afbeelding van Laura
Laura Ondernemer

GiantLeaps

GiantLeaps Impact Calculation Tool berekent automatisch de klimaatimpact van het eten dat geserveerd wordt in restaurants of op evenementen.

Introductie

De GiantLeaps Impact Calculation Tool (ICT) biedt cateraars en restaurants inzicht in de klimaatimpact van het eten dat zij serveren en concrete handvatten om een klimaatvriendelijk restaurant te worden. 

De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor bijna een derde van alle broeikasgassen die worden uitgestoten. Er komt dan ook, terecht, steeds meer aandacht voor de klimaatimpact van eten. Echter is het voor cateraars en restaurants duur en tijdrovend om de juiste informatie bijeen te krijgen om hun klimaatimpact te bepalen, laat staan te beheersen.

GiantLeaps Impact Calculation Tool

De GiantLeaps ICT is een betaalbaar en zeer schaalbaar geautomatiseerde oplossing die de klimaatimpact van het geserveerde eten meet aan de hand van inkooplijsten of recepten. Na het uploaden van een inkooplijst in de tool, geven grafieken en visuals inzicht in de broeikasgassen per gerecht of bezoeker, wordt duidelijk welke producten de grootste klimaatimpact hebben en krijgt het restaurant een score ten opzichte van vergelijkbare restaurants. Onze berekeningen worden gemaakt op productniveau met behulp van Levens Cyclus Analyses en nemen de gehele levensduur van een product, van zaadje tot aankomst in de keuken in beschouwing. Hierdoor is het mogelijk om de impact van maatregelen als 'meer plantaardig' of 'lokaal ingekocht' kwantitatief en visueel te maken. Na het inzichtelijk maken van de klimaatimpact, helpt GiantLeaps om maatregelen te nemen en doelstellingen te zetten die de klimaatimpact per bezoeker of gerecht helpen verminderen.

Tijdlijn

Het eerste succes met de GiantLeaps ICT is in juli 2018 behaald. In samenwerking met Koppert Cress en Hutten is de klimaatimpact van het eten in het bedrijfsrestaurant van Koppert Cress over 2017 berekend. In de rapportage heeft GiantLeaps suggesties voor verbeteringen en targets voor de volgende tijdsperiode geleverd. Het naleven van deze suggesties is de eerste stap die gezet is om een klimaatvriendelijk restaurant te worden. Koppert Cress heeft er vervolgens voor gekozen om de volledige impact van het restaurant te compenseren via Trees for all. 

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het volledig automatiseren van de ICT. In november verwachten wij de laatste tests te draaien met de bèta versie van de tool. Vanaf januari 2019 zal de geautomatiseerde versie van de tool ingezet worden om bij bedrijfsrestaurants van meerdere cateraars de klimaatimpact te monitoren en te verminderen. 

Consultancy werk GiantLeaps

Naast het ontwikkellen van de ICT, zet GiantLeaps zich in als duurzaamheidsconsulent. Ons parade project op dit vlak was deze zomer Brasserie2050 op Lowlands. In samenwerking met The Food Line-up en onafhankelijke chefs is een menu ontwikkeld dat verschillende voedselvraagstukken op een laagdrempelige manier bij het publiek onder de aandacht brengt. Hiervoor is gekozen om te werken met bekende brasserie gerechten en deze als een 'future proof' editie te serveren door de ingrediënten te veranderen. Voor ieder gerecht heeft GiantLeaps ook de klimaatimpact doorgerekend. Alle gerechten zijn voorzien een kaartje waar de informatie over het desbetreffende voedselvraagstuk en de klimaatimpact op een laagdrempelige manier op beschreven stond. Om zo als discussiestarter te dienen voor de gasten. 

afbeelding van Laura
Laura Ondernemer

Als oprichter van GiantLeaps zet ik mij iedere dag in voor een transitie naar houdbare eetgewoontes. Ik ben er van overtuigd dat door restaurants, chefs en consumenten te informeren over hun impact en visueel en begrijpelijk te maken waarom de ene keuze meer impact heeft dan de andere, onze eetgewoontes steeds duurzamer zullen worden. Niet door met een vingertje te wijzen of belerend te zijn, maar door samen te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Als we allemaal als individuen kleine stapjes zetten, komen we vanzelf bij de Giant Leap die nodig is!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 323 projecten