afbeelding van Martha
Martha Ondernemer

Fungi Factory

Fungi Factory kweekt paddenstoelen op Utrechtse reststromen. Samen met lokale partners werken we aan een stad zonder afval.

In het kort

Fungi Factory weet dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan en voedsel te produceren. Beter voor jou, de maatschappij en de natuur. Samen met lokale partners zetten wij stedelijk afval om in lokale voeding en zorgen wij voor duurzame waarde creatie. We kweken bijvoorbeeld paddestoelen op lokaal beschikbare afvalstromen, zoals koffiedik en houtschaafsel. Met onze duurzame producten en diensten creëeren we bewustwording en hopen we mensen te inspireren. 

Wie is Fungi Factory?

Fungi Factory is opgericht door Martijn & Erik, kort daarna zijn Ilse en Martha ook ingestapt. Ieder van ons heeft zijn eigen reden om bij Fungi te werken. Martijn houdt ontzettend van paddenstoelen en eigen baas zijn, Erik gelooft dat produceren cirulair moet kunnen en wil daar ook actief mee experimenteren, Ilse onderzoekt welke duurzame behoeften er in de stad zijn en zoekt met Fungi Factory naar invulling daarvoor en Martha wil graag dat iedereen gaat inzien dat onze huidige systeem echt niet toekomstbestendig is, en dat het ook anders kan. Zo heeft ook iedereen zijn of haar eigen rol en taak binnen Fungi Factory. Naast dat we een bedrijf hebben zijn we ook goed bevriend met ons vieren en zijn Ilse en Martijn zelfs getrouwd. Een heel persoonlijke aanpak past bij ons. 

Onze partners

Fungi Factory werkt voornamelijk met lokale horeca, dat past bij onze missie. Maar ook een paar partijen buiten Utrecht hebben ons weten te vinden, en zo kijken we elke keer of het past of niet. We houden op heel persoonlijk niveau contact met afnemers, vaak wordt er via Whatsapp of een kort mailtje bestellingen gedaan. Doordat we in Utrecht zitten en de meeste van onze klanten ook komt het ook wel eens voor dat een uur na een bestelling er al geleverd wordt. Kortom, een persoonlijke benadering. Die persoonlijke benadering zul je ook tegenkomen wanneer je bij ons een teamuitje plant. We maken in overleg een passend programma en hebben al voor hele verschillende soorten bedrijven een passend uitje georganiseerd, van kleinschalig (15 mensen) tot groter (70 man).

Producten van Fungi Factory

Fungi Factory heeft een aantal producten die we rechtstreeks aan consumenten verkopen. Hiermee proberen we ook thuis bewustwording en minder afval te maken. Ons best verkopende product is de growkit, een thuiskweekset waarmee je op je eigen koffiedik oesterzwammen kweekt. Daarnaast verkopen we ook DIY pakketten om van eigen verpakkingen een growkit te maken, en zijn we bezig om een samenwerkingen met een lokale koffieimporteur die fairtrade, traceerbare en goed geprijsde koffie importeert te starten om zo een combipakket van kweekset & koffie te kunnen aanbieden. Eén van onze nieuwste producten is het Kerstpakket-zonder-afval. Een geschikt kerstpakket vinden is altijd lastig. Bijna nooit is er iets waar alle medewerkers blij van worden, dus een deel beland in het afval of staat voor eeuwig in de voorraadkast. Zonde natuurlijk! Daarom ontwikkelden wij het Kerstpakket-zonder-afval. Hierin zitten alleen maar producten die opgaan, verdwijnen of bij een recyclebare reststroom kunnen. Beter voor de wereld, beter voor onszelf. 

De toekomst

Fungi Factory is altijd bezig om zich te ontwikkelen, we willen onze kweeklocatie uitbreiden om nog meer koffiedik van lokale partijen te kunnen verwerken en oesterzwammen te kweken, we willen meer outreach en samenwerkingen zodat nog meer mensen bewust worden zodat we beter om kunnen gaan met grondstoffen en samen werken aan een stad zonder afval. 

afbeelding van Martha
Martha Ondernemer

Naast een PhD in Aardwetenschappen aan de UU werk ik bij Fungi Factory Utrecht, een stadskweker van paddenstoelen op reststromen. Bij Fungi Factory verzorg ik de marketing, productontwikeling, en educatie. Daarnaast organiseer ik teamuitjes op maat en geef workshops over verschillende onderwerpen. Weten wat Fungi Factory voor jou kan doen? Neem contact op!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 343 projecten