afbeelding van Marc
Marc Ondernemer

Fairm

Een 100% natuurlijk en circulair alternatief voor piepschuim en andere isolatie voor de bouw, op basis van lokale biomassa reststromen.

Fairm (fair materials through fermenation) is een op impact georiënteerde biotechnologie startup. Wij geloven dat natuurlijk het nieuwe normaal moet worden. De natuur kent het concept afval namelijk niet, dus waarom wij wel? Door middel van op de natuur gebaseerde oplossingen willen wij een bijdrage leveren aan een afvalvrije toekomst. Om te beginnen doen wij dat binnen de bouw, momenteel verantwoordelijk voor 1/3e van alle het geproduceerde afval.

Onze eerste range aan producten zijn schuimachtige bio-composieten met eigenschappen als die van kurk en piepschuim. Echter zijn ze brandveilig, hebben een lagere milieu impact en zijn volledig biologisch afbreekbaar. Uniek is verder dat zowel de vorm als eigenschappen per toepassing op maat gemaakt kunnen worden. Deze slimme en duurzame Fairm-Foams zijn in onze ogen het isolatiemateriaal van de 21e eeuw!

En dat alles dóór fermentatie en mét lokale reststromen. In ons proces waarderen we lokale biomassa reststromen - zoals stro, riet en tomatenstengels - op tot bruikbare materialen. Hierin werken we samen producenten, zoals waterschappen en telers, om nu nog onbenutte stromen op grote schaal beschikbaar te krijgen.

Momenteel hebben wij in ons laboratorium de productiecapaciteit voor testen en prototypes. Met de juiste productiepartners willen we in de loop van 2021 starten met productie op schaal. Daarvoor zoeken wij launching customers in de meubel-, interieurbouw en afbouwindustrie. Bijzondere bedrijven die passen bij onze missie, waarvoor ons product een meerwaarde levert en die willen meedenken aan onze ontwikkeling. Ziet u kansen voor ons vormvrije, circulaire en natuurlijke alternatief voor piepschuim?

afbeelding van Marc
Marc Ondernemer

Sinds mijn master bouwtechnologie aan de TU Delft stel ik de status que in de bouw ter discussie. We kunnen, en moeten, op een veel duurzamere manier bouwen. Ik geloof dat op de natuur gebaseerde oplossingen hier de sleutel toe vormen; afvalvrij en met een lage CO2 voetafdruk. Ik sta vijf keer per week met veel plezier op om met Fairm natuurlijk het nieuwe normaal te maken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website
PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 343 projecten