosten voor een driejarige pilot kunnen volledig worden bekostigd door de winst op verkoop van de Blue Bottles gedurende de looptijd.

Echter om de eerste aanzet: de startaankoop van 20.000 flessen, productie van informatiefolders en div. promotiemateriaal, aankoop en opbouw promotievoertuig, productie mobiele applicatie, transport, invoer, belastingen, opslag, backoffice etc. te kunnen bekostigen is er een projectkapitaal nodig van 150.000 euro.

Inmiddels is er een inschrijving/pre-verkoop gestart voor consumenten op Bonaire en zijn er ruim 2.000 Blue Bottle ‘besteld’. Orders van stakeholders en commerciële partijen zijn nog in overweging, maar die kunnen alleen aangenomen worden als er echt zicht is op de daadwerkelijke startaankoop van de flessen.

En dan?

In de weken voorafgaand aan de start worden alle tot nu toe gerealiseerde [33] waterpunten bezocht. Deze ontvangen de officiële projectborden die hen bekend maakt als waterpunt. Daarnaast zullen pre-orders , folders en promotiemateriaal worden uitgeleverd. De start van deze promotietour zal publicitair worden benut om de gezaghebber - ten overstaande van de voltallige lokale en internationale pers - de eerste officiële Blue Bottle te overhandigen. 

Voor de promotietour wordt samengewerkt met een grote bekende onderneming en wordt een week lang een introductieverkoop gehouden. Tijdens deze week zullen alle particuliere pre-orders worden uitgeleverd en krijgen alle inwoners de mogelijkheid de Blue Bottle tegen de introductieprijs van 10 dollar aan te kopen. Na deze week is de Blue Bottle alleen nog bij de waterpunten, het promotie/verkooppunt op het vliegveld en tijdens de diverse openbare evenementen te koop voor de 'normale' incentive prijs van 15 dollar.

Vanaf dat moment zal aan toeristen/bezoekers, na de eerste douaneformaliteiten op het vliegveld,  een informatiefolder worden aangeboden. Deze folder wordt in het Nederlands, Engels, Spaans en Papiaments geproduceerd. De informatie hierin ligt in het verlengde van de redactionele publicaties in de In-flight magazine/ in-flight entertainmentsystemen van de luchtvaartmaatschappijen. Hiervoor zijn de besprekingen inmiddels ingezet en het project wordt zeer enthousiast ontvangen en samenwerking wordt positief benaderd.

Bij het verlaten van de luchthaven/cruiseterminal wordt men opgewacht door een promotieteam en krijgt de bezoeker/toerist de mogelijkheid de Blue Bottle aan te schaffen voor het incentive-bedrag van 15 dollar [vergelijkbare winkelwaarde 29,90 dollar]. Aanschaf op het eiland kan bij de 40+ officiële waterpunten en de organisaties met gepersonaliseerde Blue Bottles.

Bij de aankoop krijgt men de link voor het downloaden van de mobiele applicatie en zijn de TCB en STINAPA-duikkaarten voorhanden. De toezegging van beide organisaties is om, bij de nieuwe druk van de kaarten, alle waterpunten op het eiland aan te geven door een blauwe spot en begeleidende verklaring.

Op dit moment zijn er gesprekken gestart om de waterpunten-kaart op te nemen in de mobiele applicatie die al wordt gebruikt op Bonaire en Curaçao. De eigenaar heeft aangegeven deze applicatie ook uit te willen rollen naar Aruba en daarbij kunnen beide partijen een gelijk belang hebben van een mogelijke samenwerking. 

Na het hoogseizoen kan de start gemaakt worden voor het uitrollen van het project naar Aruba en Curaçao. De werkzaamheden voor deze locaties kunnen half 2017 worden opgestart. De introductie bij de verschillende media en via de eigen sociaal-mediakanalen is hier op dit moment al ingezet. Gesprekken met de vertegenwoordigers van de toeristisch organisaties in Nederland zijn hiervoor al gestart.

Hoe verder?

Om 1 september 2017 als start van het project te kunnen behalen moeten we rekening houden met 70 dagen productie en transport van de Blue Bottles, de productie van de verschillende middelen en de verbouw/opbouw van het promo/verkoopvoertuig. 

Daarom zouden we op korte termijn een langlopende - per jaar aflosbare lening - willen aangaan van vijf jaar.

 

afbeelding van Rob
Rob Ondernemer

Als je Rob leert kennen, zal je ontdekken dat hij geen rol speelt, maar hij is; eerlijk, scherp, doortastend en recht door zee, met altijd de voor hem kenmerkende glimlach. Hij zet razendsnel de grote lijnen uit, adviseert en begeleidt en durft op onze stoel te zitten. Dit altijd met respect voor de opdracht, voor de opdrachtgever en het budget. Rob geeft energie en verrassende inzichten!

Update

TEAM UP! Met het oog op de komende ontwikkelingen zoeken wij voor 'Gratis drinkwater' en the Blue Bottle een gedreven social business teamlid voor het verder ontwikkelen van de website www.thebluebottle.company Nu draait de site nog via een Joomla CMS in het Nederlands. Straks moet het ons verhaal vertellen in het Engels, Spaans, Nederlands en Papiamento. Daarnaast moet er een app aan gekoppeld worden die de locaties van alle waterpunten op de verschillende locaties gaat weergeven. Een mooi afstudeerproject,. Of een heel mooi project voor op je CV?

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 369 projecten