afbeelding van VerdraaidGoed
VerdraaidGoed Ondernemer

Foodiebag

Want eten is om op te eten.

De Foodiebag is een nieuw soort doggybag die restaurantbezoekers op een elegante en eenvoudige manier de mogelijkheid biedt om overgebleven eten mee naar huist te nemen en de gêne van het vragen om een doggybag wegneemt. 

Hoe werkt de Foodiebag? Zo: Op tafel ligt een uitleg-kaartje met daaraan een bestek-clip die symbool staat voor de Foodiebag. Schuift de gast deze aan het bord, dan weet de ober: deze gast wil graag het overgebleven eten mee naar huis nemen. In de keuken wordt het voedsel verpakt in de Foodiebag, zodat het op een handige en stijlvolle manier meegenomen kan worden en niet hoeft worden weggegooid.

Durf jij in een restaurant om een doggybag te vragen? Onderzoeken [van o.a. Milieucentrale, VerdraaidGoed en Crem) tonen aan dat 70% van Nederlandse horecagasten zich daarvoor generen. Tegelijk zou meer dan de helft van die gasten graag de resten van een maaltijd mee naar huis nemen. Maar dan moet er natuurlijk wel een goede manier zijn om dit te doen. Daarom is er de Foodiebag.

In de Nederlandse horeca wordt jaarlijks 51.000 ton voedsel weggegooid. Dankzij de Foodiebag wordt voedselverspilling in de horeca op een simpele en elegante manier teruggedrongen doordat het overgebleven eten gemakkelijk mee naar huis genomen kan worden. Door de bijbehorende Foodiebag lepelclip wordt het voor de gast heel eenvoudig om om een Foodiebag te vragen en kan het restaurant op een eenvoudige manier aangeven een Foodiebag beschikbaar te hebben. Zo hoeft het eten van de borden niet langer de prullenbak in. 

Zo werkt de Foodiebag:

1) Het restaurant dekt enkele Foodiebag lepel-clips op tafel, die aan een uitlegkaartje zitten geschoven. Als de gast de maaltijd niet helemaal op heeft en de restanten mee wil nemen, schuift hij de lepel-clip aan het bord. De ober weet nu dat de rest van de maaltijd ingepakt moet worden. 

2) In de keuken wordt het eten in het voedselbakje van de Foodiebag gedaan. Op de draagwrapper wordt de datum genoteerd waarop het eten is mee gegeven en deze wordt om het voedselbakje gevouwen. De Foodiebag wordt afgesloten met de lepel-clip die aan het bord geschoven zat

3) De gast neemt op een stijlvolle manier de restanten mee naar huis. Thuis wordt het eten alsnog opgegeten. De lepel-clip is thuis te gebruiken als sluitclip van allelei soorten verpakkingen, zoals een koffie- of chipszak. Bij het zien van de clip wordt er steeds weer even terug gedacht aan een gezellig avond in het restaurant. Een mooier visitekaartje is er niet. 

afbeelding van VerdraaidGoed
VerdraaidGoed Ondernemer

VerdraaidGoed zoekt in opdracht van bedrijven naar toepassingen voor waardeloos geworden materiaal. Wij analyseren reststromen, ontwikkelen producten én realiseren die ook. Dit doen we op creatieve en sociale wijze, met vindingrijke ontwerpers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zorgen voor afval-innovaties die de circulaire economie aanjagen, de afvalberg verkleinen en lokale werkgelegenheid creëren. Branche brede reststromen pakken we op eigen initiatief aan. Zo helpen wij voedselverspilling te verkopen mbv de Foodiebag.

Update

VerdraaidGoed is op zoek naar een bedrijf of ondernemer die het Foodiebag-project van ons wil overnemen. Interesse? Neem contact op.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 556 projecten