afbeelding van Jenny
Jenny Ondernemer

Geef een school dit boek cadeau

Ons mooie voedselboek, alles over je eten en wat ermee gebeurt voordat het op je bord ligt, voor alle basisscholen in Nederland.

We dromen ervan dat straks op elke basisschool in Nederland een exemplaar van Ons mooie voedselboek tot zijn beschikking heeft. Hoe meer kinderen nadenken over het eten op hun bord, hoe beter. Want dan genieten ze er meer van en gooien ze minder weg.

Wat is Ons mooie Voedselboek?

Vraag jij je wel eens af welke reis een banaan aflegt naar de fruitschaal? Of hoe je zelf chips kunt maken? De antwoorden op deze en andere vragen vind je in Ons Mooie Voedselboek. Het boek staat vol met leuke ‘doe-dingen’: recepten, quizjes en zelfs goocheltrucs. En het is gemaakt door Lisette de Jong, voedingskundige, Ria de Jong, tekstschrijver en mijzelf, illustrator en grafisch ontwerper.

Op pad met Pepijn en zijn hondje Pepper

Zij nemen je mee om boodschappen te doen. Het wordt een avontuurlijke tocht door weilanden, boerenkoolvelden en bananenplantages. Ze nemen een kijkje in een aardbeienkas en een yoghurtfabriek, en duiken in zee om garnalen te vangen. Jij reist met ze mee en ziet wat er allemaal gebeurt om ons eten op ons bord te krijgen en hoe het is om boer te zijn. En wat is ‘biologisch’ en ‘fair trade’ eigenlijk?

Minder voedselverspilling en gezond eten

Nieuwsgierige vaders, moeders, opa’s, oma’s, juffen en meesters mogen ook meekijken. Graag zelfs, want dan genieten we er samen nog meer van en gooien we automatisch minder weg. Dat is belangrijk, want er komen steeds meer mensen op de wereld. En allemaal willen we gezond en lekker eten.

Voor scholen?

Na de lancering van Ons mooie voedselboek ontvingen we veel enthousiaste reacties en recensies, ook vanuit het onderwijs. Omdat de informatie in het boek in kleine stukjes is opgeschreven met veel beeld erbij, is het boek aantrekkelijk voor kinderen, hoorden we van al die juffen en meesters. Daarom gunnen we elke school wel zo'n boek. Kinderen kunnen er heerlijk in hun eentje in ronddwalen en lezen waarover ze meer willen weten. Weet jij bijvoorbeeld wat poep en yoghurt met elkaar te maken hebben? Of hoeveel tarwekorrels in een boterham zitten? Het boek kan ook gebruikt worden voor het maken van werkstukken of spreekbeurten. Leerkrachten kunnen het boek gebruiken om een onderwerp te openen met de kleurige, bomvolle praatplaten of de 'doedingen' samen met de klas maken. Achterin het boek staan bezoekadressen, waar je ook met de klas naartoe kan.

Hoe kan je helpen?

Scholen hebben natuurlijk heel veel wensen, maar minder budget. Ben je een voedselliefhebber en vind je het belangrijk dat kinderen leren waar hun eten vandaan komt en welke keuzes je als consument kunt maken? We zoeken bedrijven die een partij boeken willen doneren, we zoeken mensen die een boek cadeau willen doen of de actie ondersteunen met €5,- en we zoeken scholen die Ons mooie voedselboek willen ontvangen. Ga naar de website en doe mee.

 

afbeelding van Jenny
Jenny Ondernemer

Ik illustreer en ontwerp alles wat los en vast zit. Om mensen te verbinden; met elkaar, hun omgeving en de natuur. Als vrijwilliger in een buurtmoestuin ontdekte ik hoeveel moeite het kost om groentes te kweken. Slakken en vogels zijn altijd sneller dan wij, regen en zonneschijn komen alleen als zij daar zin in hebben en de bodem stelt z'n eigen eisen. Per jaar wordt er 50 kilo voedsel per persoon weggegooid, dat is echt zonde! Wat gebeurt er als ik laat zien wat er allemaal met je eten gebeurt voordat het op je bord ligt?

Update

De eerste boeken zijn de deur uit en op weg naar een school in Amsterdam en Driebergen. 'Als voedingskundige en als ouder, vind ik het belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt en wat er in hun lichaam mee gebeurt', zegt Machteld van Lieshout van FoodWisePro, die de actie ondersteunt met twee boeken. Dank je wel Machteld!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten