afbeelding van Eva van Dijk
Eva van Dijk Ondernemer

FoodSharing

Minder verspilling, meer verbinding

De tijd is rijp voor de omslag naar een grote food sharing samenleving. Landelijk en lokaal tegelijk. Tegen verspilling, voor verbinding. FoodSharing biedt mensen praktische mogelijkheden om voedsel dat op de ene plek over is, op een andere plek terecht te laten komen. We creëren door concrete activiteiten bewustwording, omdat mensen zien hoeveel eten er ongebruikt blijft. En tegelijkertijd bieden we een oplossing, door mensen in de gelegenheid te stellen dat voedsel te delen in plaats van weg te gooien.

Wij zijn ervan overtuigd dat het sharen van food leidt tot meer sociale bindingen en minder verspilling: goed voor planeet en portemonnee, en je ziet je buren er ook nog eens mee!

De hedendaagse samenleving kampt met verschillende vraagstukken die de noodzaak tot verandering in maatschappelijke patronen laten zien. Twee van deze vraagstukken zijn aan te pakken met één en dezelfde oplossing, namelijk foodsharing. Door foodsharing komen mensen weer met hun buren in contact, en wordt de hoeveelheid voedselverspilling teruggebracht.

De sociale cohesie in onze samenleving neemt steeds verder af, met verschillende ongewenste gevolgen als resultaat. Mensen voelen zich niet meer betrokken bij hun buurt, kennen hun buren niet meer, worden individualistischer en daarmee minder behulpzaam en tolerant.

Voedselproblematiek is geen kwestie van een tekort aan eten, maar een kwestie van een verkeerde verdeling. Degene die voedsel overheeft en degene die nog wel wat kan gebruiken, moeten elkaar maar net kunnen vinden. En dáár zorgt voor FoodSharing voor.

Graag breiden we ons team uit met vrijwilligers die hun skills en/of expertise willen inzetten voor het voedselsysteem van morgen. Vooral op het gebied van PR & Communicatie, fondsenwerving en marketing kunnen we nog gepassioneerde professionals gebruiken. Maar ook als je denkt op een andere manier FoodSharing te kunnen helpen, dan horen we dat natuurlijk graag!

FoodSharing is een platform waar mensen elkaar kunnen vinden om ongebruikte voedingsmiddelen met elkaar uit te wisselen. Het bestaat uit een online - en een offline gedeelte.

Online

Op foodsharing.nl kan je aangeven wat voor boodschappen je over hebt. Via de google map zie je in één oogopslag wie er wat bij jou in de buurt aanbiedt en kan je je boodschap ophalen bij je buurtgenoot. Ook is er communicatie via de community mogelijk en zie je waar FoodSharing kasten staan.

Offline

De FoodSharing kasten zijn kasten waar buurtgenoten houdbare voedingsmiddelen in kunnen zetten en/of uit kunnen halen. Elke kast heeft een lokaal, duurzaam verhaal. Verkregen via de lokale kringloop, opgeknapt door een sociale werkplaats; maten, vormen en materialen kunnen wisselen maar elke kast is herkenbaar als FoodSharing kast door de kleuren en het logo.

Kasten kunnen geplaatst worden door zowel bedrijven/ organisaties als particulieren. Voor meer informatie hierover zie www.foodsharing.nl

 

afbeelding van Eva van Dijk
Eva van Dijk Ondernemer

Winnaar ASN Bank Wereldprijs

van het jaar 2014

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 422 projecten