afbeelding van Pascal
Pascal Ondernemer

FutureQuest

Virtual Reality Experience voor MBO over een duurzame samenleving in 2050. Triggert bewustzijn en urgente aanleren 21 st Century skills.

De wereld verandert in rap tempo. Robotisering, the internet of things maken daar een groot deel van uit. Er is geen andere toekomst denkbaar dan een duurzame samenleving (lees toekomstbestendige samenleving), gebaseerd op de Nieuwe Economie. Beroepen verdwijnen en nieuwe beroepen ontstaan. Deze nieuwe beroepen eisen speciale kennis en skills. Het is noodzakelijk om nú de studenten van het MBO de benodigde kennis en vaardigheden (21 st Century skills) aan te leren die zij nodig hebben voor het vervullen van de beroepen van die toekomst. Daarom gaan we de dialoog aan met jongeren over de Nieuwe Economie en stimuleren we persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Samengevat in onder de term 21st Century skills onderscheiden we bijvoorbeeld: zelfregulering, kritisch denken, creatief denken, sociale en culturele vaardigheden, probleemoplossend denken, media wijsheid, computational thinking, etc FutureQuest is een project van Switch, Het Groene Brein Roots en InMyOpinion

FutureQuest is een virtual reality experience die studenten en docenten voorbereidt op een nieuwe, circulaire economie. Met FutureQuest en het bijbehorend lespakket wil Het Groene Brein Roots laten zien, maar vooral laten ervaren, welke 21st Century Skills er nodig zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst. De missie van Roots is het innoveren van het beroepsonderwijs. Roots werkt voor FutureQuest samen met Switch, dat zich inzet voor een duurzame en rechtvaardige wereld, en het creatieve InMyOpinion. Op weg naar de grootst mogelijke impact! De wereld verandert in rap tempo. Robotisering, the internet of things maken daar een groot deel van uit. Beroepen verdwijnen en nieuwe beroepen ontstaan. Honderdduizenden leerlingen worden opgeleid voor beroepen die straks niet meer bestaan (State of the State, Deloitte, 2016). Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe beroepen als gevolg van innovaties. Deze nieuwe beroepen eisen speciale kennis en skills. Het is noodzakelijk om nú de studenten van het MBO de benodigde kennis en vaardigheden (21 Century skills) aan te leren die zij nodig hebben voor het vervullen van de beroepen van die toekomst. Innovaties staan in het teken van duurzaamheid. Het huidige economische model heeft de grenzen van de groei bereikt. Door schaarste aan fossiele energie en grondstoffen is de transitie van een lineaire naar een circulaire economie onafwendbaar. De koplopers spreken van De Nieuwe Economie. Tegelijkertijd verandert ook ons consumptiepatroon. Bezit wordt vervangen door toegang. Jongeren vinden het al lang niet belangrijk meer om een eigen auto te bezitten. Toegang tot een auto is leidend en daarom groeien deelplatform (Mywheels, Snappcar, etc.) enorm hard. Als we de ontwikkelingen van zelfsturende auto’s 20 jaar doortrekken is een rijbewijs overbodig. Je bestelt straks via een App gewoon een zelfrijdende (Uber) taxi die je vervoert naar de plaats van bestemming. Deelplatforms ontwikkelen zich razendsnel. .

De Virtual Reality Experience is een aaneenschakeling van situaties in een technologische toffe toekomst. Het biedt inzicht in hoe we wonen, werken en recreëren in het jaar 2050. We hebben verschillende disciplines nodig om de interactieve Virirtual Reality Experience te bouwen en tegelijkertijd zoeken we partners die hierin willen investeren. Dat kunnen partijen zijn die actief zijn met innovatie in het onderwijs. In het eerste jaar zal de Virtual Reality Experience 25 MBO instellingen bedienen via een road show. De VR zal bijna alle themas bevatten van hoe de toekomst eruit zal zien: circulaire productieprocessen, robotisering , internet of things, wonen, voedsel, vervoer, media, communicatie, (preventieve) gezondheidszorg, etc. .

Het project is recent gestart en het projectteam recent gevormd. FutureQuest is een initiatief van Switch, Het Groene Brein Roots en InMyOpinion. De activiteiten lopen nu synchroon op een aantal terreinen: (i) partijen vinden met VR expertise , en wel interactief! (ii) partners vinden die willen meedoen, die willen investeren en die tegelijk ook gebruikers zijn van de VR wanneer deze wordt opgeleverd. (iii) additioneel willen we een educatief programma aanbieden aan het MBO ter verdieping van de materie de rol van de Nieuwe (circulaire) economie in de samenleving van de toekomst. Ook daar zijn weer specialisten voor nodig met namen op het gebied van innovatieve lesmethode ontwikkeling. We hopen door deelname aan de Wereldprijs in contact te komen met relevante partijen die willen participeren, op welke manier dan ook.

afbeelding van Pascal
Pascal Ondernemer

FutureQuest is een project van stichting Switch, Het Groene Brein Roots en InMyOpinion.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (2)

Meepraten? Login

afbeelding van Daan
Dit is een project dat al jaren op de plank lag bij de ZMF. Hoe vaak moet hij mee in de tombolo om weer de volgende subsidie te krijgen??
afbeelding van Pascal
Beste Daan, interessant maar dit is mij onbekend. Stuur me je contactgegevens naar p.elegeert@maakdeswitch.nl en dan kijken we hoe we in gezamenlijkheid met ZMF dit van de grond kunnen tillen. Te beginnen in Zeeland.
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten