afbeelding van Carolien
Carolien Ondernemer

Granny's Finest

Ouderen en jongeren werken samen aan het ontwerp en de productie van hand-gebreide mode accessoires zoals mutsen, sjaals en wanten.

Niek van hengel en Jip Pulles zijn Granny’s Finest in 2011 als  ‘pilot project’ gestart, waarbij jong creatief talent samenwerkt met senioren in de Rotterdamse wijk Ommoord. Ouderen en jongeren werken samen aan het ontwerp en de productie van hand-gebreide mode accessoires zoals mutsen, sjaals, wanten, tassen en stropdassen onder de toepasselijke merknaam ‘Granny’s Finest.’ Met dit initiatief wordt op creatieve wijze de eenzaamheid onder ouderen tegengegaan en wordt een originele springplank geboden aan jong creatief talent. 

Ieder item draagt een kaartje met persoonlijke boodschap, gedicht of groet van de maker. Bij aankoop wordt de consument gevraagd een kaartje terug te sturen aan de maker om zo interactie tussen maker en koper op te realiseren. De consument koopt een item gemaakt op ambachtelijke wijze van deze tijd en draagt daarnaast nog eens bij aan een betere wereld. De makers kunnen unieke talenten aanwenden en krijgen erkenning en voldoening uit de bedankjes. Daarnaast worden er van de opbrengst gezamenlijk activiteiten ondernomen, iets om naar uit te kijken!

Tijdens een bezoek aan zijn opa in een verzorgingstehuis raakte mede-initiatiefnemer Niek in gesprek met een "granny" die enthousiast zat te breien. Op de vraag voor wie ze wat aan het breien was had ze geen antwoord. Ze had inmiddels geen familie of vrienden meer om voor te breien, maar handwerken was haar hobby en zorgde ervoor dat ze wat te doen had. Mede-initiatiefnemer Jip schreef een onderzoek over eenzaamheid onder een steeds groter wordende groep (2,6 miljoen in 2011 en 4,6 miljoen in 2039) ouderen in combinatie met het groeiend belang van duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en toepassing van handwerktechnieken (knitwear) in de mode. 

Het project zorgt voor cohesie onder senioren en creatieve interactie tussen verschillende generaties. Er komt steeds meer vraag vanuit zorginstellingen in Nederland en Granny’s Finest heeft een goede start gemaakt met het opbouwen van naamsbekendheid. Graag zouden ze het project zoals in Rotterdam gerealiseerd ook op andere locaties gaan aanbieden.

Een voorbeeld van de producten van Granny's Finest. Fotografie: Rossi Blake.

afbeelding van Carolien
Carolien Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Suzanne
Wat een top-idee! Dit moet echt nationaal worden verspreid! Denk ook aan warme dekens voor op de bank/slaapkamer, een hippe poef of plantenbakomhulsel. Als de (web)winkel er is: ga ik zeker wat kopen! Wat krijgen de oma's er verder voor terug trouwens? Kan er met het geld ook iets leuks voor hen worden geregeld? Uitstapjes oid?
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten